Мистериозна смрт и на Википедији

На Википедији је изашао текст у коме је описано све што се дешавало од момента нестанка 21-годишњег младића Давида Драгичевића, проналаска његовог тијела, налази обдукције, као и о свакодневним протестима грађана па све до његове сахране, која је обављена у суботу на бањалучком Новом гробљу.

Република Српска 09.04.2018 | 19:24
Мистериозна смрт и на Википедији
Давид Драгичевић био је 21-годишњи студент електротехнике из Бање Луке. Нестао је у ноћи са 17. на 18. март 2018. године након што се удаљио из породичне куће у Улици Франца Шуберта 50А на Лаушу. У потрагу за њим је била укључена Полиција Републике Српске и бројни грађани, а родитељи су нудили и новчану награду.

Тијело младића је пронађено на ушћу притоке Црквене у ријеку Врбас код тврђаве Кастел, дана 24. марта. Давидова смрт је изазвала одјек и реакције у јавности у Републици Српској будући да је обдукцијом утврђено да је смрт настала утапањем, али не и да ли је у питању несрећа, убиство или самоубиство, уз бројне контроверзне информације о Давидом кретању у ноћи нестанка.

НЕСТАНАК 

Давид Драгичевић, од оца Давора и мајке Сузане, рођен је 31. јануара 1997. године у Бањој Луци. Основно и средње образовање је завршио у Основној школи „Јован Цвијић” и Електротехничкој школи „Никола Тесла”. Студирао је на Електротехничком факултету Универзитета у Бањој Луци.

Нестанак Давида Драгичевића је пријављен полицији 18. марта 2018. Према првим информацијама Давид је отишао од куће у суботу, 17. марта око 19 часова, а посљедњи пут је виђен у недјељу ујутро, око 3.30 часова када је изашао из једног ноћног клуба.

У моментима нестанка, Давид је на себи имао црну јакну, тамноплаве фармерке и смеђе ципеле. Имао је препознатљиву фризуру — дредове. Дана 22. марта родитељи су понудили новчану награду од 100.000 КМ за информацију, а у потрагу по бањалучким насељима су се укључили и грађани. Родитељи су апеловали на полицију да се пажња обрати на поруку коју је Давид послао те ноћи, а у којој се оптужује извјесни младић уколико му се нешто деси.

ПРОНАЛАЗАК ТИЈЕЛА 

Дана 24. марта око 11.45 часова пронађено је тијело Давида Драгичевића на ушћу притоке Црквене у ријеку Врбас код тврђаве Кастел.

Увиђај је извршио дежурни тужилац бањалучког Окружног јавног тужилаштва Биљана Јанковић заједно са припадницима Полицијске управе Бања Лука и уз присуство љекара судске медицине Жељка Карана.

Родитељи су тврдили да је Давид убијен. Обдукциони налаз је показао да је узрок смрти утапање, али и да на тијелу има повреда које су могле настати у тучи прије утапања.

Сљедећег дана се на Тргу Крајине окупило неколико стотина грађана, и прислужило свијеће, уз транспарент „Правда за Давида” и „Стоп некажњеним убиствима у Бањалуци”. Породица и пријатељи су сумњали да је младић убијен.

Полиција је саопштила да истрага указује да се у случају смрти Давида Драгичевића ради о „задесу”, те да је он вјероватно пао у ријеку Црквену која га је потом однијела до ушћа у Врбас гдје је тијело пронађено.

Дарко Илић, начелник Управе за организовани и тешки криминалитет Министарства унутрашњих послова Републике Српске, рекао је да су у џеповима Давида пронађене украдене ствари из провалне крађе у једној кући у Улици Велибора Јањетовића Јање на Лаушу.

Нагласио је да је из те куће украден лаптоп, 200 КМ, мемори стик, швајцарска црвена чакија и кључеви. Све осим лаптопа је пронађено код Давида. Како је полиција саопштила, Давид се око 23.30 сати потукао са три лица испред кафића „Мета” након чега су се разишли.

Након тога одлази сам у кафић „Доwнтоwн”, а око поноћи у клуб „Фабрика”. Око 2.20 сати је отишао у кафе бар „988” гдје се кратко задржао. У 2.50 сати снимљен је видео надзором у Улици Велибора Јањетовића Јање док је јео пециво купљено у пекари „Змијање”.

Потом је снимљен камерама апартмана „Весто”, а затим поново у 3.42 како се креће назад према центру града. Тада је наводно упао у Црквену.

Директор Завода за судску медицину Жељко Каран је саопштио да је Давид имао хематоме на челу, шакама, куковима, наткољеницама и кољенима и потврдио да је тијело пронађено унакажено јер је дуго било у води.

Вријеме смрти није саопштено.

НОВА ОБДУКЦИЈА 

Због реакција јавности и сумњи у саопштење Полиције Републике Српске о претпостављеном узроку смрти, изражених кроз свакодневне протесте „Правда за Давида” на бањалучком Тргу Крајине, дана 27. марта предсједник Републике Милорад Додик је одржао састанак са министром унутрашњих послова Драганом Лукачом и затражио додатну експертизу Давидове смрти.

Констатовано је да истрага није завршена и да нема заштићених, а осуђено је увлачење политике у смртни случај.

Предсједник Милорад Додик је исти дан посјетио Давидовог оца Давора и нагласио да је можда било „незграпних изјава”.

Министар Драган Лукач је појаснио да нико из полиције није тврдио да је Давид сам скочио већ само да је смрт наступила утапањем, као и да га нико није оптужио да је извршио провалу. Протести су и даље настављени.

Дана 28. марта објављени су снимци надзорних камера у Улици Велибора Јањетовића Јање на Лаушу који наводно приказују кретање Давида у ноћи између 17. и 18. марта око куће у којој је извршена провална крађа.

Истог дана, нову обдукцију Давидовог тијела је извршио пуковник Ивица Милосављевић, начелник Одјељења за судску медицину Института за патологију и судску медицину Војномедицинске академије у Београду.

Сљедећег дана је породица отворила рачуне за прикупљање средстава од којих би се платио правни тим за овај случај. Министар Драган Лукач је поновио да дотадашња истрага не показује елементе кривичног дјела у смрти Давида.

Протести „Правда за Давида” и даље су свакодневно настављени.

СВАКОДНЕВНИ ПРОТЕСТИ 

Дана 30. марта, одржани су пети по реду протести гдје је истакнуто да постоје бројне сумње у полицијску истрагу.

Давидов отац Давор је био позван у бањалучко тужилаштво, а поновио је да неће бити Давидове сахране све док се не добије обдукцијски налаз са временом смрти и све чињенице.

Истовремено, из Полиције Републике Српске је саопштено да је са случајем упознат и амерички Федерални истражни биро (ФБИ) и да су они оцијенили да је полиција урадила све што је у њеној моћи. Сљедећег дана је на протесту отворена књига жалости, а најављено је и оснивање фонда са Давидовим именом. Затим, и 1. априла су настављени протести „Правда за Давида” на бањалучком Тргу Крајине.

Дана 2. априла Давидов отац Давор је на протесту позвао јавност да се не мијеша политика у овај трагични случај. Поновио је да породица још увијек није добила умрлицу нити било какав званични налаз о смрти.

Директор Полиције Републике Српске Дарко Ћулум навео је да је предмет о смрти Давида Драгичевића у Окружном јавном тужилаштву Бања Лука, да ће тужилац даље руководити истрагом те да никада више неће коментарисати истрагу.

Рекао је да не зна да ли се Давид познавао са власницима куће у Улици Велибора Јањетовића Јање на Лаушу, као и да нема информације да ли су у тој кући пронађени Давидови отисци.

Сљедећег дана, министар Драган Лукач изјавио је да још траје истрага о смрти младића Давида Драгичевића те да ће по њеном окончању надлежно тужилаштво обавијестити јавност о детаљима овог случаја.

Дана 4. априла одржани су десети по реду протести „Правда за Давида” током којих је Давидов отац Давор потврдио да је на гробљу у Врбањи добио потврду о смрти Давида, као и извод из матичне књиге умрлих.

Нагласио је да није добио налазе прве и друге обдукције. Сљедећег дана је објављено да ће Давид бити сахрањен у суботу, 7. априла, на Новом гробљу у Бањој Луци. Протести су настављени.

САХРАНА

Давид Драгичевић је сахрањен 7. априла 2018. године у 14 часова на бањалучком Новом гробљу. Уз родбину, пријатеље и бројне грађане сахрани је присуствовао и предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Давидов отац Давор је још једном поновио да је његов син убијен.

(Википедија)

Коментари / 27

Оставите коментар
Name

ТОБУТ

09.04.2018 18:27

Моје мишљење власт и полиција штите поциниоца овог убиства!!!Лака ти земља Давиде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТОРРО

09.04.2018 19:44

ИМА ЛИ ПОШТОВАЊА ЗАКОНА - КО ЈЕ ТАЈ КОЈИ ЈЕ "НАРЕДИО" ДРУГУ ОБДУКЦИЈУ, АКО НИЈЕ ТУЖИЛАЦ - ТО ЈЕ ПИТАЊЕ СВИХ ПИТАЊА!!! МОЖЕ ДА СЕ ДЕСИ ДА СЕ НЕКА УБИСТВА НЕ МОГУ РАСВИЈЕТЛИТИ - АЛИ БИТНО ЈЕ ДА СЕ ПРАВИЛНО ПРАВНО КВАЛИФИКУЈУ И ДА СЕ ПРОВЕДЕ ПОСТУПАК У СКЛАДУ СА ЗАКОНОМ.

Name

Ре

10.04.2018 05:18

Лаза и паралаза, прва обдукција обављена од стране патолога склоном подмицивању, други само потврдио његов фусерај. А да како Додик мозе довести неког свога познаника да ради обдукцију то је требало тузиластво. Ту ниста ње као сто изгледа.

Name

ре Тобут

10.04.2018 08:35

На којим чињеницама засниваш своје мишљење??? Дајте једном изађите са именима и презименима оних који су заштићени и оних који их штите??? Овај трагичан случај ће се, по свему судећи, претворити у једну медијску сапуницу попут убиства пјевачице Марјановић. Медији су преузели улогу тужилаштва и то не води у правом смјеру већ само отежава истрагу. Дајте имена и презимена осумљичених за ову трагедију, јавно без устручавања,

Name

Сибаревиц .цом

09.04.2018 18:35

Милан Вукелиц је убијен еxплосивом па никад нико за то није осудјен,а говорио је отворено о корупцији у Урбанизму и граду Бања луци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Медо

09.04.2018 19:12

Заборавља се да су пиред Вукелића настрадали још два лица каја су преживјели и остали трајни инвалиди. Нерешен случај је остао и атентат на Жељка Копању, Додиковог идеолога.

Name

Милко

09.04.2018 19:22

А случај Чађо? И ово цека промјену власти да се ријеси?

Name

кики

11.04.2018 06:42

А Бобар...ко фол срце га ударило ..попио мало горцу кафу.

Name

рибник

09.04.2018 19:27

Мислим да је вријеме да се престане политизовати ова прича и пусти Давид да почива у миру....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

09.04.2018 20:02

Ма немој,требало би ћутати на све злочине који су почињени,од Вукелица до Давида!? Засто,објасни зашто то теби смета!?

Name

Прелетац

09.04.2018 20:46

Па зато сто у рибнику је вецина прелетаца и сумњивих приватних факултета боје се промјене они би нас пола поубијали за свој ситан интерес бањалуко прогледај

Name

ааа

09.04.2018 21:24

Децко це поцивати у миру тек када злоцинци буду казњени!

Name

Зоки Рибник

09.04.2018 21:25

Е мој бједнице,незнас ти ста је бол и туга кад изгубис најмилије.Код Вас Лесинара сваки криминал и разбојниство које се деси одмах политизовано,овдје се бједнице ради о убојству дјетета у нико неприца о политици него се трази устина од МУПа коју вјесто крију и неког злотвора стите.

Name

Ре

09.04.2018 22:37

Полтиизовати,ста знаци то? У овој дрзави иза свега стоји политика,тако и иза овог злоцина!Ко је поставио Инспектора који стити злоцинца,ко је поставио директора који стити злоцинца и инспектора,ко је поставио министра који стити злоцинца,инспектора и директора?Рибник,ухвати се коња и у суму сјеци дрва,одкад су такви напустили суму и досли овде да буду инспектори,министри,скупстинари и сл,овако нам је како је...јос нас зајебавас !!!

Name

ааа

10.04.2018 04:46

Да ли је политизовање све сто се не свидја званицној власти? Право на зивот је основно право цовјека, а право на истину о смрти дјетета је основно право родитеља. Ставите се у улогу родитеља па онда коментарисоте!

Name

ре рибник

10.04.2018 18:24

свакако да треба пустити да Давид почива у миру. Али како? Да ли по цијену да егзекутори прођу некажњено? Да ли то мислиш? Обзиром да се ово зло десило током Васкршњег поста, а по свему написаном како је ово нечовјештво или тачније звјерство учињено створено је много питања која вапе за одговором. Не бих да моје размишљање неки схвате као политиканство кад кажем да у нормалном свијету за мање ствари се нуде оставке или услиједе смјене. Код нас колико видим нико од одговорних и не помишља на нешто слично. Можда би ствари кренуле брже са мртве тачке да скупштински одбор за безбиједност преузме ингеренције над МУП-ом тако што би предсједник тог одбора М. Михајлица био вд министар, а садашњи да потпише бјанко-оставку до окончања истражних радњи, а да се у пакету раде сва неразјашњена убиства од оног на данашњи дан 1992 инспектора Сушнице, па до овог најсвјежијег и најбруталнијег, јер злочини те врсте не познају застару. Сад навалите са репликама како је ово што написах политиканство. Спас нам је у влади националног спаса, барем ја тако видим, а вама нек је богом просто

Name

Тета Нада

09.04.2018 20:24

Па зар и у Рибнику има ботова?Сваста!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боље гроб него бот

09.04.2018 20:50

Има Тета Надо.Ми мислили Рибник слободарски крај у којем мајка не радја издајице.А ово горе страсило се продало за пола порције цевапа и дволитру Нектара.

Name

др

10.04.2018 03:16

Па ста ако је на википедији. Као да је у свемиру. А ста стварно ако није било убиства, а ста ако се убијо....а ста ....1000 ста,?! Потрасте народ који зали за младим зивотом али нема бас лијепо мисљење о таквој дјеци као и о таквим родитељима а ТАКАВ САМ УПРАВО ЈА.

Name

Спа

10.04.2018 05:49

Тета Надо ти и не знас ста је Бот.Вати се кухиње и пери судје .

Name

@др

10.04.2018 12:08

Граматика друже, граматика. Када се прочита твој пост нико не улази у смисао, само види да си глуп и неписмен,

Name

пих

09.04.2018 21:12

Текст за глупаке који не знају ста је википедија. Ови из СзП немају ИQ веци од 100

ОДГОВОРИТЕ
Name

ко зна

09.04.2018 21:15

Сазнаће се многе истине у октобру , можда ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Канада

10.04.2018 02:36

И НЕ САМО НА ВИКИПЕДИЈИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

НЕУК

10.04.2018 02:44

ПРЕДСЈЕДНИК НА САХРАНИ НИЈЕ ПОЛИТИКА? СТА ОНО РЕЦЕ НА КАВИ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

10.04.2018 04:27

Мали је наркоманциц и лоповциц. Ста је се десило вјероватно лицни обрацуни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.04.2018 09:58

А ти ниси сав свој, реално....