Nema miješanja u poslove Kosova?

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu kaže da se Turska ne miješa u poslove Kosova, već samo traži da se gulenisti proteraju, prenosi "Gazeta Ekspres".

Svijet 07.04.2018 | 17:59
Nema miješanja u poslove Kosova?
On je to rekao nakon što su kosovski premijer Ramuš Haradinaj i predsjednik kosovske skupštine Kadri Veselji optužili predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdoana da se "miješa u poslove Kosova, najavljujući kraj aktuelne vlade", prenosi Anadolija.

Čavušoglu je, istovremeno, ocijenio da su odnosi Turske i Srbije sjajni, ali je naveo da je Kosovo "jedina tačka oko koje ne možemo da se složimo".

"Sa Srbijom razvijamo odnose tako što Kosovo stavljamo u zagrade. Sa Srbijom želimo da u svakom aspektu razvijamo odnose, kao i sa svima ostalima", rekao je šef turske diplomatije.

On, takođe, smatra da Kosovo treba da se "očisti od ljudi koji pokušavaju da sprovedu državni udar u Turskoj".

"Nadam se da će se Kosovo pročistiti od nevjernika. Naša kosovska braća da nađu mir, ali bez obzira - bilo na Kosovu, ili u nekoj drugoj zemlji mi nećemo dozvoliti da se izdajnicima pruža utočište. Ovo nije intervenisanje u njihove unutrašnje poslove. Kosovo ne treba u svojoj zemlji da pruža utočište izdajnicima koji su napravili državni udar u Turskoj. Ovo očekujemo od prijatelja", rekao je Čavusoglu.

On je dodao da se Turska nada da će Priština preduzeti odgovorne korake i "da će uraditi ono što od njih prijateljstvo i bratstvo zahtjeva".

Naglasio je da je Turska pomogla Prištini da se poveća broj zemalja koje su priznale jednostrano progalašenu nezavisnost Kosova i istakao da Turska na svakom sastanku "lobira za Kosovo".

"Naš predsjednik, kada god na sastanku ima državu koja nije priznala Kosovo, u svom razgovoru sa premijerom, predsjednikom te zemlje, podsjeti na ovo. Ovo radimo jer vjerujemo u to", rekao je Čavušolglu.

Protjerivanje šestorice turskih državljana, pripadnika pokreta FATO, kojim rukovodi verski vođa Fetulah Gulen, izazvalo je "zemljotres" u odnosima Ankare i Prištine, konstatovao je ranije prištinski portal "Gazeta Ekspres".

Šestorica uhapšenih i deportovanih turskih državljana radili su kao profesori i menadžeri škole i pripadnici su pokreta FATO, kojim ruovodi verski lider u egzilu, Fetulah Gulen.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj zbog hapšenja i deportacije šestorice Turaka smijenio je ministra policije i šefa obavještajne službe.

Izvor: Tanjug

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

С4

07.04.2018 16:54

Какве послове Косова?! Ваљда послове Србије! Ето, нећемо се ни ми мијешати у унутрашње послове државе Анадолије! Сиктер скотови арнаутски!

ODGOVORITE
Name

Rep

07.04.2018 17:59

Ti neznas sta pricas.

Name

С4

07.04.2018 19:54

Негација уз глаголе се пише растављено и то се учи у прва 4 разреда основне школе. 'Ај, сад, м'рш у ћошак и да се стидиш до сутра, па пробај поново. Кечина!