Традиција је и Путиново причешће

Патријарх московски и целе Русије Кирили служио је ускршњу литургију у Храму Христа Спаситеља у Москви.

Свијет 08.04.2018 | 07:52
Традиција је и Путиново причешће
Литургији су међу више хиљада људи, присуствовали председник Русије Владимир Путин, премијер Дмитриј Медведев и градоначелник Москве Сергеј Собјанин.

Нешто пре поноћи у цркву је унет Благодатни огањ из Јерусалима.

Патријарх Кирил је у обраћању вернике позвао да се брину за оне око себе и оне које су далеко а којима треба њихова помоћ.

"Нека ускршња радост испуни свако срце и сваки дом тако да сви можемо да доживимо ускрснуће Христа не само по речима већ и по делима", рекао је он.



СЛАВЉЕ У 12 ЗЕМАЉА

Осим Републике Српске и Србије, Васкрс по јулијанском календару славе православци у још 12 земаља. То су БиХ, Белорусија, Бугарска, Кипар, Грузија, Грчка, Либан, Македонија, Молдавија, Црна Гора, Румунија и Украјина. Иако су многе цркве прешле на нови календар, Васкрс по договору славе истог дана.

Директан пренос

Годинама уназад Путин Васкрс обележава на овај начин, а и ове године се очекује да ће му друштво правити премијер Дмитриј Медведев са супругом Светланом.

Необично славље на Хиосу

РАТ ИЗМЕЂУ ДВЕ ЦРКВЕ!

Ракетни рат између две цркве на егејском острву Хиос један је од најупечатљивијих ускршњих обичаја у Грчкој. Наиме, ова традиција у селу Вродадос дуга је више од 200 година. Локалне власти су запретиле да ће спречити овај вид прославе. Око цркви се за сваки случај поставља мрежа како би се спречило да евентуално дође до пожара. Прошле године у рату који траје сат времена, од 23 сата увече до поноћи, испаљено је више од 10.000 ракета. Победник у рату је она страна која више пута погоди звоник противника.



Традиционално, службу ће у највећој цркви у земљи водити патријарх московски Кирил и она ће директно бити преношена на телевизији. У складу с обичајима, очекује се да ће Путин и патријарх Кирил овом приликом разменити поклоне.

"Празник Васкрс јесте прослава ускрснућа Исуса Христа, који нам је донео победу добра над злом, живота над смрћу. Славећи ускрслог Спаситеља ми осећамо ту божанску и небеску истину", рекао је патријарх Кирил прошле године.

Богата гозба

Породични празник се у Русији обележава фарбањем јаја, печењем колача и спремањем богате гозбе. Васкрс се обележава у кругу најближих. У кућама се пале свеће, лампе и други извори светлости.


И у другим великим православним земљама биће свечано. Очекује се да ће Александар Лукашенко, лидер Белорусије, бити на литургији у Минску са сином Николајем. У суседној Украјини, у једном делу земље, Ускрс је обележен прошле недеље, док ће у источном, где углавном живе Руси, славља бити мање због ратне ситуације.

Грчки премијер Алексис Ципрас ћепразник провести с породицом на острву Тилос.

Васкршњи бонус

БОРИСОВ ЧАСТИ ПЕНЗИОНЕРЕ

У суседној Бугарској разлога за славље за Васкрс имаће и пензионери. Наиме, влада премијера Бојка Борисова донела је одлуку да им исплати Васкршњи бонус у износу од 40 лева (око 20,45 евра).

У Бугарској има око 1,2 милиона пензионера који живе испод границе сиромаштва, са примањима од 321 лев месечно.

(Агенције)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Маџар

08.04.2018 07:00

Свако ко се причешћује морао би се претходно исповиједити. Било би интересантно знати да ли се и вјерни Владимир Владимирович исповиједио и коме..??!! Да ли се он уопште икоме исповиједа..??!! Макар и у тренуцима слабости. Ако их има. А требао би, човјек је, а сваки човјек је грешан и слаб пред лицем бога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мозда

08.04.2018 07:35

Пред Клинтоном постеним исл.

Name

РЕ

08.04.2018 08:00

Ништа горе када од окорјелог комунисте и КГБ-овца постане "велики" вјерник, има она наша пословица "Вук длаку мијења, али ћуд никада", не знам дали је то тако и код наше браће Руса.

Name

Брини

08.04.2018 08:19

Се ти за твоју дусу. Не води тудју бригу.

Name

За Можда, Брини..

08.04.2018 08:48

Ако се од мене и од тебе тражи исповијест да би се причестили, зашто не и од њега. Зар нисмо исти пред лицем бога..??!! Ја и ти у својој парохији свом пароху, он може да бира, од надлежног пароха па чак до патријарха московског и целе Русије.

Name

Допуна

08.04.2018 07:51

Слави се и у Етиопији ,Египту, Турској и у многим земљама свијета гдје живе православци као Америка,Аустрија,Француска итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нека

08.04.2018 08:20

Нека само славите !

Name

Зр

08.04.2018 08:16

Руси воле кад виде Путина у цркви а код нас Додик то преписује мислеци лопов да смо ми сретни а не зна да нам се зелудац окрене кад га видимо у цркви. Док год ови наси униститељи иду у цркву ја нецу, да би црква привукла вјернике мора се одреци насих униститеља.

ОДГОВОРИТЕ