Nezavisnost nije jedino rješenje

Bivši katalonski vođa Karles Pudždemon rekao je, dan posle izlaska iz nemačkog zatvora, da nezavisnost Katalonije nije jedino rešenje za sukob s Madridom.

Svijet 07.04.2018 | 15:19
Nezavisnost nije jedino rješenje
Kako je rekao, spreman je da sarađuje sa španskom vladom.

"Ne, ne, uvek sam to govorio", odgovorio je Pudždemon na pitanje novinara u Berlinu da li je nezavisnost jedino rešenje.

Pudždemon je govorio dan pošto je izašao iz nemačkog zatvora uz kauciju pošto je nemački sud odbio da ga izruči španskim vlastima po optužbi za pobunu.

"Uvek sam govorio da je to naš predlog ali naravno mi smo spremni da slušamo i da radimo ako španske valsti imaju španski plan za Kataloniju", rekao je on, govoreći naizmenično na katalonskom, španskom i engleskom.

Pućdemon je upozorio da treba da počne da se priznaje da je katalonsko demokratsko zalaganje za nezavisnost odlučujuća realnost.

On je danas ponovio poziv španskim vlastima da počnu pregovore o stremljenju Katalonije da se odvoji od Španije.

Pudždemon je izrazio nadu da odluka nemačkog suda od četvrtka da ga ne izruči Španiji po optužbi za pobunu pokazuje da je "potreban dijalog" da bi se smirio politički sukob u njegovoj rodnoj zemlji.

Pudždemon je priveden po evropskom nalogu za hapšenje kada je ušao u Nemačku 25. marta. On je pokušao kolima da stigne iz Finske do Belgije gde živi od kada je pobegao iz Španije da bi izbegao hapšenje.

On ne može da napusti Nemačku i sada je u Berlinu gde čeka odluku suda o izručenju Španiji po drugoj tački optužnice, proneveri službenog novca.

Nemački sud je u četvrtak naložio njegovo oslobađanje, što je predstavljalo udarac za španske valsti.

Pudždemon, kome je određen sudski nadzor, rekao je da će ostati u glavnom gradu Nemačke, a kad se reši njegov sudski slučaj želi da se vrati u Beligiju gde je boravio dok nije bio uhapšen na danskoj granici.

Izvor: Beta

Komentari / 0

Ostavite komentar