Видео: Сви смо видели шта се догодило, али шта је узрок?!

Фераријев механичар је добро, иако је зарадио тежак прелом и бутне и потколеничне кости. Међутим, шта је узроковало инцидент у Бахреину? Софтвер, али софвер који је програмирао човек.

Остали спортови 11.04.2018 | 22:45
Видео: Сви смо видели шта се догодило, али шта је узрок?!
Бивши светски шампион у Формули 1 Кими Раиконен одустао је са друге трке у сезони након што је приликом изласка из "пита" са друге замене гума преко радио везе чуо, а у ретровизору приметио да се нешто озбиљно догодило том приликом.

Када је зауставио врео Фераријев болид и кренуо пешке назад ка месту где га је пар секунди пре тога окруживало 20 механичара у црвеним комбинезонима, могао је да примети како лекарска екипа већ покушава да имобилиш леву ногу једног од чланова "скудерије" који је, испоставиће се касније, доживео тежак прелом и бутне и потколеничне кости.

Фераријев механичар Франческо Ћигорини јавио се из болнице и поручио да се добро осећа дан после трке у којој је његов тим на крају, преко Себастијана Фетела, стигао и до друге победе у исто толико излазака на стазу, али и трке у којој је резултат остао у другом плану у односу на инцидент који Ф1 дирекција није желела да репризира.



Једноставно, призор Ћигоринијеве ноге која се неприродно извија од силине ударца задњег левог пнеуматика Раиконеновог болида, није била нешто чиме је Формула 1 желела да оптерети милионски аудиторијум, али то није умањило потребу навијача широм света да потраже одговор на питање - шта је довело до грешке италијанског тима која је тако скупо плаћена?

Ферари се још није званично огласио, мада и када то буде урадио његови "тифози" неће чути или прочитати више од констатације да се радило о софтверској грешки. И то неће бити неистина, али ни пуна истина.

Након што су реконструисали комплетан догађај са писте у Бахреину, аналитичари који "у слово" познају пропозиције такмичења, као и особености већине модерних система уграђених на болиде за сезону 2018, тврде да је узрок несреће заправо људски фактор - иако је "баг" настао у самом софтеру који управља полу-аутоматским светлосним системом.

Краће речено, семафор који возачу у "кокпиту" показује када је екипа завршила са заменом сва четири пнеуматика добио је потребну информацију након чега зелено светло указало испред Кимија.

С обзиром на то да овај уређај није могао да се испрограмира сам, као и да су испоштовани сви предуслови да испред "Леденог Финца" засветли зелена лампица, јасно је да се ради о људском фактору и да је одговорност на конструкторима и програмерима самог система који је, иронично,још пре десет година први увео Ферари и тако заувек у историју послао чувену "лизалицу".

Оно око чега се овог понедељка води дебата је - да ли Фераријеви људи нису претпоставили могућност која се на крају догодила у Бахреину или су свесно прихватили ризик све у циљу минималног задржавања у боксу?

Шта се догодило?

Семафор испред болида пребацује са црвеног на зелено светло оног тренутка када систем препозна да су све четири матице заврнуте свом снагом и да је нови пнеуматик постављен на правилан начин. Компјутер је електронски повезан са самим матицама, које остају на пнеуматском пиштољу док други механичар скида стару, а трећи намешта нову гуму, а када први буквално "закуца" назад матицу и извади пиштољ - задатак је извршен, а импулс послат на дисплеј испред пилота и он добија зелено светло да крене.

Рекло би се – логично!

Међутим, у Бахреину у недељу предвече по нашем времену догодило се нешто што се ретко виђа - Ћигорини и двојица колега задужена за задњи леви пнеуматик Кимијевог болида из, за сада, непознатог разлога нису успела ни да одврну матицу до тренутка када су остале три екипе већ биле завршиле свој посао и поставиле нове гуме.

Према бројним поузданим изворима систем је "препознао" да су све четири матице затегнуте на исправан начин и пред Раиконеном је засветлело зелено светло, он додао гас, а несрећни Ћигорини завршио на операционом столу, потом и гипсом до кука.

Око овог објашњења има мање спорења осим око тога да ли је Ферари превидео могућност да један или више тимова уопште не одврну матицу или је рачунато да је такав сценарио немогућ приликом одлуке да се састави најпростији (читај: најбржи) могући систем.

Верзија према којој је Ћигоринијев колега случајно притиснуо "прекидач" на пнеуматском пиштољу, док је покушавао да одшрафи матицу, мало је вероватна јер упућени тврде да је тај систем у међувремену превазиђен (јер, на крају ипак тражи човекову реакцију) и да је само извлачење пиштоља довољно да компјутер добије знак за зелено светло.

Чињеница је да су увођењем семафора тимови свели време потребно за замену гума на две секунде (осим ако сте Вилијамсова екипа која држи светски рекорд од 1,89 секунди са ВН Америке 2016), а да је до тада било потребно скоро три пута више времена за просечан "пит стоп". Једноставно, главни механичар са популарном "лизалицом" "забоденом" испод предњег спојлера болида прво је морао да преброји све подигнуте руке осталих механичара, онда периферним видом уочи евентуални улазак другог возила у бокс и тек онда, извлачењем "лизалице" и спуштањем предњих пнеуматика на асфалт, омогући возачу да настави трку.

За просечну људску реакцију потребно је око 200 милисекунди, компјутеру некада и милисекунда, што је за дизајнере Ферарија био довољан повод да још 2008. шокирају конкуренцију пензионисањем "лизалице" и увођењем електронског система.

Али, грешка коју је "скудерија" направила тада, увођењем иновације која ни деценију касније није постала ништа паметнија, натерала је италијанску екипу да одустане од компјутера и врати се стандардном принципу, а Формулу 1 да већ наредне сезоне забрани доливање горива у току трке и нареди тимовима да се концентришу само и искључиво на замену гума.

Компјутер је направио грешку, а тадашњи возач Ферарија, Фелипе Маса, додао гас у тренутку када је "црево" за доливање горива још било прикачено на болид, откинуо га и умало изазвао катастрофу јер је лако могло да дође и до пожара, експлозије, итд.

ФИА је тада увидела да превише људи и алата окружује болид, пнеуматици су добили предност у односу на надмудривање количином доливеног горива у резервоаре, а Ферари и остали тимови три године да усаврше семафор који је од 2011. у перманентној употреби и перманентном развоју.

Да су нешто мењали у односу на 2017, а да нису сигурни где су погрешили, Фераријеви мозгови могли су да наслуте и из проблема који је у прве две трке сезоне имао амерички тим Хас, корисник њихових технолошких достигнућа, али који нису довели до повреда механичара већ само до прекршаја услед неадекватних излазака из бокса.

Ферари је проблем који је ескалирао инцидентом на самој трци имао и на последњем незваничном тренингу пред ВН Бахреина, а овај тим после свега морао је да изброји 50.000 евра казне за кршење пропозиција такмичења и угрожавање безбедности учесника трке.

Директор такмичења Чарли Вајтинг најавио је разговоре са званичним лицима Ферарија, јер ФИА и Ф1 желе да буду упознати са узроцима инцидента и потезима које "скудерија" намерава да повуче како се слично не би поновило, после чега ћемо можда и само можда сазнати да ли је тачна ова претпоставка о "глупом" софтверу који не разликује замењену и незамењену гуму уколико су све четири матице правилно постављене.

До тада, дужни смо вам и нешто више информација о механичарима Вилијамса, који у почетку нису могли да прате тренд који је наметнуо Ферари увођењем семафора, али који су скупе и болне грешке из првих неколико сезона надокнадили мукотрпним тренингом механичара и константним радом конструктора после чега су резутлати, неминовно, дошли.

Од када је 2015. уведено мини-такмичење механичара, где на крају године награду односи екипа која је имала највише рекордних измена гума током сезоне, Вилијамс је тријумфовао сва три пута, а 2016. овај култни британски тим имао је најбржу измену гума на 14 од 21 трке у сезони рачунајући и даље актуелни рекорд када је Маса видео зелено светло после свега 1,89 секунди!?



Пре тога, рекорд су држали механичари Ред Була који су 2013. испратили Марка Вебера на стазу после 1,92 секунде.

Спортски директор тима, Стив Нилсен, тврди да његова екипа на тренингу бележи и резултат 1,78, док Клер Вилијамс, кћерка власника тима Франка Вилијамса и заменица изврершног директора каже да ће овај тим ускоро заменити четири пнеуматика за 1,6 секунди.

Ово смо напоменули само да бисмо нагласили колико је инцидент сличан оном из Фераријевог бокса неизбежан уколико при било шта пође по злу у тих пар трептаја ока од заустављања до новог покретања болида.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар