Бошњаци о ситуацији у БиХ

Предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић данас је са бошњачким представницима у политичком и јавном животу у БиХ, као и представницима Исламске заједнице у БиХ, разговарао, између осталог, о односима између БиХ и Исламске заједнице и њених припадника у БиХ, те безбједносним пријетњама са којима се БиХ суочава.

Босна и Херцеговина 10.04.2018 | 15:21
Бошњаци о ситуацији у БиХ
Из кабинета бошњачког члана Предсједништва саопштено је да су на састанку донесени закључци међу којима је и онај којим учесници овог скупа траже да се у Федерацији БиХ /ФБиХ/, у кантонима гдје то још није урађено, обезбиједи уставно-правна равноправност свих народа и грађана.

Од власти на свим нивоима траже да кроз системска рјешења обезбиједе финансијску и сву другу потребну подршку за реинтеграцију, одрживи повратак и ефикаснију имплементацију Анекса седам Дејтонског споразума.

У саопштењу се наводи да се одлучно одбацује "дрска, увредљива и потпуно неоснована тврдња о плановима за стварање исламске државе на тлу БиХ".

"Најоштрије осуђујемо неутемељене тврдње о радикализацији и бујању насилног екстремизма код Бошњака. Крајња намјера таквих ксенофобичних и исламофобичних тврдњи је да се свјетска јавност затрује лажном представом о БиХ, а нарочито о њеним грађанима муслиманима, као о тобожњој безбједносној пријетњи, те да их се на тај начин политички делегитмише", наводе се у једном од закључака.

Представници других народа позвани су да се опредијеле за секуларну БиХ и "да престану са увођењем и наметањем вјерских обиљежја и симбола у јавним и државним институцијама на свим нивоима власти".

Затражено је да без одгађања буде закључен основни уговор између БиХ и Исламске заједнице у БиХ као једне од традиционалних вјерских заједница у БиХ са којом БиХ није закључила тај уговор.

Састанку су присуствовали поглавар Исламске заједнице у БиХ Хусеин Кавазовић са делегацијом Исламске заједнице БиХ, предсједник Управног одбора Вијећа Конгреса бошњачких интелектуалаца и предсједник Бошњачке заједнице културе "Препород" Сенадин Лавић, предсједник Асоцијације "Круг 99" Адил Куленовић.

На састанку су били и предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић, министри цивилних послова и за људска права и избјеглице БиХ Адил Османовић и Семиха Боровац, замјеници предсједавајућег Представничког дома и Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Шефик Џаферовић и Сафет Софтић, потпредсједник ФБиХ Мелика Махмутбеговић, потпредсједник Републике Српске Рамиз Салкић и шеф Клуба коалиције "Домовина" у Народној скупштини Републике Српске Адмир Чавка.

(Срна)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

дзоо

10.04.2018 13:46

Потпуно су у праву али ова Вампирања по Мостару некога це скупо костати само се бојим да ми Срби опет не платимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

10.04.2018 14:06

Слазем се. Као и вампирања по Кисељаку, Бусоваци, Високом, Завидовицима, Бузиму, Дервенти, Фоци... Намјерно писем о мањим градовима, пардон, мјестима... Јер ту су клице онога сто долази у градове.

Name

куку нама са нама

10.04.2018 14:25

Свако са својим се састаје,само Српски народ нема свог представника нигдје,назалост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре За Ре

10.04.2018 15:04

Није ми мало јасан твој коментар,а слажем се да ова срања Додикова и Човићева иритирају Бошњаке.Веома је лоше даље заоштравање јер Бошњаци немају резервну домовину .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Резервна домовина

10.04.2018 15:12

Има Турска.

Name

БиХ

10.04.2018 15:54

Турска није Бошњацка домовина Кап што није Српска Србија и Католицка Хрватске.ЗАБОРАВИТЕ ТО.

Name

Мрзим бих

10.04.2018 16:27

Заборави ти да није Република Српска Србија.била и увјек бице.ви само мозете кмецат ко По обицају.имате свој тор и у њему зивите и зивите како хоцете.

Name

Горан

10.04.2018 17:06

Бих је вештачка творевина а муслимани нису народ, верска групација Турака, Срба и Хрвата.

Name

Алекбеy Муслиу

10.04.2018 19:06

Мој ти га добри Горане, 500 година правила прве брацне ноћи, од акшама до поноћи па се ето питам шта си ти? Правоисламски Србин или пак исламскославни Турчин? Можда скраћено Турбин? Какогод, није теби лако са таквим размишљањем.

Name

Кики

11.04.2018 07:12

Казу историцари да су они који су продали вјеру за вецеру сацували своје зене од турака да их хандре како хоце. По томе су муслимани остали цисти Срби док су Срби Турцини ал спасило их то да родјено дјете по природи и генетици прица језик мајке инаце да није тако сад биу Србији сви прицали Турски.