Патријарх Иринеј: Слиједити Христа

Његова светост патријарх српски Иринеј служио је данас Свету архијерејску литургију у крипти Храма Светог Саве на београдском Врачару, поручивши да за српски народ нема другог пута од пута Христовог.

Република Српска 08.04.2018 | 15:46
Патријарх Иринеј: Слиједити Христа
У пригодном обраћању вјерницима по завршетку Свете литургије и причешћа, патријарх Иринеј је зажелио да са Васкрсом у срца и домове свих људи уђе мир и утврди се увјерење да је пут Христов једини којим треба да крену.

"Пуно је оних који лутају. Траже истину, а она је нама дана као истина Божија за сва времена. Наше је да се определимо за ту истину коју нам је Бог дао за сва времена", рекао је патријарх Иринеј.

Он је указао да сваки човјек носи Господа у себи, а да је Бог послао свог Сина јединородног да људском роду поврати изгубљено достојанство и да је чином Васкрса дао гаранцију бесмртности и увео човјека у Царство небеско.

"Господ нам је даровао слободу да се одлучимо којим путем да идемо, а жеља је његова и благодет да са вером и љубављу кренемо за њим. Ово је велики дан, дан када је Господ вакрснувши осигурао свима нама живот вечни", поручио је патријарх српски Иринеј.

Непосредно прије његовог обраћања вјерницима је почитана Васкршња посланица Српске православне цркве /СПЦ/ у којој је поручено да треба слиједити косовски завјет, те да Космет треба да буде мост између између небеске и садашње Србије.

Указано је на потребу очувања светиње брака као темеља здраве и неразориве породице, као и на посљедице које собом носи чедоморство.

Васкрс по јулијанском календару данас славе православни хришћани у више од 60 земаља свијета - припадници Српске, Руске, Грузинске, Константинопољске, Грчке, Бугарске цркве, Јерусалимске патријаршије и других православних цркава.

Васкрс је највећи хришћански празник, јер суштина хришћанског учења означава Христово васкрснуће из мртвих као побједу вјере и живота над смрћу.

Хришћани Васкрс славе три дана, па су у календару СПЦ црвеним словом обиљежени Васкршњи понедјељак и Васкршњи уторак.

Извор: Агенције

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Пикси

08.04.2018 17:07

Почни од себе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалан

08.04.2018 17:10

Слиједити Христа а не Милорада...

ОДГОВОРИТЕ