Neće biti čekanja na šalterima

Vlada Srpske usvojila je prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o opštem upravno pravnom postupku kojim se skraćuju procedure čekanja na rješenje zahtjeva koje građanin ili privreda uputi nadležnim organima. Pojednostavljen je i proces dobijanja rodnih listova jer će svi podaci biti elektronski uvezani.

Republika Srpska 11.04.2018 | 19:59
Neće biti čekanja na šalterima
Vlada Srpske je odlučila da skrati proces čekanja za rješavanje zahtjeva građana ili privrede upućenih državnim ili lokalnim službama sa 30 na 10 dana. Na taj način je pojednostavljena procedura, a podnosilac zahtjeva će aktivno biti uključen u tok njegovog predmeta, što do sada nije bio slučaj.

"Kada stranka preda zahtjev nadježni organ je obavezan u roku od 10 dana dostaviti informaciju stranci da li je dokumentacija potpuna ili ne. Ukoliko nije potpuna ostavlja se rok od sedam dana da se dopuni ta dokumentacija i onda teče ponovni rok ukoliko se ne dostavi dopuna onda se smatra da zahtjev nije ni podnesen“, kaže Lejla Rešić, ministar uprave i lokalne samouprave RS.

Vlada je usvojila i prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o matičnim knjigama. To znači da nema više vraćanja na početak procesa zbog nedostatka jednog dokumenta nego će sve biti uvezano i na jednom mjestu. 

"Ono što su noviteti kod matičnih knjiga jeste obaveza matičnih službi da razmjenjuju podatke po službenoj dužnosti. Građanin više neće ići od šaltera do šaltera da bi podatke prikupio nego će to službenim putem biti prikupljano“, kaže Rešićeva.

Za oba zakona definisano je pravo na odricanje od žalbe što znači da, ukoliko jedna od strana odluči da se neće žaliti, rješenje je pravosnažno, čime se izbjegava čekanje od 15 dana na mogućnost žalbe. Izmjenama navedenih zakona biće omogućeno građanima da više budu uključeni u sve tokove rada nadležnih službi.



BN televizija

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Konačno...

11.04.2018 18:31

...da imamo razlog da pohvalimo Vladu RS...

ODGOVORITE
Name

Katastrofa!

11.04.2018 19:15

Da, izmijenili su sve zakone po nalogu građevinske mafije, a sad im je ostao još o ZOUP, da i njega još prilagode sebi....

ODGOVORITE