Нема мијешања у послове Косова?

Турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу каже да се Турска не мијеша у послове Косова, већ само тражи да се гуленисти протерају, преноси "Газета Експрес".

Свијет 07.04.2018 | 17:59
Нема мијешања у послове Косова?
Он је то рекао након што су косовски премијер Рамуш Харадинај и предсједник косовске скупштине Кадри Весељи оптужили предсједника Турске Реџепа Тајипа Ердоана да се "мијеша у послове Косова, најављујући крај актуелне владе", преноси Анадолија.

Чавушоглу је, истовремено, оцијенио да су односи Турске и Србије сјајни, али је навео да је Косово "једина тачка око које не можемо да се сложимо".

"Са Србијом развијамо односе тако што Косово стављамо у заграде. Са Србијом желимо да у сваком аспекту развијамо односе, као и са свима осталима", рекао је шеф турске дипломатије.

Он, такође, сматра да Косово треба да се "очисти од људи који покушавају да спроведу државни удар у Турској".

"Надам се да ће се Косово прочистити од невјерника. Наша косовска браћа да нађу мир, али без обзира - било на Косову, или у некој другој земљи ми нећемо дозволити да се издајницима пружа уточиште. Ово није интервенисање у њихове унутрашње послове. Косово не треба у својој земљи да пружа уточиште издајницима који су направили државни удар у Турској. Ово очекујемо од пријатеља", рекао је Чавусоглу.

Он је додао да се Турска нада да ће Приштина предузети одговорне кораке и "да ће урадити оно што од њих пријатељство и братство захтјева".

Нагласио је да је Турска помогла Приштини да се повећа број земаља које су признале једнострано прогалашену независност Косова и истакао да Турска на сваком састанку "лобира за Косово".

"Наш предсједник, када год на састанку има државу која није признала Косово, у свом разговору са премијером, предсједником те земље, подсјети на ово. Ово радимо јер вјерујемо у то", рекао је Чавушолглу.

Протјеривање шесторице турских држављана, припадника покрета ФАТО, којим руководи верски вођа Фетулах Гулен, изазвало је "земљотрес" у односима Анкаре и Приштине, констатовао је раније приштински портал "Газета Експрес".

Шесторица ухапшених и депортованих турских држављана радили су као професори и менаџери школе и припадници су покрета ФАТО, којим руоводи верски лидер у егзилу, Фетулах Гулен.

Косовски премијер Рамуш Харадинај због хапшења и депортације шесторице Турака смијенио је министра полиције и шефа обавјештајне службе.

Извор: Тањуг

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

С4

07.04.2018 16:54

Какве послове Косова?! Ваљда послове Србије! Ето, нећемо се ни ми мијешати у унутрашње послове државе Анадолије! Сиктер скотови арнаутски!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реп

07.04.2018 17:59

Ти незнас ста прицас.

Name

С4

07.04.2018 19:54

Негација уз глаголе се пише растављено и то се учи у прва 4 разреда основне школе. 'Ај, сад, м'рш у ћошак и да се стидиш до сутра, па пробај поново. Кечина!