Ова земља је "нова Њемачка"

Пре отприлике четврт века Пољска, као и остале источноевропске земље, прошла је кроз велике друштвене и политичке промене.

Свијет 08.04.2018 | 11:13
Ова земља је "нова Њемачка"
Државно контролисану економију заменила је тржишна и Пољска је отада удвостручила реални БДП, од 1992. има непрекидан раст који није прекинут чак ни у последњој глобалној кризи, када су и најјаче светске економије потонуле у рецесију па је многи данас гледају као "нову Немачку", будућег покретача европске економије.

Та трансформација, као и у другим сличним земљама, није ишла глатко и безболно јер је прелазак на тржишну економију и конкуренцију показао да су део компанија и неки цели сектори неодрживи. Но врло брзо, само неколико година након промене начина функционисања економије и приватизације, кренуо је незаустављиви раст који траје још и данас.

Пољска економија и пре кризе 2008. године била је једна од најбрже растућих, с просечним растом у раздобљу од 1991. до 2008. 4,6 одсто. Пољаке криза није зауставила, били су једина земља ЕУ која је избегла рецесију а да су и даље имали просечне стопе раста око три одсто. Земља која је деценијама била у запећку, сада је на путу да постане нови "мотор" Европе, пише Индеx.

На врхунцу глобалне рецесије, 2009. економија ЕУ пала је 4,5%, док је у Пољској расла 1,6%. Крајем 2013. ЕУ се вратио на преткризне нивое, док је пољска економија у том раздобљу кумулативно порасла 16 %.

Данас је Пољска међу 10 највећих економија Европе, пре свега захваљујући снажном приватном сектору. Тржишне реформе довеле су приватни сектор у доминантан положај и он сада има 80-постотни удео у извозу и запошљавању у бруто доданој вредности. Због тога, приватни сектор могао је да апсорбује вишак радника у мање продуктивним подручјима јавног сектора и имао је важну улогу у стабилизацији економије и друштва код спровођења реформи.

Пољски модел развоја базирао се на повећању продуктивности, динамичном извозу, снажној унутрашњој потражњи с обзиром на то да су велико тржиште од скоро 40 милиона људи, а велику улогу у свему томе имале су и стране инвестиције и одлично искоришћавање ЕУ фондова.

(Б92)

 

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Исто код нас'ке

08.04.2018 09:44

Исто овде код нас'ке,кунем вам се 113%,осим тога и зивимо пет година дузе,скоро па да понеко и сездесету доцека,сит.Ако ми не вјерујете зовите у владу и тразите наставницу енглеског па се сами увјерите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јесте Њемачка

08.04.2018 09:58

Јесте нова Немачка али у лимбургу мјесецу. Младић из Бања Луке који је напустио посао пекара отишао да ради у Варшави. Неки наши преваранти су држали као неку пекару. Каже да је доживио најгоре искуство у животу да је радио у ужасним условима, шиканиран и на крају није потпуно ни исплаћен. Каже да је побјегао главом без обзира

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

08.04.2018 13:05

казес и сам "неки наси". Сто не знаци да би такво искуство дозивио и код Пољака. Сви вани трцимо за "насим" менталитетом и онда се као бунимо како није добро

Name

Реплика За Пекара

09.04.2018 04:35

Па отишао код наши људи познато је да смо највеча го ...на.Пољска је уникална земља као и Бугарска и Руминија.У којим више од половине јужне србије ради и зарадјује за хљеб као и ја.Радим имам све нормалне услове пријава стаж социјално оброк кафа плача се сваки 7/15 дана.Посље 6 месеци имаш право на кредит 15 дана годишњи плус празници.Имаш право и на неплачени све уредјено по западном систему .А дечко ако је још био на црно и код наши јајара па нормално да је најебо.Овде радишли на црно газди је казна од 10/15хиљада км а теби 5. па изволи.

Name

муу

08.04.2018 11:10

Овај текст је поприлицно ослико како ствари стоје у пољској.Све је мање пољака по еуропи.Врацају се у својуземљу сто знаци да је тамо све боље.Демократија ипак даје резултате док су прије диктатори пили крв сопственом народу.Ипак је тај бољсевицки резим био једна заблуда и утопија.Опасно је боравити у пољској у данасњем времену и реци несто добро о стаљину или русији.Они су пуни мрзње према руској окупацији пољске и стављају знак једнакости са хитлеровом окупацијом.И то морес свакодневно цути од пољски градјана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сведска

08.04.2018 11:16

Мозда је све ово тацно сто писе. Али у Сведској масса Пољака возе камионе и раде на градјевинама за новац који је далеко испод онога који је нормалан за овдје. Осим тога то сто раде је добрим дијелом на црно па пензију неце имати а гдје зиве је посебна прица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лажно Име

08.04.2018 12:59

Исто тако и у Белгији

Name

Игор

08.04.2018 14:07

Раде пољаци све зиво . Знају они ста и засто возе. А насем цовјеку ниста не ваља.

Name

Реплика Шведска

09.04.2018 04:38

Наши бјеже у Словенију Словенци у Аустрију.Аустријанци у Њемачку.Њемци у швицарску све због вечи плата.Али далеко од тога да је лош живот у тим земљама.

Name

УСА

08.04.2018 12:53

Највећи разлог за то је што је УСА изабрао Пољску као нову инвестициону дестинацију у Европи, и Филипине у Азији. Радио сам у двије велике УСА компаније које имају представништва у Wашави, са ИТ департментом, стотине и хиљаде на платном списку Флуор Цорпоратион на примјер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

харе

09.04.2018 10:07

У Холандији после 2 свјеског рата су Холандјани се масовно расули по свјету за потрагом за посао, док су они скупљали капитал да би се могли вратити у своју земљу и запоцети неки свој посао.У то време су долазили Турци и Мароканци и градили по Холандији за доста мане паре јевтина радна снага.Кад су скупили довољно капитала вратили су се у своју земљу и дигли је на ноге. Ми не знамо искористити тај потецијал који имамо у дијаспори јер мислимо само на себе.Није страсно то сто млади иду ван земље за хљебом, него је страсно сто се не праве услови да се ти исти врате у своју земљу и на постен нацин се не искористи њихово искуство за добро бит цјеле Босне.Скоро сам слусао преседника Иваница кад казе нема ниста од оцјепљења РС и промјене било каквог уредјења Босне јос 20 год. Паметном је и то довољно да види да се куца мора дизати заједницким снагама ако зелимо пристојан зивот.

ОДГОВОРИТЕ