Гужва на мору: Звецкају оружјем

Русија и САД настављају да "звецкају" оружјем због најновијих навода о хемијском нападу у Сирији. Европска агенција издала упозорење на могуће ваздушне ударе.

Свијет 11.04.2018 | 08:07
Гужва на мору: Звецкају оружјем
Најприје је јуче стигла вијест да је руској црноморској флоти наређено да се ваздушна одбрана флоте стави у стање борбене готовости и да се припреми на напад. Како је саопштило руско Министарство спољних послова, руска црноморска флота "дигнута је на ноге" због информација о покретању борбених авиона САД, који су кренули ка Сирији.

Све се захуктало када је прошле седмице из сиријског града Думе стигла вијест, пропраћена драматичним снимцима и видео материјалом, о наводном хемијском нападу у ком је страдало око 70 људи.

За тај напад окривљене су снаге сиријског лидера Башара Ал Асада и Русија која га подржава. Снимке су објавиле организације које се баве заштитом људских права и које збрињавају рањене, али за које се наводи да су блиске америчкој страни која подржава побуњенике.

У заоштравању реторике око оптужби мало је оних који су могли или хтјели да чују ријечи експерата који тврде да би најприје требало урадити детаљне анализе па тек онда износити оптужбе, уз аргументе да се на основу слика и видео снимака не може изводити закључак да ли је у Думи заиста и употребљено хемијско оружје.

Ни двије сједнице Савјета безбједности нису смириле тензије између Русије и САД, које се у сукобу у Сирији налазе на супротним странама, а на дизање борбене готовости руске црноморске флоте убрзо је стигао одговор из САД - америчка Морнарица саопштила је да ће носач авиона "Хари С. Труман" , заједно са групом бродова која га прати, од сриједе бити стациониран у Средоземном мору.

Руски амбадсадор у УН је потом упозорио САД да би им било боље да "не предузимају никакве планове које планирају да предузму јер ће им Русија адекватно одговорити". Али, званична Москва на својој страни остаје усамљена јер су лидери Западних земаља стали на страну САД, најављујући да ће се придрујжити САД уколико буде одлучено да се на Асадове снаге крене у директан напад.

У међувремену Европска агенција за безбједност ваздушног саобрац́аја (ЕАСА) издала је упозорење за подручје Источног Медитерана.

Упозорење је наводно издато због могућих ваздушних напада на Сирију у наредних 72 сата, међутим, на званичном сајту ЕАСА упозорења нема.

Агенција је навела да је упозорење издато „због могућег лансирања ваздушних напада ракетама ваздух-земља или крстарећим ракетама у наредних 72 сата и могуц́ности повременог прекида радио-навигационих уређаја. Треба обратити дужну пажњу у планирању летова у Источном Средоземљу“.

Према европским медијским извјештајима, прво обавјештење издао је Оперативни центар за управљање мрежама (НМОЦ), преноси “Спутњик”.

Раније данас је портпарол америчког Стејт департмента Хедер Науерт изјавила да Сједињене Државе траже координисани одговор заједно са својим савезницима и партнерима за наводни хемијски напад у сиријском граду Дума.

„Тражимо координисани одговор, какав год да буде тај одговор, на ситуацију у Сирији“, рекла је Науертова.

(Агенције)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Синнy Боy

11.04.2018 06:26

Узмимо да је тачно да је Асад употребио бојне отрове и побио педесетак људи. Америка је полудила. Па је ли то разлог да у евентуалном рату између САД и Русије погине на хиљаде па чак и десетине хиљада људи на обе стране односно на десетине хиљада Арапа, Сиријаца, Саудијаца, Иранаца, Израелаца, Палестинаца, западних савезника...

ОДГОВОРИТЕ
Name

попара

11.04.2018 07:18

То сто ти казес требало је и да Асад схвати,да мозе водити погибији пуно људи.Знаци они који га порзавају,Руси,требали би да му престану помагати.

Name

ре

11.04.2018 07:49

Па коначан циљ ових великих је да изгоне што више малих....

Name

Ре попара

11.04.2018 17:54

А ти си сигуран да је употребљено хемиско орузје друго ин је легитимни преседник сирије и ИМА прави да брани своју дрзаву а познато је да Америка по дрзава увијек паравојне формације öд југославије па даље ал знасе зато ти осудјујес асада па иди брани те своје исиловце

Name

попара

11.04.2018 06:26

Д о када це Асад бити легитимни предсједник,ваљда јос 20 година.Руси бомбардују дрзаву Сирију и убијају сиријски народ,до када.Ко це обновити Сирију,мозда Асад и Русија?Америка има један носац авиона а Америка 21,то довољно говори.Да не рацунас Француску,Енглеску.

ОДГОВОРИТЕ
Name

а

11.04.2018 07:24

ЈЕСИ ЛИ ТИ ЗА ДОРУРУЦАК ИМАО ПОПАРУ -размисли главом ко је свјетски ПОЛИЦАЈАЦ ???

Name

Синнy Боy

11.04.2018 07:32

Попара само провоцира. Класичан хејтер. Забавља се.

Name

АР

11.04.2018 06:42

Јесул то они супљи руски бродови кренули.Поклепаце их амери ко уси оканите се ратова

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђорђе

11.04.2018 06:44

Ј.бт као да су на челу држава Змај од Шипова и други см.дови из фарме, парова и сли. . Свјетски "Бакарски Фашисти" требају рат ради своје похлепе. Лењин, књига из 1905 чиними се; Империјализам као највиши стадиј капитализма. Поззз...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срб

11.04.2018 06:45

Не може се направити кајгана док се јаја не полупају...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алеx Јонес

11.04.2018 06:46

Ово је озбиљније него што мислите. Купите што више конзерви хране, лијекова, санитетског материјала и чекајте...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трр

11.04.2018 08:34

И да имам да купим одакле ми

Name

попара

11.04.2018 07:16

Ствар је у томе сто Америка хоце да показе да мозе развалити Асада иако га Руси "цувају".То це бити лекција да само Америка мозе прузити заститу некоме,ако плати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лг

11.04.2018 07:26

Једи це гадјати побуњенике а други асадову војску. То је модерни рат великх сила.

ОДГОВОРИТЕ