Осигурали смо историјску победу

Мађарски премијер Виктор Орбан прогласио је победу пошто прелиминарни резултати парламентарних избора показују да су му бирачи дали поверење за трећи узастопни мандат, а четврти од 1998. године. Вучић честитао Орбану.

Свијет 09.04.2018 | 09:01
Осигурали смо историјску победу
Коалиција Орбанове странке Фидес и мањег партнера хришћанских демократа, убедљиво је славила на изборима и по свему судећи освојила двотрећинску већину, односно 133 од укупно 199 места у парламенту, преносе агенције.

"Победили смо", рекао је Орбан окупљеним присталицама, истичући да је велики одзив бирача распршио све сумње у ту победу, преноси Ројтерс.

"Осигурали смо историјску победу и створили могућност да заштитимо Мађарску", казао је Орбан.

Према његовим речима, Мађарска још није тамо где жели да буде, али иде својим изабраним путем.

"Ићи ћемо тим путем заједно", казао је Орбан. Он је захвалио бирачима и посебно Мађарима који живе изван Мађарске и учествовали су на изборима, што су, како је рекао, помогли да се "заштити матица".

На основу пребројаних 88,57 одсто гласова, коалиција на челу са Фидесом освојила је 48,76 одсто гласова, преноси МТИ.

На другом месту је националистичка странка Јобик са 19,74 одсто гласова и 26 мандата. Следи коалиција предвођена социјалистима са 12,19 одсто гласова и 20 мандата, ЛМП са 6,77 и ДК са 5,49 одсто гласова.

Одзив бирача је већ до 18.30, пола сата пре затварања биралишта, био високих 68,13 одсто.

Лидери мађарских опозиционих странака, које су прешле цензус и ушле у парламент, поднели су синоћ оставке након објављивања првих резултата парламентарних избора, према којима је странка премијера Виктора Орбана однела веома убедљиву победу.

Како је пренела агенција МТИ, први је оставку поднео председник странке Јобик Габор Вона, а потом су то учинили и колидер странке ЛМП Акос Хадази и председништво Социјалистичке партије.

Вона је оставку поднео након објављивања прелиминарних резултата парламентарних избора, по којима је та странка освојила око 20 одсто гласова и 27 места у парламенту.

"Циљ Јобика - победа на изборима и да се присили промена у Влади није постигнут. Фидес је победио. Победио је поново. Желели смо да овако високи излазак донесе другачији резултат, али су људи одлучили овако", рекао је Вона.

Након објаве првих резултата, оставку је поднео и Акос Хадази, колидер ЛМП, странке која је заузела четврто место и освојила 6,82 гласова, односно седам мандата у парламенту.

Он је, међутим, агенцији МТИ казао да неће вратити посланички мандат.

Оставку је понудило и председништво Социјалистичке партије, која је на изборима наступила у коалицији са странком "Дијалог за Мађарску", која је освојила треће место са 12,19 одсто гласова и 20 мандата.

Лидер социјалиста Ђула Молнар изјавио је да је странка спознала вољу бирача и да се сматра одговорним за исход избора.

Странка актуелног премијера Виктора Орбана Фидес, према проценама, освојила је двотрећинску већину, односно 133 од 199 места у мађарском парламенту. 

(Тањуг)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

ХОС

09.04.2018 09:19

Интересантно,Мадјари се поломисе радеци код Свабе за 7-8 еура,управо захваљујуци Орбану.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дире Страитс

09.04.2018 11:16

Свака му част за мигрантску политику. Није подлегао глупој Европи која увози терористе под окриљем мигрантске кризе. Европа и САД су кривци за ратове и за избјеглице па нека их онда они приме код себе. Овом човјеку капа доле.

Name

Онако

09.04.2018 11:27

Интересантно, Срби дају вецу подрску Вуцицу а не остварују такво право....

ОДГОВОРИТЕ