Srce Srpkinje od matičnih ćelija

Naučnici sa Univerziteta u Kolumbiji napravili su srčani mišić od matičnih ćelija, koji radi isto kao srčani mišić odraslog čovjeka.

Zdravlje 09.04.2018 | 14:04
Srce Srpkinje od matičnih ćelija
"Ovo otkriće nije samo fascinantan naučni poduhvat, već bi moglo da predstavlja revoluciju u medicini kakvu poznajemo", rekla je vodeća autorka istraživanja prof. Gordana Vunjak-Novaković, koja je sa svojim timom uspjela da napravi srčani mišić od matičnih ćelija.

"Možete da proučavate bolesti, uticaj lekova i možete da prilagodite studiju tako da bude za određenog pacijenta", kaže ona o projektu.

To može da bude sve jer napokon imate nešto što je tako blisko normalnom ljudskom srčanom mišiću, a može da se napravi od bilo čijih matičnih ćelija.

Zahvaljujući ovom otkriću, naučnici sada mogu ovo tkivo da koriste kako bi razvili tačne modele ljudskog srca, koji dalje mogu da se koriste u studijama kompleksnih bolesti ili razvoja novih lekova.

"Postoji mogućnost da će to tkivo moći da se koristi i da se "popravi" tkivo oštećeno srčanim udarom", istakla je Vunjak-Novaković, i dodala da to za sada još uvijek nije testirano.

Naučnici su inače i ranije uspjevali da naprave srčani mišić od matičnih ćelija, ali je to bilo "nezrelo" odnosno nerazvijeno srce.

Ovo je prvi put da su uspjeli da imitiraju karakteristike srca odraslog čovjeka, koje mora da radi znatno jače.

(mondo.rs)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Tiito

09.04.2018 14:25

Hajde da konačno nešto vrijedno pažnje pročitam u ovoj šumi ljudskih gluposti.

ODGOVORITE
Name

vojo

09.04.2018 16:05

Ovo samo govori gde bi se ova zemlja mogla naći sa boljim vrednovanjem i ljudskim potencijalom koji ima. Ubi nas neslisobna i prokleta bagra sa supljom pričom i unistava indirektno vise od svih ratova.