Tradicija je i Putinovo pričešće

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kirili služio je uskršnju liturgiju u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi.

Svijet 08.04.2018 | 07:52
Tradicija je i Putinovo pričešće
Liturgiji su među više hiljada ljudi, prisustvovali predsednik Rusije Vladimir Putin, premijer Dmitrij Medvedev i gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin.

Nešto pre ponoći u crkvu je unet Blagodatni oganj iz Jerusalima.

Patrijarh Kiril je u obraćanju vernike pozvao da se brinu za one oko sebe i one koje su daleko a kojima treba njihova pomoć.

"Neka uskršnja radost ispuni svako srce i svaki dom tako da svi možemo da doživimo uskrsnuće Hrista ne samo po rečima već i po delima", rekao je on.



SLAVLJE U 12 ZEMALJA

Osim Republike Srpske i Srbije, Vaskrs po julijanskom kalendaru slave pravoslavci u još 12 zemalja. To su BiH, Belorusija, Bugarska, Kipar, Gruzija, Grčka, Liban, Makedonija, Moldavija, Crna Gora, Rumunija i Ukrajina. Iako su mnoge crkve prešle na novi kalendar, Vaskrs po dogovoru slave istog dana.

Direktan prenos

Godinama unazad Putin Vaskrs obeležava na ovaj način, a i ove godine se očekuje da će mu društvo praviti premijer Dmitrij Medvedev sa suprugom Svetlanom.

Neobično slavlje na Hiosu

RAT IZMEĐU DVE CRKVE!

Raketni rat između dve crkve na egejskom ostrvu Hios jedan je od najupečatljivijih uskršnjih običaja u Grčkoj. Naime, ova tradicija u selu Vrodados duga je više od 200 godina. Lokalne vlasti su zapretile da će sprečiti ovaj vid proslave. Oko crkvi se za svaki slučaj postavlja mreža kako bi se sprečilo da eventualno dođe do požara. Prošle godine u ratu koji traje sat vremena, od 23 sata uveče do ponoći, ispaljeno je više od 10.000 raketa. Pobednik u ratu je ona strana koja više puta pogodi zvonik protivnika.



Tradicionalno, službu će u najvećoj crkvi u zemlji voditi patrijarh moskovski Kiril i ona će direktno biti prenošena na televiziji. U skladu s običajima, očekuje se da će Putin i patrijarh Kiril ovom prilikom razmeniti poklone.

"Praznik Vaskrs jeste proslava uskrsnuća Isusa Hrista, koji nam je doneo pobedu dobra nad zlom, života nad smrću. Slaveći uskrslog Spasitelja mi osećamo tu božansku i nebesku istinu", rekao je patrijarh Kiril prošle godine.

Bogata gozba

Porodični praznik se u Rusiji obeležava farbanjem jaja, pečenjem kolača i spremanjem bogate gozbe. Vaskrs se obeležava u krugu najbližih. U kućama se pale sveće, lampe i drugi izvori svetlosti.


I u drugim velikim pravoslavnim zemljama biće svečano. Očekuje se da će Aleksandar Lukašenko, lider Belorusije, biti na liturgiji u Minsku sa sinom Nikolajem. U susednoj Ukrajini, u jednom delu zemlje, Uskrs je obeležen prošle nedelje, dok će u istočnom, gde uglavnom žive Rusi, slavlja biti manje zbog ratne situacije.

Grčki premijer Aleksis Cipras ćepraznik provesti s porodicom na ostrvu Tilos.

Vaskršnji bonus

BORISOV ČASTI PENZIONERE

U susednoj Bugarskoj razloga za slavlje za Vaskrs imaće i penzioneri. Naime, vlada premijera Bojka Borisova donela je odluku da im isplati Vaskršnji bonus u iznosu od 40 leva (oko 20,45 evra).

U Bugarskoj ima oko 1,2 miliona penzionera koji žive ispod granice siromaštva, sa primanjima od 321 lev mesečno.

(Agencije)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Madžar

08.04.2018 07:00

Svako ko se pričešćuje morao bi se prethodno ispovijediti. Bilo bi interesantno znati da li se i vjerni Vladimir Vladimirovič ispovijedio i kome..??!! Da li se on uopšte ikome ispovijeda..??!! Makar i u trenucima slabosti. Ako ih ima. A trebao bi, čovjek je, a svaki čovjek je grešan i slab pred licem boga.

ODGOVORITE
Name

Mozda

08.04.2018 07:35

Pred Klintonom postenim isl.

Name

RE

08.04.2018 08:00

Ništa gore kada od okorjelog komuniste i KGB-ovca postane "veliki" vjernik, ima ona naša poslovica "Vuk dlaku mijenja, ali ćud nikada", ne znam dali je to tako i kod naše braće Rusa.

Name

Brini

08.04.2018 08:19

Se ti za tvoju dusu. Ne vodi tudju brigu.

Name

Za Možda, Brini..

08.04.2018 08:48

Ako se od mene i od tebe traži ispovijest da bi se pričestili, zašto ne i od njega. Zar nismo isti pred licem boga..??!! Ja i ti u svojoj parohiji svom parohu, on može da bira, od nadležnog paroha pa čak do patrijarha moskovskog i cele Rusije.

Name

Dopuna

08.04.2018 07:51

Slavi se i u Etiopiji ,Egiptu, Turskoj i u mnogim zemljama svijeta gdje žive pravoslavci kao Amerika,Austrija,Francuska itd.

ODGOVORITE
Name

Neka

08.04.2018 08:20

Neka samo slavite !

Name

Zr

08.04.2018 08:16

Rusi vole kad vide Putina u crkvi a kod nas Dodik to prepisuje misleci lopov da smo mi sretni a ne zna da nam se zeludac okrene kad ga vidimo u crkvi. Dok god ovi nasi unistitelji idu u crkvu ja necu, da bi crkva privukla vjernike mora se odreci nasih unistitelja.

ODGOVORITE