Zahtjevi rivala za sjednicu UN-a

U Njujorku se očekuju čak dva sastanka Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, pošto su Rusija i SAD uputile "rivalske" zahteve za održavanje hitne sednice tog tela svetske organizacije, nakon tvrdnji o hemijskom napadu u Siriji.

Svijet 09.04.2018 | 09:38
Zahtjevi rivala za sjednicu UN-a
Rusija je zatražila sastanak Saveta bezbednosti UN zbog "međunarodnih pretnji miru i bezbednosti", iako precizna tema nije još saopštenja, javlja Rojters, pozivajući se na diplomatske izvore.

Nekoliko minuta kasnije, SAD i još osam zemalja zatražile su sastanak na kome bi se diskutovalo o navodnom napadu hemijskim oružjem u Siriji.

Kako navodi Rojters, pozivajući se na britansku misiju u UN, hitan sastanak Saveta bezbednosti UN zatražili su SAD, Velika Britanija, Francuska, Poljska, Holandija, Švedska, Kuvajt, Peru i Obala Slonovače.

Predsedavajući Savetu bezbednosti, predstavnik Perua, najpre je zakazao sastanak po američkom zahtevu za danas pre podne po lokalnom vremenu, a po ruskom zahtevu za po podne.

Rusija je, međutim, insistirala da se sastanak po njenom zahtevu održi prvi, pošto ga je prva i zatražila.

SAD i Evropska unija su optužile sirijsku vladu da je izvela napad hemijskim oružjem na Dumu, grad u istočnoj Guti koji je pod kontrolom pobunjenika.

Američki predsednik Donald Tramp saopštio je da će sirijski predsednik Bašar el Asad platiti "visoku cenu" za "bezumni hemijski napad".

Sirijska vlada je odbacila da je izvela bilo kakav napad hemijskim oružjem.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da su navodi o hemijskom napadu u Siriji lažni i da bi svaka vojna akcija preduzeta na osnovu tako "izmišljenih i isfabrikovanih izgovora" mogla dovesti do teških posledica.

(Tanjug) 

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Osvit

09.04.2018 07:53

Tako je kad se narod u zemlji posvada i svako dobije svoje pokrovitelje.Borice se Amerikanci i Rusi u Siriji do posljenje kapi nafte i posljednjeg kubnog metra gasa i nazalost ako treba i do posljednjeg Sirijca. Nasa je nesreca sto i u nasoj zemlji nasi politicari i vladari imaju svoje pokrovitelje koji mogu a mozda i doziraju sukobe shodno svojim interesima.

ODGOVORITE
Name

Xxl

09.04.2018 08:30

Dobro rečeno samo što većina stanovnika BiH to ne razumije,nisu svjesni te istine,nažalost

Name

popara

09.04.2018 08:31

Mozda bude i kod nas ovako.

ODGOVORITE
Name

OMIS

09.04.2018 09:03

Zavadi pa vladaj, mi smo očiti primer.....

ODGOVORITE
Name

Re Re

09.04.2018 13:01

Malo im bila Jugoslavija,pa Irak,pa Egipat,pa Libija,pa Ukrajina,a onda su htjeli i Siriju dok Rusija nije rekla "dosta je vise". Sada su malo zbunjeni!