Mađarska: Počelo brojanje glasova

Glasanje na biralištima u Mađarskoj zvanično je završeno u 19 sati, a glasači koji su čekali na svoj red u biralištima mogli su da glasaju i posle tog vremena.

Svijet 08.04.2018 | 20:30
Mađarska: Počelo brojanje glasova
Preliminarni rezultati očekuju se nešto posle 23h.

Građani Mađarske, koji biraju novi saziv parlamenta, glasali su u 3.154 opštine i 23 opštine u Budimpešti. U 18:30 sati odziv je bio 68,13 odsto, što je rekordan broj, prenosi agencija MTI.

Najveći odziv zabeležen je u županiji Vaš, na zapadu zemlje, gde je glasalo 71,94 odsto birača, dok je najmanja bila u županiji Boršod-Abauj-Zemplen. Odziv u Budimpešti bio je 72,75 odsto.

Iako je zatvaranje biračkih mesta bilo predvidjeno za 19.00, neka su ostala otvorena pošto birači čekaju u dugim redovima da glasaju, prenosi Asošijeted pres.

Dugi redovi birača uglavnom su formirani zbog velikog broja studenata i radnika koji su podneli zahteve da ne glasaju u svojim mestima.

Prema navodima pojedinih anketara, izlaznost iznad 70 odsto mogla bi da bude znak "efikasne mobilizacije opozicije", što bi moglo da ugrozi parlamentarnu većinu partije Fides aktuelnog premijera Viktora Orbana.

Prema svim dosadašnjim prognozama, Orban bi trebalo da osigura i treći uzastopni mandat, a četvrti od 1998. godine.

Orban je sa suprugom glasao na birčkom mestu u školi koja se nalazi u blizini njihove kuće, a prilikom glasanja je rekao novinarima da će "poštovati volju građana", ali je istakao i da se "glasa o budućnosti Mađarske".

Pravo glasa na izborima ima oko 8,3 miliona birača. Među njima je i više od 378.000 ljudi koji ne žive u Mađarskoj, već su uglavnom Mađari iz susednih zemalja sa dvojnim državljanstvom.

Mađarski žitelji za glasanje dobijaju dva listića - jedan sa imenom kandidata njihovog okruga i jedan sa stranačkom listom, navodi AP.

Izvor: Agencije

Komentari / 0

Ostavite komentar