Vučić otvorio sajam privrede

U Mostaru je svečano otvoren 21. "Međunarodni sajam privrede". Svečanosti su prisustvovali brojni domaći i političari iz regije. Prisutnima su se obratili Dalfina Bošnjak, direktor sajma i Ljubo Bešlić, gradonačelnik Mostara. Bešlić je rekao da se ovim sajmom iz Mostara šalje pozitivna privredna i svaka druga poruka.

Bosna i Hercegovina 10.04.2018 | 12:05
Vučić otvorio sajam privrede
Bošnjak kao direktor sajma je ukazala da će u pet dana sajma biti upriličene i podsajamske manifestacije, stručne konferencije i okrugli stolovi.

"Drago nam je da je Srbija zemlja partner sajma. Partnerstvo sa Srbijom je doprinos razvoju između zemalja", istakla je Bošnjak.

Sajam je otvorio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Direktor sajma Delfina Bošnjak tom prilikom uručila je zahvalnicu Vučiću.



Vučić se na početku svoga izlaganja zahvalio na priznanju i istakao kako mu ono mnogo znači. Podsjetio je da posljednje četiri godine posjećuje Mostarski sajam i ocijenio je kako je svake godine sve veći broj prvirednika iz Srbije. Zaželio je da sljedeće godine taj broj bude još veći.

"Hoću da se zahvalim Mostarcima na nevjerovatnom gostoprimstvu. Ljudi su ćutke prihvatili da ih nas petorica sa obezbjeđenjem ometamo svih ovih dana. Mostar je ovih dana postao ne samo centar BiH, nego i regije. Poštovani Mostarci trebate biti ponosni na svoj rad. Želim da citiram jednu izjavu Bertrana Rasela koja glasi jedini način da se čovječanstvo okupi je saradnja, i to jeste tako.

Jedin način da preživimo svi zajedno je da postanemo ozbiljni partneri jedni drugima, ali i cijelom svijetu. Pitao sam sebe i saradnike jesmo li pretjerali u najavi i silnom oglašavanju i kazao sam sebi ako su se Mostarci suzdržali da nam ne unište bilborde - pokazali su nam da je to ispravan stav.



Siguran sam da ćete imate sve više građana Srbije u Hercegovini kao što ćete i vi osjetiti svoje gostoprimstvo kada dođete kod nas. Mi smo u ovom regionu jedni drugima komšije, ali smo i više od toga. Postajemo pametnije i bolje komšije, komšije koje umiju da pronađu zajednički interes. Zbog toga su ovakvi sajmi bitni. Nemamo se čemu nadati u odnose sa svijetom ako ne ujedinimo ta svoja mala tržišta.

To je tržište za veći broj investitora, za rast i razvoj. Mostarski sajam najbolje pokazuje kako to može da izgleda. Našim privrednicima je to potrebnije nego našim političarim. Ovdje protivnika nema, ovdje smo svi partneri", zaključio je šef srpske države.

Dodao je kako granice ne mogu zaustaviti biznis...

"Saradnja nam svima donosi korist. Kada je nama dobro, onda je i Evropi sigurno mirnije i stabilnije", kazao je Vučić te za kraj dodao:

"Mostarci su pokazali kako je biti pravi domaćin, da se svi osjećamo kao kod svoje kuće. Pozivamo Mostarce u Beograd i Srbiju i da vidite da vas tamo čekaju prijatelji i jednako dobri domaćini. Želim vam srećno otvaranje sajma, mnogo uspjeha, mira i stabilnosti. Živjelo prijateljstvo naših zemalja i živjelo prijateljstvo naših ljudi".

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Mostaru da 21. sajam privrede predstavlja regionalni skup i priliku da se razgovara o saradnji, razvoju i privredi, ali i političkim, evropskim i pitanjima bezbjednosti.

"Ovdje boravi i premijer Bugarske /Bojko Borisov/, a Bugarska je i predsjedavajuća EU, što govori o tome da smo pričali i o evropskim temama", dodao je Dodik.

Dodik je istakao važnost činjenice da je Srbija partner 21. sajma privrede u Mostaru, te ocijenio da je ovogodišnji sajam najposjećeniji, najmasovniji.

Govoreći o jučerašnjem sastanku koji su on i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić imali sa predstavnicima Srba u Mostaru, Dodik je naglasio da je politički status srpskog naroda u FBiH neadekvatan i nezadovoljavajući.

"Traže se rješenja koja ne zavise samo od nas. Pažnja je bila usmjerena na to kako pomoći predstavnicima Srba ovdje da riješe neke svoje lokalne i životne probleme vezano za puteve, zajedničke objekte, kulturne manifestacije. U tom pogledu Srbija i Srpska su obećale pomoć našim ljudima ovdje", rekao je Dodik.



(BN/Agencije)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Novomatic Tim

10.04.2018 10:33

Svi Novomaticovi perači novca na jednom mjestu,samo fali Štrahe i Martin Šlaf!

ODGOVORITE
Name

Kakofonija

10.04.2018 17:18

Nek nam je srećna godišnjica NDH, kažwe Vučić. Onaj isti Vučić čiju je familiju taj NDH izmasakrirao, a Praljak mu 1992. spalio kuću, a Vučić je rekao da njegov čin samoubistva treba poštovati. Pa on nema ni stida ni srama, a o dostojanstvu, da i ne govorimo.

Name

PRIJEDOR

10.04.2018 11:06

IMAŠ TI POSLA VUČIĆU U SRBIJI! DODIK TE VODA KO CUCKA!

ODGOVORITE
Name

pilot

10.04.2018 11:39

Aferim Srbine!

ODGOVORITE