Независност није једино рјешење

Бивши каталонски вођа Карлес Пуџдемон рекао је, дан после изласка из немачког затвора, да независност Каталоније није једино решење за сукоб с Мадридом.

Свијет 07.04.2018 | 15:19
Независност није једино рјешење
Како је рекао, спреман је да сарађује са шпанском владом.

"Не, не, увек сам то говорио", одговорио је Пуџдемон на питање новинара у Берлину да ли је независност једино решење.

Пуџдемон је говорио дан пошто је изашао из немачког затвора уз кауцију пошто је немачки суд одбио да га изручи шпанским властима по оптужби за побуну.

"Увек сам говорио да је то наш предлог али наравно ми смо спремни да слушамо и да радимо ако шпанске валсти имају шпански план за Каталонију", рекао је он, говорећи наизменично на каталонском, шпанском и енглеском.

Пућдемон је упозорио да треба да почне да се признаје да је каталонско демократско залагање за независност одлучујућа реалност.

Он је данас поновио позив шпанским властима да почну преговоре о стремљењу Каталоније да се одвоји од Шпаније.

Пуџдемон је изразио наду да одлука немачког суда од четвртка да га не изручи Шпанији по оптужби за побуну показује да је "потребан дијалог" да би се смирио политички сукоб у његовој родној земљи.

Пуџдемон је приведен по европском налогу за хапшење када је ушао у Немачку 25. марта. Он је покушао колима да стигне из Финске до Белгије где живи од када је побегао из Шпаније да би избегао хапшење.

Он не може да напусти Немачку и сада је у Берлину где чека одлуку суда о изручењу Шпанији по другој тачки оптужнице, проневери службеног новца.

Немачки суд је у четвртак наложио његово ослобађање, што је представљало ударац за шпанске валсти.

Пуџдемон, коме је одређен судски надзор, рекао је да ће остати у главном граду Немачке, а кад се реши његов судски случај жели да се врати у Белигију где је боравио док није био ухапшен на данској граници.

Извор: Бета

Коментари / 0

Оставите коментар