Patrijarh Irinej: Slijediti Hrista

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej služio je danas Svetu arhijerejsku liturgiju u kripti Hrama Svetog Save na beogradskom Vračaru, poručivši da za srpski narod nema drugog puta od puta Hristovog.

Republika Srpska 08.04.2018 | 15:46
Patrijarh Irinej: Slijediti Hrista
U prigodnom obraćanju vjernicima po završetku Svete liturgije i pričešća, patrijarh Irinej je zaželio da sa Vaskrsom u srca i domove svih ljudi uđe mir i utvrdi se uvjerenje da je put Hristov jedini kojim treba da krenu.

"Puno je onih koji lutaju. Traže istinu, a ona je nama dana kao istina Božija za sva vremena. Naše je da se opredelimo za tu istinu koju nam je Bog dao za sva vremena", rekao je patrijarh Irinej.

On je ukazao da svaki čovjek nosi Gospoda u sebi, a da je Bog poslao svog Sina jedinorodnog da ljudskom rodu povrati izgubljeno dostojanstvo i da je činom Vaskrsa dao garanciju besmrtnosti i uveo čovjeka u Carstvo nebesko.

"Gospod nam je darovao slobodu da se odlučimo kojim putem da idemo, a želja je njegova i blagodet da sa verom i ljubavlju krenemo za njim. Ovo je veliki dan, dan kada je Gospod vakrsnuvši osigurao svima nama život večni", poručio je patrijarh srpski Irinej.

Neposredno prije njegovog obraćanja vjernicima je počitana Vaskršnja poslanica Srpske pravoslavne crkve /SPC/ u kojoj je poručeno da treba slijediti kosovski zavjet, te da Kosmet treba da bude most između između nebeske i sadašnje Srbije.

Ukazano je na potrebu očuvanja svetinje braka kao temelja zdrave i nerazorive porodice, kao i na posljedice koje sobom nosi čedomorstvo.

Vaskrs po julijanskom kalendaru danas slave pravoslavni hrišćani u više od 60 zemalja svijeta - pripadnici Srpske, Ruske, Gruzinske, Konstantinopoljske, Grčke, Bugarske crkve, Јerusalimske patrijaršije i drugih pravoslavnih crkava.

Vaskrs je najveći hrišćanski praznik, jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih kao pobjedu vjere i života nad smrću.

Hrišćani Vaskrs slave tri dana, pa su u kalendaru SPC crvenim slovom obilježeni Vaskršnji ponedjeljak i Vaskršnji utorak.

Izvor: Agencije

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Пикси

08.04.2018 15:07

Почни од себе!

ODGOVORITE
Name

Realan

08.04.2018 15:10

Slijediti Hrista a ne Milorada...

ODGOVORITE