Gužva na moru: Zveckaju oružjem

Rusija i SAD nastavljaju da "zveckaju" oružjem zbog najnovijih navoda o hemijskom napadu u Siriji. Evropska agencija izdala upozorenje na moguće vazdušne udare.

Svijet 11.04.2018 | 08:07
Gužva na moru: Zveckaju oružjem
Najprije je juče stigla vijest da je ruskoj crnomorskoj floti naređeno da se vazdušna odbrana flote stavi u stanje borbene gotovosti i da se pripremi na napad. Kako je saopštilo rusko Ministarstvo spoljnih poslova, ruska crnomorska flota "dignuta je na noge" zbog informacija o pokretanju borbenih aviona SAD, koji su krenuli ka Siriji.

Sve se zahuktalo kada je prošle sedmice iz sirijskog grada Dume stigla vijest, propraćena dramatičnim snimcima i video materijalom, o navodnom hemijskom napadu u kom je stradalo oko 70 ljudi.

Za taj napad okrivljene su snage sirijskog lidera Bašara Al Asada i Rusija koja ga podržava. Snimke su objavile organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava i koje zbrinjavaju ranjene, ali za koje se navodi da su bliske američkoj strani koja podržava pobunjenike.

U zaoštravanju retorike oko optužbi malo je onih koji su mogli ili htjeli da čuju riječi eksperata koji tvrde da bi najprije trebalo uraditi detaljne analize pa tek onda iznositi optužbe, uz argumente da se na osnovu slika i video snimaka ne može izvoditi zaključak da li je u Dumi zaista i upotrebljeno hemijsko oružje.

Ni dvije sjednice Savjeta bezbjednosti nisu smirile tenzije između Rusije i SAD, koje se u sukobu u Siriji nalaze na suprotnim stranama, a na dizanje borbene gotovosti ruske crnomorske flote ubrzo je stigao odgovor iz SAD - američka Mornarica saopštila je da će nosač aviona "Hari S. Truman" , zajedno sa grupom brodova koja ga prati, od srijede biti stacioniran u Sredozemnom moru.

Ruski ambadsador u UN je potom upozorio SAD da bi im bilo bolje da "ne preduzimaju nikakve planove koje planiraju da preduzmu jer će im Rusija adekvatno odgovoriti". Ali, zvanična Moskva na svojoj strani ostaje usamljena jer su lideri Zapadnih zemalja stali na stranu SAD, najavljujući da će se pridrujžiti SAD ukoliko bude odlučeno da se na Asadove snage krene u direktan napad.

U međuvremenu Evropska agencija za bezbjednost vazdušnog saobraćaja (EASA) izdala je upozorenje za područje Istočnog Mediterana.

Upozorenje je navodno izdato zbog mogućih vazdušnih napada na Siriju u narednih 72 sata, međutim, na zvaničnom sajtu EASA upozorenja nema.

Agencija je navela da je upozorenje izdato „zbog mogućeg lansiranja vazdušnih napada raketama vazduh-zemlja ili krstarećim raketama u narednih 72 sata i mogućnosti povremenog prekida radio-navigacionih uređaja. Treba obratiti dužnu pažnju u planiranju letova u Istočnom Sredozemlju“.

Prema evropskim medijskim izvještajima, prvo obavještenje izdao je Operativni centar za upravljanje mrežama (NMOC), prenosi “Sputnjik”.

Ranije danas je portparol američkog Stejt departmenta Heder Nauert izjavila da Sjedinjene Države traže koordinisani odgovor zajedno sa svojim saveznicima i partnerima za navodni hemijski napad u sirijskom gradu Duma.

„Tražimo koordinisani odgovor, kakav god da bude taj odgovor, na situaciju u Siriji“, rekla je Nauertova.

(Agencije)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Sinny Boy

11.04.2018 08:26

Uzmimo da je tačno da je Asad upotrebio bojne otrove i pobio pedesetak ljudi. Amerika je poludila. Pa je li to razlog da u eventualnom ratu između SAD i Rusije pogine na hiljade pa čak i desetine hiljada ljudi na obe strane odnosno na desetine hiljada Arapa, Sirijaca, Saudijaca, Iranaca, Izraelaca, Palestinaca, zapadnih saveznika...

ODGOVORITE
Name

popara

11.04.2018 09:18

To sto ti kazes trebalo je i da Asad shvati,da moze voditi pogibiji puno ljudi.Znaci oni koji ga porzavaju,Rusi,trebali bi da mu prestanu pomagati.

Name

re

11.04.2018 09:49

Pa konačan cilj ovih velikih je da izgone što više malih....

Name

Re popara

11.04.2018 19:54

A ti si siguran da je upotrebljeno hemisko oruzje drugo in je legitimni presednik sirije i IMA pravi da brani svoju drzavu a poznato je da Amerika po drzava uvijek paravojne formacije öd jugoslavije pa dalje al znase zato ti osudjujes asada pa idi brani te svoje isilovce

Name

popara

11.04.2018 08:26

D o kada ce Asad biti legitimni predsjednik,valjda jos 20 godina.Rusi bombarduju drzavu Siriju i ubijaju sirijski narod,do kada.Ko ce obnoviti Siriju,mozda Asad i Rusija?Amerika ima jedan nosac aviona a Amerika 21,to dovoljno govori.Da ne racunas Francusku,Englesku.

ODGOVORITE
Name

a

11.04.2018 09:24

JESI LI TI ZA DORURUCAK IMAO POPARU -razmisli glavom ko je svjetski POLICAJAC ???

Name

Sinny Boy

11.04.2018 09:32

Popara samo provocira. Klasičan hejter. Zabavlja se.

Name

AR

11.04.2018 08:42

Jesul to oni suplji ruski brodovi krenuli.Poklepace ih ameri ko usi okanite se ratova

ODGOVORITE
Name

Đorđe

11.04.2018 08:44

J.bt kao da su na čelu država Zmaj od Šipova i drugi sm.dovi iz farme, parova i sli. . Svjetski "Bakarski Fašisti" trebaju rat radi svoje pohlepe. Lenjin, knjiga iz 1905 činimi se; Imperijalizam kao najviši stadij kapitalizma. Pozzz...

ODGOVORITE
Name

Srb

11.04.2018 08:45

Ne može se napraviti kajgana dok se jaja ne polupaju...

ODGOVORITE
Name

Alex Jones

11.04.2018 08:46

Ovo je ozbiljnije nego što mislite. Kupite što više konzervi hrane, lijekova, sanitetskog materijala i čekajte...

ODGOVORITE
Name

Trr

11.04.2018 10:34

I da imam da kupim odakle mi

Name

popara

11.04.2018 09:16

Stvar je u tome sto Amerika hoce da pokaze da moze razvaliti Asada iako ga Rusi "cuvaju".To ce biti lekcija da samo Amerika moze pruziti zastitu nekome,ako plati.

ODGOVORITE
Name

Lg

11.04.2018 09:26

Jedi ce gadjati pobunjenike a drugi asadovu vojsku. To je moderni rat velikh sila.

ODGOVORITE