Мађарска: Почело бројање гласова

Гласање на биралиштима у Мађарској званично је завршено у 19 сати, а гласачи који су чекали на свој ред у биралиштима могли су да гласају и после тог времена.

Свијет 08.04.2018 | 20:30
Мађарска: Почело бројање гласова
Прелиминарни резултати очекују се нешто после 23х.

Грађани Мађарске, који бирају нови сазив парламента, гласали су у 3.154 општине и 23 општине у Будимпешти. У 18:30 сати одзив је био 68,13 одсто, што је рекордан број, преноси агенција МТИ.

Највећи одзив забележен је у жупанији Ваш, на западу земље, где је гласало 71,94 одсто бирача, док је најмања била у жупанији Боршод-Абауј-Земплен. Одзив у Будимпешти био је 72,75 одсто.

Иако је затварање бирачких места било предвидјено за 19.00, нека су остала отворена пошто бирачи чекају у дугим редовима да гласају, преноси Асошијетед прес.

Дуги редови бирача углавном су формирани због великог броја студената и радника који су поднели захтеве да не гласају у својим местима.

Према наводима појединих анкетара, излазност изнад 70 одсто могла би да буде знак "ефикасне мобилизације опозиције", што би могло да угрози парламентарну већину партије Фидес актуелног премијера Виктора Орбана.

Према свим досадашњим прогнозама, Орбан би требало да осигура и трећи узастопни мандат, а четврти од 1998. године.

Орбан је са супругом гласао на бирчком месту у школи која се налази у близини њихове куће, а приликом гласања је рекао новинарима да ће "поштовати вољу грађана", али је истакао и да се "гласа о будућности Мађарске".

Право гласа на изборима има око 8,3 милиона бирача. Међу њима је и више од 378.000 људи који не живе у Мађарској, већ су углавном Мађари из суседних земаља са двојним држављанством.

Мађарски житељи за гласање добијају два листића - један са именом кандидата њиховог округа и један са страначком листом, наводи АП.

Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар