Захтјеви ривала за сједницу УН-а

У Њујорку се очекују чак два састанка Савета безбедности Уједињених нација, пошто су Русија и САД упутиле "ривалске" захтеве за одржавање хитне седнице тог тела светске организације, након тврдњи о хемијском нападу у Сирији.

Свијет 09.04.2018 | 09:38
Захтјеви ривала за сједницу УН-а
Русија је затражила састанак Савета безбедности УН због "међународних претњи миру и безбедности", иако прецизна тема није још саопштења, јавља Ројтерс, позивајући се на дипломатске изворе.

Неколико минута касније, САД и још осам земаља затражиле су састанак на коме би се дискутовало о наводном нападу хемијским оружјем у Сирији.

Како наводи Ројтерс, позивајући се на британску мисију у УН, хитан састанак Савета безбедности УН затражили су САД, Велика Британија, Француска, Пољска, Холандија, Шведска, Кувајт, Перу и Обала Слоноваче.

Председавајући Савету безбедности, представник Перуа, најпре је заказао састанак по америчком захтеву за данас пре подне по локалном времену, а по руском захтеву за по подне.

Русија је, међутим, инсистирала да се састанак по њеном захтеву одржи први, пошто га је прва и затражила.

САД и Европска унија су оптужиле сиријску владу да је извела напад хемијским оружјем на Думу, град у источној Гути који је под контролом побуњеника.

Амерички председник Доналд Трамп саопштио је да ће сиријски председник Башар ел Асад платити "високу цену" за "безумни хемијски напад".

Сиријска влада је одбацила да је извела било какав напад хемијским оружјем.

Руско Министарство спољних послова је саопштило да су наводи о хемијском нападу у Сирији лажни и да би свака војна акција предузета на основу тако "измишљених и исфабрикованих изговора" могла довести до тешких последица.

(Тањуг) 

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Освит

09.04.2018 07:53

Тако је кад се народ у земљи посвада и свако добије своје покровитеље.Борице се Американци и Руси у Сирији до посљење капи нафте и посљедњег кубног метра гаса и назалост ако треба и до посљедњег Сиријца. Наса је несреца сто и у насој земљи наси политицари и владари имају своје покровитеље који могу а мозда и дозирају сукобе сходно својим интересима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxл

09.04.2018 08:30

Добро речено само што већина становника БиХ то не разумије,нису свјесни те истине,нажалост

Name

попара

09.04.2018 08:31

Мозда буде и код нас овако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОМИС

09.04.2018 09:03

Завади па владај, ми смо очити пример.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Ре

09.04.2018 13:01

Мало им била Југославија,па Ирак,па Египат,па Либија,па Украјина,а онда су хтјели и Сирију док Русија није рекла "доста је висе". Сада су мало збуњени!