Misteriozna smrt i na Vikipediji

Na Vikipediji je izašao tekst u kome je opisano sve što se dešavalo od momenta nestanka 21-godišnjeg mladića Davida Dragičevića, pronalaska njegovog tijela, nalazi obdukcije, kao i o svakodnevnim protestima građana pa sve do njegove sahrane, koja je obavljena u subotu na banjalučkom Novom groblju.

Republika Srpska 09.04.2018 | 19:24
Misteriozna smrt i na Vikipediji
David Dragičević bio je 21-godišnji student elektrotehnike iz Banje Luke. Nestao je u noći sa 17. na 18. mart 2018. godine nakon što se udaljio iz porodične kuće u Ulici Franca Šuberta 50A na Laušu. U potragu za njim je bila uključena Policija Republike Srpske i brojni građani, a roditelji su nudili i novčanu nagradu.

Tijelo mladića je pronađeno na ušću pritoke Crkvene u rijeku Vrbas kod tvrđave Kastel, dana 24. marta. Davidova smrt je izazvala odjek i reakcije u javnosti u Republici Srpskoj budući da je obdukcijom utvrđeno da je smrt nastala utapanjem, ali ne i da li je u pitanju nesreća, ubistvo ili samoubistvo, uz brojne kontroverzne informacije o Davidom kretanju u noći nestanka.

NESTANAK 

David Dragičević, od oca Davora i majke Suzane, rođen je 31. januara 1997. godine u Banjoj Luci. Osnovno i srednje obrazovanje je završio u Osnovnoj školi „Jovan Cvijić” i Elektrotehničkoj školi „Nikola Tesla”. Studirao je na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci.

Nestanak Davida Dragičevića je prijavljen policiji 18. marta 2018. Prema prvim informacijama David je otišao od kuće u subotu, 17. marta oko 19 časova, a posljednji put je viđen u nedjelju ujutro, oko 3.30 časova kada je izašao iz jednog noćnog kluba.

U momentima nestanka, David je na sebi imao crnu jaknu, tamnoplave farmerke i smeđe cipele. Imao je prepoznatljivu frizuru — dredove. Dana 22. marta roditelji su ponudili novčanu nagradu od 100.000 KM za informaciju, a u potragu po banjalučkim naseljima su se uključili i građani. Roditelji su apelovali na policiju da se pažnja obrati na poruku koju je David poslao te noći, a u kojoj se optužuje izvjesni mladić ukoliko mu se nešto desi.

PRONALAZAK TIJELA 

Dana 24. marta oko 11.45 časova pronađeno je tijelo Davida Dragičevića na ušću pritoke Crkvene u rijeku Vrbas kod tvrđave Kastel.

Uviđaj je izvršio dežurni tužilac banjalučkog Okružnog javnog tužilaštva Biljana Janković zajedno sa pripadnicima Policijske uprave Banja Luka i uz prisustvo ljekara sudske medicine Željka Karana.

Roditelji su tvrdili da je David ubijen. Obdukcioni nalaz je pokazao da je uzrok smrti utapanje, ali i da na tijelu ima povreda koje su mogle nastati u tuči prije utapanja.

Sljedećeg dana se na Trgu Krajine okupilo nekoliko stotina građana, i prislužilo svijeće, uz transparent „Pravda za Davida” i „Stop nekažnjenim ubistvima u Banjaluci”. Porodica i prijatelji su sumnjali da je mladić ubijen.

Policija je saopštila da istraga ukazuje da se u slučaju smrti Davida Dragičevića radi o „zadesu”, te da je on vjerovatno pao u rijeku Crkvenu koja ga je potom odnijela do ušća u Vrbas gdje je tijelo pronađeno.

Darko Ilić, načelnik Uprave za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, rekao je da su u džepovima Davida pronađene ukradene stvari iz provalne krađe u jednoj kući u Ulici Velibora Janjetovića Janje na Laušu.

Naglasio je da je iz te kuće ukraden laptop, 200 KM, memori stik, švajcarska crvena čakija i ključevi. Sve osim laptopa je pronađeno kod Davida. Kako je policija saopštila, David se oko 23.30 sati potukao sa tri lica ispred kafića „Meta” nakon čega su se razišli.

Nakon toga odlazi sam u kafić „Downtown”, a oko ponoći u klub „Fabrika”. Oko 2.20 sati je otišao u kafe bar „988” gdje se kratko zadržao. U 2.50 sati snimljen je video nadzorom u Ulici Velibora Janjetovića Janje dok je jeo pecivo kupljeno u pekari „Zmijanje”.

Potom je snimljen kamerama apartmana „Vesto”, a zatim ponovo u 3.42 kako se kreće nazad prema centru grada. Tada je navodno upao u Crkvenu.

Direktor Zavoda za sudsku medicinu Željko Karan je saopštio da je David imao hematome na čelu, šakama, kukovima, natkoljenicama i koljenima i potvrdio da je tijelo pronađeno unakaženo jer je dugo bilo u vodi.

Vrijeme smrti nije saopšteno.

NOVA OBDUKCIJA 

Zbog reakcija javnosti i sumnji u saopštenje Policije Republike Srpske o pretpostavljenom uzroku smrti, izraženih kroz svakodnevne proteste „Pravda za Davida” na banjalučkom Trgu Krajine, dana 27. marta predsjednik Republike Milorad Dodik je održao sastanak sa ministrom unutrašnjih poslova Draganom Lukačom i zatražio dodatnu ekspertizu Davidove smrti.

Konstatovano je da istraga nije završena i da nema zaštićenih, a osuđeno je uvlačenje politike u smrtni slučaj.

Predsjednik Milorad Dodik je isti dan posjetio Davidovog oca Davora i naglasio da je možda bilo „nezgrapnih izjava”.

Ministar Dragan Lukač je pojasnio da niko iz policije nije tvrdio da je David sam skočio već samo da je smrt nastupila utapanjem, kao i da ga niko nije optužio da je izvršio provalu. Protesti su i dalje nastavljeni.

Dana 28. marta objavljeni su snimci nadzornih kamera u Ulici Velibora Janjetovića Janje na Laušu koji navodno prikazuju kretanje Davida u noći između 17. i 18. marta oko kuće u kojoj je izvršena provalna krađa.

Istog dana, novu obdukciju Davidovog tijela je izvršio pukovnik Ivica Milosavljević, načelnik Odjeljenja za sudsku medicinu Instituta za patologiju i sudsku medicinu Vojnomedicinske akademije u Beogradu.

Sljedećeg dana je porodica otvorila račune za prikupljanje sredstava od kojih bi se platio pravni tim za ovaj slučaj. Ministar Dragan Lukač je ponovio da dotadašnja istraga ne pokazuje elemente krivičnog djela u smrti Davida.

Protesti „Pravda za Davida” i dalje su svakodnevno nastavljeni.

SVAKODNEVNI PROTESTI 

Dana 30. marta, održani su peti po redu protesti gdje je istaknuto da postoje brojne sumnje u policijsku istragu.

Davidov otac Davor je bio pozvan u banjalučko tužilaštvo, a ponovio je da neće biti Davidove sahrane sve dok se ne dobije obdukcijski nalaz sa vremenom smrti i sve činjenice.

Istovremeno, iz Policije Republike Srpske je saopšteno da je sa slučajem upoznat i američki Federalni istražni biro (FBI) i da su oni ocijenili da je policija uradila sve što je u njenoj moći. Sljedećeg dana je na protestu otvorena knjiga žalosti, a najavljeno je i osnivanje fonda sa Davidovim imenom. Zatim, i 1. aprila su nastavljeni protesti „Pravda za Davida” na banjalučkom Trgu Krajine.

Dana 2. aprila Davidov otac Davor je na protestu pozvao javnost da se ne miješa politika u ovaj tragični slučaj. Ponovio je da porodica još uvijek nije dobila umrlicu niti bilo kakav zvanični nalaz o smrti.

Direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum naveo je da je predmet o smrti Davida Dragičevića u Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka, da će tužilac dalje rukovoditi istragom te da nikada više neće komentarisati istragu.

Rekao je da ne zna da li se David poznavao sa vlasnicima kuće u Ulici Velibora Janjetovića Janje na Laušu, kao i da nema informacije da li su u toj kući pronađeni Davidovi otisci.

Sljedećeg dana, ministar Dragan Lukač izjavio je da još traje istraga o smrti mladića Davida Dragičevića te da će po njenom okončanju nadležno tužilaštvo obavijestiti javnost o detaljima ovog slučaja.

Dana 4. aprila održani su deseti po redu protesti „Pravda za Davida” tokom kojih je Davidov otac Davor potvrdio da je na groblju u Vrbanji dobio potvrdu o smrti Davida, kao i izvod iz matične knjige umrlih.

Naglasio je da nije dobio nalaze prve i druge obdukcije. Sljedećeg dana je objavljeno da će David biti sahranjen u subotu, 7. aprila, na Novom groblju u Banjoj Luci. Protesti su nastavljeni.

SAHRANA

David Dragičević je sahranjen 7. aprila 2018. godine u 14 časova na banjalučkom Novom groblju. Uz rodbinu, prijatelje i brojne građane sahrani je prisustvovao i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Davidov otac Davor je još jednom ponovio da je njegov sin ubijen.

(Vikipedija)

Komentari / 27

Ostavite komentar
Name

TOBUT

09.04.2018 20:27

Moje mišljenje vlast i policija štite pocinioca ovog ubistva!!!Laka ti zemlja Davide.

ODGOVORITE
Name

TORRO

09.04.2018 21:44

IMA LI POŠTOVANJA ZAKONA - KO JE TAJ KOJI JE "NAREDIO" DRUGU OBDUKCIJU, AKO NIJE TUŽILAC - TO JE PITANJE SVIH PITANJA!!! MOŽE DA SE DESI DA SE NEKA UBISTVA NE MOGU RASVIJETLITI - ALI BITNO JE DA SE PRAVILNO PRAVNO KVALIFIKUJU I DA SE PROVEDE POSTUPAK U SKLADU SA ZAKONOM.

Name

Re

10.04.2018 07:18

Laza i paralaza, prva obdukcija obavljena od strane patologa sklonom podmicivanju, drugi samo potvrdio njegov fuseraj. A da kako Dodik moze dovesti nekog svoga poznanika da radi obdukciju to je trebalo tuzilastvo. Tu nista nje kao sto izgleda.

Name

re Tobut

10.04.2018 10:35

Na kojim činjenicama zasnivaš svoje mišljenje??? Dajte jednom izađite sa imenima i prezimenima onih koji su zaštićeni i onih koji ih štite??? Ovaj tragičan slučaj će se, po svemu sudeći, pretvoriti u jednu medijsku sapunicu poput ubistva pjevačice Marjanović. Mediji su preuzeli ulogu tužilaštva i to ne vodi u pravom smjeru već samo otežava istragu. Dajte imena i prezimena osumljičenih za ovu tragediju, javno bez ustručavanja,

Name

Sibarevic .com

09.04.2018 20:35

Milan Vukelic je ubijen explosivom pa nikad niko za to nije osudjen,a govorio je otvoreno o korupciji u Urbanizmu i gradu Banja luci.

ODGOVORITE
Name

Medo

09.04.2018 21:12

Zaboravlja se da su pired Vukelića nastradali još dva lica kaja su preživjeli i ostali trajni invalidi. Nerešen slučaj je ostao i atentat na Željka Kopanju, Dodikovog ideologa.

Name

Milko

09.04.2018 21:22

A slučaj Čađo? I ovo ceka promjenu vlasti da se rijesi?

Name

kiki

11.04.2018 08:42

A Bobar...ko fol srce ga udarilo ..popio malo gorcu kafu.

Name

ribnik

09.04.2018 21:27

Mislim da je vrijeme da se prestane politizovati ova priča i pusti David da počiva u miru....

ODGOVORITE
Name

Nikola

09.04.2018 22:02

Ma nemoj,trebalo bi ćutati na sve zločine koji su počinjeni,od Vukelica do Davida!? Zasto,objasni zašto to tebi smeta!?

Name

Preletac

09.04.2018 22:46

Pa zato sto u ribniku je vecina preletaca i sumnjivih privatnih fakulteta boje se promjene oni bi nas pola poubijali za svoj sitan interes banjaluko progledaj

Name

aaa

09.04.2018 23:24

Decko ce pocivati u miru tek kada zlocinci budu kaznjeni!

Name

Zoki Ribnik

09.04.2018 23:25

E moj bjednice,neznas ti sta je bol i tuga kad izgubis najmilije.Kod Vas Lesinara svaki kriminal i razbojnistvo koje se desi odmah politizovano,ovdje se bjednice radi o ubojstvu djeteta u niko neprica o politici nego se trazi ustina od MUPa koju vjesto kriju i nekog zlotvora stite.

Name

Re

10.04.2018 00:37

Poltiizovati,sta znaci to? U ovoj drzavi iza svega stoji politika,tako i iza ovog zlocina!Ko je postavio Inspektora koji stiti zlocinca,ko je postavio direktora koji stiti zlocinca i inspektora,ko je postavio ministra koji stiti zlocinca,inspektora i direktora?Ribnik,uhvati se konja i u sumu sjeci drva,odkad su takvi napustili sumu i dosli ovde da budu inspektori,ministri,skupstinari i sl,ovako nam je kako je...jos nas zajebavas !!!

Name

aaa

10.04.2018 06:46

Da li je politizovanje sve sto se ne svidja zvanicnoj vlasti? Pravo na zivot je osnovno pravo covjeka, a pravo na istinu o smrti djeteta je osnovno pravo roditelja. Stavite se u ulogu roditelja pa onda komentarisote!

Name

re ribnik

10.04.2018 20:24

svakako da treba pustiti da David počiva u miru. Ali kako? Da li po cijenu da egzekutori prođu nekažnjeno? Da li to misliš? Obzirom da se ovo zlo desilo tokom Vaskršnjeg posta, a po svemu napisanom kako je ovo nečovještvo ili tačnije zvjerstvo učinjeno stvoreno je mnogo pitanja koja vape za odgovorom. Ne bih da moje razmišljanje neki shvate kao politikanstvo kad kažem da u normalnom svijetu za manje stvari se nude ostavke ili uslijede smjene. Kod nas koliko vidim niko od odgovornih i ne pomišlja na nešto slično. Možda bi stvari krenule brže sa mrtve tačke da skupštinski odbor za bezbijednost preuzme ingerencije nad MUP-om tako što bi predsjednik tog odbora M. Mihajlica bio vd ministar, a sadašnji da potpiše bjanko-ostavku do okončanja istražnih radnji, a da se u paketu rade sva nerazjašnjena ubistva od onog na današnji dan 1992 inspektora Sušnice, pa do ovog najsvježijeg i najbrutalnijeg, jer zločini te vrste ne poznaju zastaru. Sad navalite sa replikama kako je ovo što napisah politikanstvo. Spas nam je u vladi nacionalnog spasa, barem ja tako vidim, a vama nek je bogom prosto

Name

Teta Nada

09.04.2018 22:24

Pa zar i u Ribniku ima botova?Svasta!

ODGOVORITE
Name

Bolje grob nego bot

09.04.2018 22:50

Ima Teta Nado.Mi mislili Ribnik slobodarski kraj u kojem majka ne radja izdajice.A ovo gore strasilo se prodalo za pola porcije cevapa i dvolitru Nektara.

Name

dr

10.04.2018 05:16

Pa sta ako je na vikipediji. Kao da je u svemiru. A sta stvarno ako nije bilo ubistva, a sta ako se ubijo....a sta ....1000 sta,?! Potraste narod koji zali za mladim zivotom ali nema bas lijepo misljenje o takvoj djeci kao i o takvim roditeljima a TAKAV SAM UPRAVO JA.

Name

Spa

10.04.2018 07:49

Teta Nado ti i ne znas sta je Bot.Vati se kuhinje i peri sudje .

Name

@dr

10.04.2018 14:08

Gramatika druže, gramatika. Kada se pročita tvoj post niko ne ulazi u smisao, samo vidi da si glup i nepismen,

Name

pih

09.04.2018 23:12

Tekst za glupake koji ne znaju sta je vikipedija. Ovi iz SzP nemaju IQ veci od 100

ODGOVORITE
Name

ko zna

09.04.2018 23:15

Saznaće se mnoge istine u oktobru , možda ..

ODGOVORITE
Name

Kanada

10.04.2018 04:36

I NE SAMO NA VIKIPEDIJI

ODGOVORITE
Name

NEUK

10.04.2018 04:44

PREDSJEDNIK NA SAHRANI NIJE POLITIKA? STA ONO RECE NA KAVI?

ODGOVORITE
Name

Bl

10.04.2018 06:27

Mali je narkomancic i lopovcic. Sta je se desilo vjerovatno licni obracuni.

ODGOVORITE
Name

Re

10.04.2018 11:58

A ti nisi sav svoj, realno....