Срце Српкиње од матичних ћелија

Научници са Универзитета у Колумбији направили су срчани мишић од матичних ћелија, који ради исто као срчани мишић одраслог човјека.

Здравље 09.04.2018 | 14:04
Срце Српкиње од матичних ћелија
"Ово откриће није само фасцинантан научни подухват, већ би могло да представља револуцију у медицини какву познајемо", рекла је водећа ауторка истраживања проф. Гордана Вуњак-Новаковић, која је са својим тимом успјела да направи срчани мишић од матичних ћелија.

"Можете да проучавате болести, утицај лекова и можете да прилагодите студију тако да буде за одређеног пацијента", каже она о пројекту.

То може да буде све јер напокон имате нешто што је тако блиско нормалном људском срчаном мишићу, а може да се направи од било чијих матичних ћелија.

Захваљујући овом открићу, научници сада могу ово ткиво да користе како би развили тачне моделе људског срца, који даље могу да се користе у студијама комплексних болести или развоја нових лекова.

"Постоји могућност да ће то ткиво моћи да се користи и да се "поправи" ткиво оштећено срчаним ударом", истакла је Вуњак-Новаковић, и додала да то за сада још увијек није тестирано.

Научници су иначе и раније успјевали да направе срчани мишић од матичних ћелија, али је то било "незрело" односно неразвијено срце.

Ово је први пут да су успјели да имитирају карактеристике срца одраслог човјека, које мора да ради знатно јаче.

(мондо.рс)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Тиито

09.04.2018 14:25

Хајде да коначно нешто вриједно пажње прочитам у овој шуми људских глупости.

ОДГОВОРИТЕ
Name

војо

09.04.2018 16:05

Ово само говори где би се ова земља могла наћи са бољим вредновањем и људским потенцијалом који има. Уби нас неслисобна и проклета багра са супљом причом и унистава индиректно висе од свих ратова.