Osigurali smo istorijsku pobedu

Mađarski premijer Viktor Orban proglasio je pobedu pošto preliminarni rezultati parlamentarnih izbora pokazuju da su mu birači dali poverenje za treći uzastopni mandat, a četvrti od 1998. godine. Vučić čestitao Orbanu.

Svijet 09.04.2018 | 09:01
Osigurali smo istorijsku pobedu
Koalicija Orbanove stranke Fides i manjeg partnera hrišćanskih demokrata, ubedljivo je slavila na izborima i po svemu sudeći osvojila dvotrećinsku većinu, odnosno 133 od ukupno 199 mesta u parlamentu, prenose agencije.

"Pobedili smo", rekao je Orban okupljenim pristalicama, ističući da je veliki odziv birača raspršio sve sumnje u tu pobedu, prenosi Rojters.

"Osigurali smo istorijsku pobedu i stvorili mogućnost da zaštitimo Mađarsku", kazao je Orban.

Prema njegovim rečima, Mađarska još nije tamo gde želi da bude, ali ide svojim izabranim putem.

"Ići ćemo tim putem zajedno", kazao je Orban. On je zahvalio biračima i posebno Mađarima koji žive izvan Mađarske i učestvovali su na izborima, što su, kako je rekao, pomogli da se "zaštiti matica".

Na osnovu prebrojanih 88,57 odsto glasova, koalicija na čelu sa Fidesom osvojila je 48,76 odsto glasova, prenosi MTI.

Na drugom mestu je nacionalistička stranka Jobik sa 19,74 odsto glasova i 26 mandata. Sledi koalicija predvođena socijalistima sa 12,19 odsto glasova i 20 mandata, LMP sa 6,77 i DK sa 5,49 odsto glasova.

Odziv birača je već do 18.30, pola sata pre zatvaranja birališta, bio visokih 68,13 odsto.

Lideri mađarskih opozicionih stranaka, koje su prešle cenzus i ušle u parlament, podneli su sinoć ostavke nakon objavljivanja prvih rezultata parlamentarnih izbora, prema kojima je stranka premijera Viktora Orbana odnela veoma ubedljivu pobedu.

Kako je prenela agencija MTI, prvi je ostavku podneo predsednik stranke Jobik Gabor Vona, a potom su to učinili i kolider stranke LMP Akos Hadazi i predsedništvo Socijalističke partije.

Vona je ostavku podneo nakon objavljivanja preliminarnih rezultata parlamentarnih izbora, po kojima je ta stranka osvojila oko 20 odsto glasova i 27 mesta u parlamentu.

"Cilj Jobika - pobeda na izborima i da se prisili promena u Vladi nije postignut. Fides je pobedio. Pobedio je ponovo. Želeli smo da ovako visoki izlazak donese drugačiji rezultat, ali su ljudi odlučili ovako", rekao je Vona.

Nakon objave prvih rezultata, ostavku je podneo i Akos Hadazi, kolider LMP, stranke koja je zauzela četvrto mesto i osvojila 6,82 glasova, odnosno sedam mandata u parlamentu.

On je, međutim, agenciji MTI kazao da neće vratiti poslanički mandat.

Ostavku je ponudilo i predsedništvo Socijalističke partije, koja je na izborima nastupila u koaliciji sa strankom "Dijalog za Mađarsku", koja je osvojila treće mesto sa 12,19 odsto glasova i 20 mandata.

Lider socijalista Đula Molnar izjavio je da je stranka spoznala volju birača i da se smatra odgovornim za ishod izbora.

Stranka aktuelnog premijera Viktora Orbana Fides, prema procenama, osvojila je dvotrećinsku većinu, odnosno 133 od 199 mesta u mađarskom parlamentu. 

(Tanjug)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

HOS

09.04.2018 11:19

Interesantno,Madjari se polomise radeci kod Svabe za 7-8 eura,upravo zahvaljujuci Orbanu.

ODGOVORITE
Name

Dire Straits

09.04.2018 13:16

Svaka mu čast za migrantsku politiku. Nije podlegao glupoj Evropi koja uvozi teroriste pod okriljem migrantske krize. Evropa i SAD su krivci za ratove i za izbjeglice pa neka ih onda oni prime kod sebe. Ovom čovjeku kapa dole.

Name

Onako

09.04.2018 13:27

Interesantno, Srbi daju vecu podrsku Vucicu a ne ostvaruju takvo pravo....

ODGOVORITE