Вучић отворио сајам привреде

У Мостару је свечано отворен 21. "Међународни сајам привреде". Свечаности су присуствовали бројни домаћи и политичари из регије. Присутнима су се обратили Далфина Бошњак, директор сајма и Љубо Бешлић, градоначелник Мостара. Бешлић је рекао да се овим сајмом из Мостара шаље позитивна привредна и свака друга порука.

Босна и Херцеговина 10.04.2018 | 12:05
Вучић отворио сајам привреде
Бошњак као директор сајма је указала да ће у пет дана сајма бити уприличене и подсајамске манифестације, стручне конференције и округли столови.

"Драго нам је да је Србија земља партнер сајма. Партнерство са Србијом је допринос развоју између земаља", истакла је Бошњак.

Сајам је отворио предсједник Србије Александар Вучић. Директор сајма Делфина Бошњак том приликом уручила је захвалницу Вучићу.



Вучић се на почетку свога излагања захвалио на признању и истакао како му оно много значи. Подсјетио је да посљедње четири године посјећује Мостарски сајам и оцијенио је како је сваке године све већи број првиредника из Србије. Зажелио је да сљедеће године тај број буде још већи.

"Хоћу да се захвалим Мостарцима на невјероватном гостопримству. Људи су ћутке прихватили да их нас петорица са обезбјеђењем ометамо свих ових дана. Мостар је ових дана постао не само центар БиХ, него и регије. Поштовани Мостарци требате бити поносни на свој рад. Желим да цитирам једну изјаву Бертрана Расела која гласи једини начин да се човјечанство окупи је сарадња, и то јесте тако.

Једин начин да преживимо сви заједно је да постанемо озбиљни партнери једни другима, али и цијелом свијету. Питао сам себе и сараднике јесмо ли претјерали у најави и силном оглашавању и казао сам себи ако су се Мостарци суздржали да нам не униште билборде - показали су нам да је то исправан став.



Сигуран сам да ћете имате све више грађана Србије у Херцеговини као што ћете и ви осјетити своје гостопримство када дођете код нас. Ми смо у овом региону једни другима комшије, али смо и више од тога. Постајемо паметније и боље комшије, комшије које умију да пронађу заједнички интерес. Због тога су овакви сајми битни. Немамо се чему надати у односе са свијетом ако не ујединимо та своја мала тржишта.

То је тржиште за већи број инвеститора, за раст и развој. Мостарски сајам најбоље показује како то може да изгледа. Нашим привредницима је то потребније него нашим политичарим. Овдје противника нема, овдје смо сви партнери", закључио је шеф српске државе.

Додао је како границе не могу зауставити бизнис...

"Сарадња нам свима доноси корист. Када је нама добро, онда је и Европи сигурно мирније и стабилније", казао је Вучић те за крај додао:

"Мостарци су показали како је бити прави домаћин, да се сви осјећамо као код своје куће. Позивамо Мостарце у Београд и Србију и да видите да вас тамо чекају пријатељи и једнако добри домаћини. Желим вам срећно отварање сајма, много успјеха, мира и стабилности. Живјело пријатељство наших земаља и живјело пријатељство наших људи".

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у Мостару да 21. сајам привреде представља регионални скуп и прилику да се разговара о сарадњи, развоју и привреди, али и политичким, европским и питањима безбједности.

"Овдје борави и премијер Бугарске /Бојко Борисов/, а Бугарска је и предсједавајућа ЕУ, што говори о томе да смо причали и о европским темама", додао је Додик.

Додик је истакао важност чињенице да је Србија партнер 21. сајма привреде у Мостару, те оцијенио да је овогодишњи сајам најпосјећенији, најмасовнији.

Говорећи о јучерашњем састанку који су он и предсједник Србије Александар Вучић имали са представницима Срба у Мостару, Додик је нагласио да је политички статус српског народа у ФБиХ неадекватан и незадовољавајући.

"Траже се рјешења која не зависе само од нас. Пажња је била усмјерена на то како помоћи представницима Срба овдје да ријеше неке своје локалне и животне проблеме везано за путеве, заједничке објекте, културне манифестације. У том погледу Србија и Српска су обећале помоћ нашим људима овдје", рекао је Додик.



(БН/Агенције)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Новоматиц Тим

10.04.2018 10:33

Сви Новоматицови перачи новца на једном мјесту,само фали Штрахе и Мартин Шлаф!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Какофонија

10.04.2018 17:18

Нек нам је срећна годишњица НДХ, кажwе Вучић. Онај исти Вучић чију је фамилију тај НДХ измасакрирао, а Праљак му 1992. спалио кућу, а Вучић је рекао да његов чин самоубиства треба поштовати. Па он нема ни стида ни срама, а о достојанству, да и не говоримо.

Name

ПРИЈЕДОР

10.04.2018 11:06

ИМАШ ТИ ПОСЛА ВУЧИЋУ У СРБИЈИ! ДОДИК ТЕ ВОДА КО ЦУЦКА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

пилот

10.04.2018 11:39

Аферим Србине!

ОДГОВОРИТЕ