БиХ би да изручи "гуленовце"?

Да ли ће, након Косова, и Босна и Херцеговина изручити Турској "гуленовце"? Званичници обећавају да ће поштовати Устав и законе БиХ, али аналитичари нису убеђени у њихову искреност и способност.

Босна и Херцеговина 09.04.2018 | 14:34
БиХ би да изручи "гуленовце"?
Након што је Косово недавно депортовало шесторицу Турака које Анкара сматра следбеницима Фетулаха Гулена, медији извештавају да су и поједини турски држављани у БиХ суочени с могућношћу изручења.
 
Министар безбедности БиХ Драган Мектић потврдио је за ДW да "БиХ и Турска имају комуникацију у вези с тим питањем и да БиХ поступа у складу с молбама и захтевима из Турске".

"Тај поступак је у оперативној фази и не могу вам открити детаље, али могу да гарантујем да ће све што ћемо у том смислу учинити, бити у складу с Уставом и законима БиХ. Без обзира на то о каквим се захтевима и молбама ради, ми их нећемо испунити ако то не буде у складу с нашим Уставом и законима", поручио је Мектић.

Министар безбедности је додао да се Босни и Херцеговини не може поновити случај "Алжирске групе", јер ће се поступати у складу са законом, али и прописима који регулишу међудржавну сарадњу на безбедносном плану.

"БиХ је чланица Интерпола и ако се путем Интерпола за неким распише потерница, онда је то за нас поступање у складу са законом. Не знам да ли ће то да личи на случај 'Алжирске групе', али сам сигуран да ће наши поступци бити у складу с прописима БиХ и прописима међународних организација којима смо ми приступили.

Не могу да прејудицирам да ли ће се нешто догодити у том смислу, али морате знати да државе свакодневно једна од друге траже кривично-правну и међународну помоћ. Ми не можемо а приори да одбијемо захтев Турске за неку помоћ, али све мора бити у складу с нашим законима и интересима БиХ", истиче Мектић.

Многи међутим сумњају у способности званичника БиХ и њихове намере у погледу заштите закона и Устава.

Политичка коментаторка из Сарајева Ивана Марић каже да БиХ није никаква велесила и додаје да се та држава због чега понекад нађе у ситуацији да одлуке доноси у складу са жељама велесила.

"Српска страна у БиХ често, ако не и увек, удовољава захтевима суседне Србије или Русије, хрватска страна одлуке прилагођава Хрватској, бошњачка страна Турској, а сви заједно захтевима САД и европских велесила.

Када све то саберемо, дођемо до закључка да многе ствари из домена спољне, али и унутрашње политике, не доносимо у складу с интересима БиХ, већ у складу с интересима оних које не желимо да разљутимо или којима желимо да се додворимо.

При том заборавимо на патриотизам, важеће правне норме, интересе грађана, па чак и основна људска права држављана БиХ, а посебно држављана других држава", каже Ивана Марић за ДW.

Она подсећа да су власти БиХ погазиле људска права припадника тзв. "Алжирске групе" 2002. године када су их испоручиле САД где су завршили у озлоглашеном затвору Гвантанамо.

"Златко Лагумџија, који је тада био председавајући Већу министара БиХ, навео је да су имали налог из Беле куће да преузму ту групу уз претњу да ће се Сједињене Америчке Државе повући из БиХ и да ће БиХ бити остављена без подршке САД. Не знам да ли је страшније то што је САД претњом остварила свој циљ или то што су власти БиХ, да би удовољиле Американцима, погазиле сопствени правни систем.

С друге стране, та иста Америка одбила је да уради исто за Турску везано за њихов захтев Белој кући да ухапсе и испоруче Фетулаха Гулена. Сједињене Америчке Државе одбиле су то да ураде по цену погоршавања и заоштравања односа са Турском. Одмах након покушаја пуча и у БиХ се осетио прогон 'гуленоваца', како зову особе које доводе у блиску везу с Фетулахом Гуленом. И поред веома блиских, па и фамилијарних односа између Бакира Изетбеговића и Реџепа Тајипа Ердогана,

Странка демократске акције (СДА) није успела у првом маху да удовољи Ердогану и да протера све 'гуленовце', односно да позатвара све што се налази у њиховом власништву. Међутим, временом им је то све више полазило за руком, па је недавно и Универзитет Бурч, који им је највише сметао, прешао у британски посед", тврди Ивана Марић.

Причу о изручивању "гуленоваца" актуелизовала је недавна депортација шесторице турских држављана са Косова.

На удару критика Ердоганових симпатизера нашле и образовне институције у БиХ, Босна Сема, које се доводе у везу с лидером Хизмета.

Мишљења о деловању Фетулаха Гулена су подељена. На Западу га сматрају поборником "умереног ислама", док поједини у БиХ тврде да Хизмет делује "заверенички", сврставајући га у ред "сумњивих секти" које делују у Босни и Херцеговини. 

Извор: Дојче веле (ДW)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Рођо

09.04.2018 13:09

Како ће Бакир да испоручи своју муслиманску браћу у,њима братску,Турску кад са њима шире мирољубиво ислам по федерацији и свијету?! Федерација испоручује само "готове производе" у Сирију и Турску...а инструктори овде живе ко бубрези у лоју.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реп

09.04.2018 15:02

Теби би боље било да се позабавис мало својом авлијом.Знас ли да у РС-у јос постоји смртна казна.Ал Ти знас уредјивати тудју авлију.

Name

Пролетер

09.04.2018 21:29

Најбоље је да испоруче Бакира и ријеше се биједе. Могли би и ми који милион шутнути Ердогану, па нек воде и Додика.

Name

Херцеговац Мањина У Требињу

09.04.2018 13:21

Ја бих из бих протјерао све сто мирисе на турску, али не зато сто имам несто против турака и турске, него зато сто се сви наси проблеми везу за те појмове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па ето

09.04.2018 14:23

Отјерао си их јануара ‘93. Је ли ти лакше, живиш боље, економија ти цвјета? “Турци” су ти на нивоу статистичке грешке, не могу ти ништа покварити. Осим вас самих.

Name

@Па ето

09.04.2018 15:45

(1) А ви сте "мазили" Србе цијело вријеме: У девеседетим, у Другом светском рату, у Првом свјетском рату, за вријеме Аустроугарске, за вријеме Османског царства. Нисте Србе протјеривали, превјеравали, одсјецали им главе, набијали на колац... (2) Што се тиче "статистичке грешке": У општине на територији Српске се вратило више бошњачког и хрватског становништва него што је у општине у ФБиХ могло да се врати српског становништва. Ако неко неком не смета, то не сметају Срби вама. И опет патите од србомржње!

Name

ре @

09.04.2018 23:10

Србомржње? Дечко, на погрешну си се особу навадио, но твоја ствар, исто као и одласком у прошлост. Кад си већ отишао у прошлост, што не наведе чишћење новонастале књажевине од свег турског, па надалеко познате подухвате за вријеме балканских ратова којих се стидио и ваш велики љубитељ и мецена др. Арчибалд Рајс, па злочине четника у подрињу и Санџаку у другом свјетском (бтw, ја не мјешам ЈВО или како их другачије зовемо Равногорцима са оним, благо речено, јајарама који су укаљали часно име специјалних јединица југословенске краљевске војске) па до злочина које сте починили деведесетих. А то што се нисте враћали на подручје Федерације захвалите вашим милим водјама који су од вас тражили да се не враћате јербо би сте били проглашени издајицама, Алијиним Србима, итд. Насупрот жељи и хтијењу Бошњака за повратак па и по цијену статистичке грешке која вам не паше (слично као у Хрватској “гледе” Срба гдје је преосталих 5-10% прихватљиво за Хрвате и то називају статистичком грешком која им је нужна због медјународне заједнице). Хајде, живио и сретан ти Васкрс.