Bošnjaci o situaciji u BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović danas je sa bošnjačkim predstavnicima u političkom i javnom životu u BiH, kao i predstavnicima Islamske zajednice u BiH, razgovarao, između ostalog, o odnosima između BiH i Islamske zajednice i njenih pripadnika u BiH, te bezbjednosnim prijetnjama sa kojima se BiH suočava.

Bosna i Hercegovina 10.04.2018 | 15:21
Bošnjaci o situaciji u BiH
Iz kabineta bošnjačkog člana Predsjedništva saopšteno je da su na sastanku doneseni zaključci među kojima je i onaj kojim učesnici ovog skupa traže da se u Federaciji BiH /FBiH/, u kantonima gdje to još nije urađeno, obezbijedi ustavno-pravna ravnopravnost svih naroda i građana.

Od vlasti na svim nivoima traže da kroz sistemska rješenja obezbijede finansijsku i svu drugu potrebnu podršku za reintegraciju, održivi povratak i efikasniju implementaciju Aneksa sedam Dejtonskog sporazuma.

U saopštenju se navodi da se odlučno odbacuje "drska, uvredljiva i potpuno neosnovana tvrdnja o planovima za stvaranje islamske države na tlu BiH".

"Najoštrije osuđujemo neutemeljene tvrdnje o radikalizaciji i bujanju nasilnog ekstremizma kod Bošnjaka. Krajnja namjera takvih ksenofobičnih i islamofobičnih tvrdnji je da se svjetska javnost zatruje lažnom predstavom o BiH, a naročito o njenim građanima muslimanima, kao o tobožnjoj bezbjednosnoj prijetnji, te da ih se na taj način politički delegitmiše", navode se u jednom od zaključaka.

Predstavnici drugih naroda pozvani su da se opredijele za sekularnu BiH i "da prestanu sa uvođenjem i nametanjem vjerskih obilježja i simbola u javnim i državnim institucijama na svim nivoima vlasti".

Zatraženo je da bez odgađanja bude zaključen osnovni ugovor između BiH i Islamske zajednice u BiH kao jedne od tradicionalnih vjerskih zajednica u BiH sa kojom BiH nije zaključila taj ugovor.

Sastanku su prisustvovali poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović sa delegacijom Islamske zajednice BiH, predsjednik Upravnog odbora Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca i predsjednik Bošnjačke zajednice kulture "Preporod" Senadin Lavić, predsjednik Asocijacije "Krug 99" Adil Kulenović.

Na sastanku su bili i predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić, ministri civilnih poslova i za ljudska prava i izbjeglice BiH Adil Osmanović i Semiha Borovac, zamjenici predsjedavajućeg Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović i Safet Softić, potpredsjednik FBiH Melika Mahmutbegović, potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić i šef Kluba koalicije "Domovina" u Narodnoj skupštini Republike Srpske Admir Čavka.

(Srna)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

dzoo

10.04.2018 13:46

Potpuno su u pravu ali ova Vampiranja po Mostaru nekoga ce skupo kostati samo se bojim da mi Srbi opet ne platimo.

ODGOVORITE
Name

re

10.04.2018 14:06

Slazem se. Kao i vampiranja po Kiseljaku, Busovaci, Visokom, Zavidovicima, Buzimu, Derventi, Foci... Namjerno pisem o manjim gradovima, pardon, mjestima... Jer tu su klice onoga sto dolazi u gradove.

Name

kuku nama sa nama

10.04.2018 14:25

Svako sa svojim se sastaje,samo Srpski narod nema svog predstavnika nigdje,nazalost.

ODGOVORITE
Name

Re Za Re

10.04.2018 15:04

Nije mi malo jasan tvoj komentar,a slažem se da ova sranja Dodikova i Čovićeva iritiraju Bošnjake.Veoma je loše dalje zaoštravanje jer Bošnjaci nemaju rezervnu domovinu .

ODGOVORITE
Name

Rezervna domovina

10.04.2018 15:12

Ima Turska.

Name

BiH

10.04.2018 15:54

Turska nije Bošnjacka domovina Kap što nije Srpska Srbija i Katolicka Hrvatske.ZABORAVITE TO.

Name

Mrzim bih

10.04.2018 16:27

Zaboravi ti da nije Republika Srpska Srbija.bila i uvjek bice.vi samo mozete kmecat ko Po obicaju.imate svoj tor i u njemu zivite i zivite kako hocete.

Name

Горан

10.04.2018 17:06

Бих је вештачка творевина а муслимани нису народ, верска групација Турака, Срба и Хрвата.

Name

Alekbey Musliu

10.04.2018 19:06

Moj ti ga dobri Gorane, 500 godina pravila prve bracne noći, od akšama do ponoći pa se eto pitam šta si ti? Pravoislamski Srbin ili pak islamskoslavni Turčin? Možda skraćeno Turbin? Kakogod, nije tebi lako sa takvim razmišljanjem.

Name

Kiki

11.04.2018 07:12

Kazu istoricari da su oni koji su prodali vjeru za veceru sacuvali svoje zene od turaka da ih handre kako hoce. Po tome su muslimani ostali cisti Srbi dok su Srbi Turcini al spasilo ih to da rodjeno djete po prirodi i genetici prica jezik majke inace da nije tako sad biu Srbiji svi pricali Turski.