Напуштање Фејсбука нагло снижава ниво стреса

Није мали број људи који размишљају потпуном напуштању Фејсбука и брисању свог профила на тој друштвеној мрежи, након недавног скандала са кршењем приватности корисника од стране фирме Кембриџ аналитика.

Здравље 09.04.2018 | 11:14
Напуштање Фејсбука нагло снижава ниво стреса
Осим тога, научници тврде да би такав потез могао да буде прилично добар када је здравље у питању. 

Недавно истраживање спроведено на Универзитету Квинсленда показало је да напуштање Фејсбука за врло кратко време снижава укупан ниво стреса. 

Од укупно 138 корисника те друштвене мреже укључених у истраживање, једна половина је престала да користи Фејсбук у периоду од пет дана. 

Истраживачи су мерили нивое хормона кортизола, познатог као хормон стреса, учесника, пре и после експеримента. На основи тих мерења, открили су да је "њихов ниво патолошког стреса смањен". 

Међутим, учесници су сами пријављали научницима да се осећају "мање добро" након пет дана некоришћења Фејсбука, пише Њуз Хаб. 

"Ти људи тврде да су се у већој мери осећали незадовољно својим животом, као и да су жељно очекивали повратак својим Фејсбук активностима", каже вођа истраживачког тима доктор Ерик Венман. 

"Они су осећали да у њиховим животима нема довољно садржаја, због друштвеног искључивња услед престанка комуникације са њиховим Фејсбук пријатељима", закључио је он.

 Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар