Прича: Највећи мали клуб на свијету!

Већински део Рима већ је себи дао слободу да машта о ушатом трофеју који 26. маја на Олимпијском стадиону у Кијеву подиже Данијеле де Роси. То наравно нису одлике великог клуба, али ће управо то бити најјачи адут Роме у полуфиналу.

Фудбал 11.04.2018 | 23:00
Прича: Највећи мали клуб на свијету!
Тренер Роме Еузебио ди Франческо пред реванш утакмицу четвртфинала Лиге шампиона са Барселоном рекао је да је он човек који верује у чуда, а након нестварних 90 минута на Олимпику показао је да је заправо он човек који је у стању да приреди фудбалско чудо. Јер, не памти се када је неко да такав начин прочитао и надиграо Барселону као што је то Вучица учнинила протекле ноћи. Ди Франческо је на невероватан начин успео да припреми и мотивише екипу, која је из зидина римског Олимпика исцпрела сву снагу и вечиту чежњу ка успесима и трофејима, па је клуб у тамно црвненим дресовима просто прогутао један од најјачих европских тимова у проклетој деценији.

Ипак, може се говорити од фудбалској перфекцији, тактичком магу какав је Ди Франческо и његовојодлуци да спреми специјалну формацију само за Барселону, али неког логичног разлога и образложења за синоћно славље Роме заправо и нема. На делу је био психолошки и емотивни врхунац који не могу да доживе многи европски фудбалски гиганти. Рома по трофејима и успесима, како на домаћој, тако и на међународној сцени, не може да стане уз раме највећим клубовима, не само у Европи, већ и у Италији, али ретко који мали клуб на планети је у стању да исцрпи такву енергију из својих навијача како то чини Рома. Рим је уз Берлин вероватно једини велики европски град који нема клуб у складу са својом величином, па су очекивања често већа од реалних и оправданих, али Рома без проблема може да понесе епитет највећег малог клуба на свету.

Коларов и Алисон

Барселони се оно од синоћ против те исте Роме није догодило први пут у историји. Не тако давне 2002. године Каталонци са Пујолом, Кокуом, Ривалдом, Енрикеом, Овермарсом и Клајвертом поражени су истим резултатом од тадашњег шампиона Италије, а да свашта може да им се деси на Олимпику најављено је у септембру 2015. године када је Алесандро Флоренци са пола терена чудесним ударцем савладао Марка Андреа тер Штегена. Барселона никада није славила у Риму, а након онога што јој се синоћ десило свако наредно гостовање у главном граду Италије биће још теже за славни клуб са Ноу Кампа.

Када је завршена овогодишња групна фаза Лиге шампиона сви су били склони мишљењу да је Вучица залутала у осмину финала и да је тамо требало да оде Атлетико. Тачно је да је Мадриђанима по квалитету место у самој завршници елитног такмичења, можда и у полуфиналу, али је направљена једна велика грешка у процени. У завршницу Лиге шампиона није залутала Рома, већ је то био Челси, који је у осмини финала далеко лакше елиминисан управо од Барселоне.

Ди Франчско

Објективно гледано, овај тим Вучице нема вансеријски квалитет који поседују сви остали учесници полуфинала Лиге шампиона, што се видело и на основу променљивих резултата у досадашњем току сезоне. Али, Рома сада има неку другу врсту снаге и тренера очигледно способног да сваком противнику пронађе главну ману и елиминише га у две утакмице. Звучи невероватно, гледајући из угла јучерашњег спектакла, али Рома је ове сезоне од седам пораза у Серији А чак шест доживела на свом терену. Притисак који публика ставља на терет својим играчима у првенству очигледно је нешто са чим овај тим не може да се носи, али се у европским мечевима, против квалитетнијих противника, тај притисак претвара у велику снагу домаћина.

Стротман и Ундер

Рома је једино досадашње полуфинале Купа или Лиге шампиона играла давне 1984. године и домогла се историјског финала. Тада се у Риму после победе у пенал серији радовао Ливерпул, који је такође импресионирао у четвртфиналу. До Кијева и великог финала остао је још један корак. Велики фаворити за освајање титуле првака Европе сада су Реал Мадрид и Бајерн, али више нико не сме да потцени ни Ливерпул, ни Рому. Треба поменути и једну занимљиву чињеницу, а она гласи да од 2012. године шампион Европе ниједном није био првак своје земље.

Рома то ни 17 година након трећег освојеног „скудета“ неће бити, а уколико у предстојећем римском дербију не савлада Лацио, можда неће ни играти Лигу шампиона наредне сезоне. Ипак, то никога у главном граду Италије у овом тренутку не занима превише, јер већи део Рима у овом тренутку живи само за полуфинале Лиге шампиона, али не само то, већ је себи дао слободу да машта и о ушатом трофеју који 26. маја на Олимпијском стадиону у Кијеву подиже Данијеле де Роси. То наравно нису одлике великог клуба, али је то вероватно најјачи, можда и једини, адут Роме у полуфиналу. Највећег малог клуба на свету.

Извор: моззартспорт

Фото: Ацтион имагес

Коментари / 0

Оставите коментар