Не лижите усне када имате раницу

Болнеранице у угловима усана најчешће спонтано пролазе, али до компликација долази уколико се оне инфицирају бактеријама, најчешће са прљавих руку или гљивицама које се природно налазе у устима.

Здравље 09.04.2018 | 11:05
Не лижите усне када имате раницу
БОЛНЕ ранице у угловима усана најчешће се појављују услед недостатка витамина и минерала, пада имунитета и анемије. Настају, међутим, и кад усне испуцају на ветру, због нестручно урађене протезе, превеликог лучења пљувачке, као и због сталног лизање усана.

- Болне ранице у угловима усана у медицини називамо цхеилитис ангуларис и оне најчешће спонтано пролазе - каже др Бранко Јоковић, специјалисте опште медицине Дома здравља Звездара. - До компликација долази уколико се оне инфицирају бактеријама, најчешће са прљавих руку или гљивицама које се природно налазе у устима. У том случају ранице постају знатно веће, могу и да се загноје и најчешће не могу спонтано да прођу већ је неопходна терапија антибактеријском или антигљивичном машћу.

Наш саговорник каже да они који често пате од пуцања усана морају да потраже помоћ лекара, како би се утврдио узрок ове појаве. То је и једини пут ка дефинитивном излечењу.

Дефицит витамина Б је, такође, веома чест узрок пуцања коже у угловима усана. Овај недостатак се углавном јавља код људи који имају лошу исхрану или не уносе намирнице животињског порекла.

Пре појаве раница кожа у угловима усана најпре поцрвени, обично обострано. При јачем отварању углови усана пуцају, а могу и да крваре. Присутно је и пецкање, као и бол при жвакању и говору, због чега људи влаже усне језиком и додирају прстима.

- Чим се ранице појаве, требало би побољшати хигијену руку и лица, исхрану обогатити витаминима и минералима, а од помоћи, уколико нема инфекције, могу да буду и креме које ће да убрзају зарастање и обнову коже усана.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар