Mogu se desiti konflikti ponovo

Ako zemlje zapadnog Balkana ne budu primljene u EU, krvavi sukobi iz devedesetih godina prošlog vijeka mogli bi se ponoviti, rekao je Žan-Klod Junker, predsjednik Evropske komisije, u intervjuu za Deutsche Welle.

Svijet 09.04.2018 | 21:40
Mogu se desiti konflikti ponovo
On je u razgovoru za ovaj njemački medij podsjetio da je na Balkanu bjesnio rat nakon raspada Jugoslavije i da su sukobi trajali do kraja 20. vijeka.

"Ljude unutar EU treba stalno podsjećati da je Balkan praktično na našem kućnom pragu. Na Balkanu je bjesnio rat. Ako Balkan ne bude imao obećanje da će moći pristupiti EU, lako bi se moglo desiti da se konflikt ponovi", rekao je Junker.

Britanski list "Express" podsjeća da je na Balkanu tokom devedesetih u ratovima živote izgubilo više od sto hiljada ljudi, a podsjetili su i na nedavnu izjavu Federike Mogerini, visoke predstavnice EU za bezbjednost i spoljne poslove, da je mjesto Balkana u EU.

"Vrata EU su otvorena kako za Crnu Goru, tako i za cijeli region zapadnog Balkana. Želimo zajedničku budućnost svih u Evropi, ujedinjenih u našoj EU. Ljudi ovog regiona (zapadni Balkan) takođe žele da vide svoju budućnost u EU", rekla je tada Mogerinijeva, kako podsjeća "Express".

Podsjećanja radi, Evropska komisija je nedavno izradila Strategiju za zapadni Balkan, koju je predstavio Junker, a koja prvi put nudi ozbiljan i širok pristup integrisanja regiona zapadnog Balkana u EU. Strategija je podijeljena na šest glava, a svaka ima vlastiti akcioni plan sprovođenja sa detaljnim aktivnostima i preciznim rokovima. Oblasti se odnose na jačanje vladavine prava, bezbjednosnu i migracionu politiku, socijalno-ekonomske reforme, jačanje povezanosti, digitalnu agendu i regionalno pomirenje.

(Nezavisne)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

kuku nama sa nama

09.04.2018 22:09

Bosna vam je skoro pa preselila u Uniju-još ovo malo nas što je ostalo,biće kolateralna šteta..Uvjek smo bili gostoljubivi,pa i ovaj put vam ostavljamo teritoriju za vojni poligon,SAMO...morate se sami snaći kako da vam Milorad dozvoli da izvodite vježbe na Manjači i ala Manjači..tu vam nemožemo pomoći..zbog njegove "moći",.mi smo odlučili k' vama sami poći..

ODGOVORITE
Name

Jeca

10.04.2018 08:00

Sta vi gospodine Junker radite na tome da nedodje do koflikta. Ko izaziva koflikt,obicni gradjani ili politicari. Moje misljenje kada bi se pitao obican covjek rata nikad vise ovdje nebi bilo, a nasi politicari stalno zveckaju oruzjem koga i nemaju. Zasto vi mocnici ne smjsnite te koji svakodnevno zveckaju a mi znamo da vi to mozete. Kako ste Dodika doveli na vlast na vasim tenkovima i smjenili Nikolu Poplasena. Ali ne vi necete vase poslusnike da mijenjate oni vama takvi kakvi jesu odgovaraju jer sta bi vi drugo pricali da nema nas ovakvi kakvi jesmo.

ODGOVORITE
Name

Lopina

10.04.2018 09:52

Prije ce biti kod vas u EU , mi smo vidili greske vec. Vasi narodi imaju gene fasisticke a ne nasi. Samo sto smo mi glupi na Balkanu..

ODGOVORITE