Могу се десити конфликти поново

Ако земље западног Балкана не буду примљене у ЕУ, крвави сукоби из деведесетих година прошлог вијека могли би се поновити, рекао је Жан-Клод Јункер, предсједник Европске комисије, у интервјуу за Деутсцхе Wелле.

Свијет 09.04.2018 | 21:40
Могу се десити конфликти поново
Он је у разговору за овај њемачки медиј подсјетио да је на Балкану бјеснио рат након распада Југославије и да су сукоби трајали до краја 20. вијека.

"Људе унутар ЕУ треба стално подсјећати да је Балкан практично на нашем кућном прагу. На Балкану је бјеснио рат. Ако Балкан не буде имао обећање да ће моћи приступити ЕУ, лако би се могло десити да се конфликт понови", рекао је Јункер.

Британски лист "Еxпресс" подсјећа да је на Балкану током деведесетих у ратовима животе изгубило више од сто хиљада људи, а подсјетили су и на недавну изјаву Федерике Могерини, високе представнице ЕУ за безбједност и спољне послове, да је мјесто Балкана у ЕУ.

"Врата ЕУ су отворена како за Црну Гору, тако и за цијели регион западног Балкана. Желимо заједничку будућност свих у Европи, уједињених у нашој ЕУ. Људи овог региона (западни Балкан) такође желе да виде своју будућност у ЕУ", рекла је тада Могеринијева, како подсјећа "Еxпресс".

Подсјећања ради, Европска комисија је недавно израдила Стратегију за западни Балкан, коју је представио Јункер, а која први пут нуди озбиљан и широк приступ интегрисања региона западног Балкана у ЕУ. Стратегија је подијељена на шест глава, а свака има властити акциони план спровођења са детаљним активностима и прецизним роковима. Области се односе на јачање владавине права, безбједносну и миграциону политику, социјално-економске реформе, јачање повезаности, дигиталну агенду и регионално помирење.

(Независне)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

куку нама са нама

09.04.2018 20:09

Босна вам је скоро па преселила у Унију-још ово мало нас што је остало,биће колатерална штета..Увјек смо били гостољубиви,па и овај пут вам остављамо територију за војни полигон,САМО...морате се сами снаћи како да вам Милорад дозволи да изводите вјежбе на Мањачи и ала Мањачи..ту вам неможемо помоћи..због његове "моћи",.ми смо одлучили к' вама сами поћи..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јеца

10.04.2018 06:00

Ста ви господине Јункер радите на томе да недодје до кофликта. Ко изазива кофликт,обицни градјани или политицари. Моје мисљење када би се питао обицан цовјек рата никад висе овдје неби било, а наси политицари стално звецкају орузјем кога и немају. Засто ви моцници не смјсните те који свакодневно звецкају а ми знамо да ви то мозете. Како сте Додика довели на власт на васим тенковима и смјенили Николу Попласена. Али не ви нецете васе послуснике да мијењате они вама такви какви јесу одговарају јер ста би ви друго прицали да нема нас овакви какви јесмо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лопина

10.04.2018 07:52

Прије це бити код вас у ЕУ , ми смо видили греске вец. Васи народи имају гене фасистицке а не наси. Само сто смо ми глупи на Балкану..

ОДГОВОРИТЕ