Priča: Najveći mali klub na svijetu!

Većinski deo Rima već je sebi dao slobodu da mašta o ušatom trofeju koji 26. maja na Olimpijskom stadionu u Kijevu podiže Danijele de Rosi. To naravno nisu odlike velikog kluba, ali će upravo to biti najjači adut Rome u polufinalu.

Fudbal 11.04.2018 | 23:00
Priča: Najveći mali klub na svijetu!
Trener Rome Euzebio di Frančesko pred revanš utakmicu četvrtfinala Lige šampiona sa Barselonom rekao je da je on čovek koji veruje u čuda, a nakon nestvarnih 90 minuta na Olimpiku pokazao je da je zapravo on čovek koji je u stanju da priredi fudbalsko čudo. Jer, ne pamti se kada je neko da takav način pročitao i nadigrao Barselonu kao što je to Vučica učninila protekle noći. Di Frančesko je na neverovatan način uspeo da pripremi i motiviše ekipu, koja je iz zidina rimskog Olimpika iscprela svu snagu i večitu čežnju ka uspesima i trofejima, pa je klub u tamno crvnenim dresovima prosto progutao jedan od najjačih evropskih timova u prokletoj deceniji.

Ipak, može se govoriti od fudbalskoj perfekciji, taktičkom magu kakav je Di Frančesko i njegovojodluci da spremi specijalnu formaciju samo za Barselonu, ali nekog logičnog razloga i obrazloženja za sinoćno slavlje Rome zapravo i nema. Na delu je bio psihološki i emotivni vrhunac koji ne mogu da dožive mnogi evropski fudbalski giganti. Roma po trofejima i uspesima, kako na domaćoj, tako i na međunarodnoj sceni, ne može da stane uz rame najvećim klubovima, ne samo u Evropi, već i u Italiji, ali retko koji mali klub na planeti je u stanju da iscrpi takvu energiju iz svojih navijača kako to čini Roma. Rim je uz Berlin verovatno jedini veliki evropski grad koji nema klub u skladu sa svojom veličinom, pa su očekivanja često veća od realnih i opravdanih, ali Roma bez problema može da ponese epitet najvećeg malog kluba na svetu.

Kolarov i Alison

Barseloni se ono od sinoć protiv te iste Rome nije dogodilo prvi put u istoriji. Ne tako davne 2002. godine Katalonci sa Pujolom, Kokuom, Rivaldom, Enrikeom, Overmarsom i Klajvertom poraženi su istim rezultatom od tadašnjeg šampiona Italije, a da svašta može da im se desi na Olimpiku najavljeno je u septembru 2015. godine kada je Alesandro Florenci sa pola terena čudesnim udarcem savladao Marka Andrea ter Štegena. Barselona nikada nije slavila u Rimu, a nakon onoga što joj se sinoć desilo svako naredno gostovanje u glavnom gradu Italije biće još teže za slavni klub sa Nou Kampa.

Kada je završena ovogodišnja grupna faza Lige šampiona svi su bili skloni mišljenju da je Vučica zalutala u osminu finala i da je tamo trebalo da ode Atletiko. Tačno je da je Madriđanima po kvalitetu mesto u samoj završnici elitnog takmičenja, možda i u polufinalu, ali je napravljena jedna velika greška u proceni. U završnicu Lige šampiona nije zalutala Roma, već je to bio Čelsi, koji je u osmini finala daleko lakše eliminisan upravo od Barselone.

Di Frančsko

Objektivno gledano, ovaj tim Vučice nema vanserijski kvalitet koji poseduju svi ostali učesnici polufinala Lige šampiona, što se videlo i na osnovu promenljivih rezultata u dosadašnjem toku sezone. Ali, Roma sada ima neku drugu vrstu snage i trenera očigledno sposobnog da svakom protivniku pronađe glavnu manu i eliminiše ga u dve utakmice. Zvuči neverovatno, gledajući iz ugla jučerašnjeg spektakla, ali Roma je ove sezone od sedam poraza u Seriji A čak šest doživela na svom terenu. Pritisak koji publika stavlja na teret svojim igračima u prvenstvu očigledno je nešto sa čim ovaj tim ne može da se nosi, ali se u evropskim mečevima, protiv kvalitetnijih protivnika, taj pritisak pretvara u veliku snagu domaćina.

Strotman i Under

Roma je jedino dosadašnje polufinale Kupa ili Lige šampiona igrala davne 1984. godine i domogla se istorijskog finala. Tada se u Rimu posle pobede u penal seriji radovao Liverpul, koji je takođe impresionirao u četvrtfinalu. Do Kijeva i velikog finala ostao je još jedan korak. Veliki favoriti za osvajanje titule prvaka Evrope sada su Real Madrid i Bajern, ali više niko ne sme da potceni ni Liverpul, ni Romu. Treba pomenuti i jednu zanimljivu činjenicu, a ona glasi da od 2012. godine šampion Evrope nijednom nije bio prvak svoje zemlje.

Roma to ni 17 godina nakon trećeg osvojenog „skudeta“ neće biti, a ukoliko u predstojećem rimskom derbiju ne savlada Lacio, možda neće ni igrati Ligu šampiona naredne sezone. Ipak, to nikoga u glavnom gradu Italije u ovom trenutku ne zanima previše, jer veći deo Rima u ovom trenutku živi samo za polufinale Lige šampiona, ali ne samo to, već je sebi dao slobodu da mašta i o ušatom trofeju koji 26. maja na Olimpijskom stadionu u Kijevu podiže Danijele de Rosi. To naravno nisu odlike velikog kluba, ali je to verovatno najjači, možda i jedini, adut Rome u polufinalu. Najvećeg malog kluba na svetu.

Izvor: mozzartsport

Foto: Action images

Komentari / 0

Ostavite komentar