“Економист“ пише: Орбан непобједив

На парламентарним изборима, који ће сутра бити одржани у Мађарској, актуелни премијер Виктор Орбан и његова странка Фидсе делују непобедиво, пише "Економист".

Свијет 07.04.2018 | 15:16
“Економист“ пише: Орбан непобједив
Орбанова десничарска популистичка партија Фидес далеко је испред својих противника, показују анкете, док се, истиче магазин, подељена опозиција препуцава око тога чији би кандидати требало да се повуку у локалним изборним јединицама, како би се ујединили иза једног кандидата по округу који је против Фидеса.

Таква тактика је, подсећа "Економист", довела до победе опозиције у бившем упоришту Фидеса на изборима за градоначелника у фебруару.

"Економист", међутим, наглашава да на националном нивоу нико није способан да се равноправно такмичи са Орбаном.

Магазин предвиђа да ће националистичка партија Јобик, која се окренула ка центру, заузети друго место на изборима.

Као најбољу наду неком "очајном опозиционом челнику", магазин наводи могућност да Фидес не освоји апсолутну већину гласова, што би омогућило либералима и левичарима да формирају мањинску владу, уз прећутну подршку Јобика.

Таква ситуација је, ипак, мало вероватна, оцењује британски магазин.

Како додаје, после осам година на власти и током трећег покушаја да освоји мандат, делује да је Орбан далеко од своје младалачке дисидентске прошлости.

"Економист" подсећа да је 1988. године, дисидент и дипломац на мађарском универзитету послао писмо милијардеру и филантропу Џорџу Сорошу, у којем тражи помоћ да добије стипендију на Универзитету у Оксфорду.

У писму, које је недавно обелодањено, млади Орбан пише да жели да студира "препород цивилног друштва", додаје магазин.

Орбан је добио стипендију, подсећа "Економист", те предвиђа да ће, 30 година касније, актуелни премијер на сутрашњим изборима вероватно освојити трећи узастопни мандат, односно четврти укупно - премијер је био од 1998. до 2002 и од 2010. до данас.

Орбан је, међутим, тврди "Економист", заузет гушењем независног цивилног друштва, за које се некада залагао.

Критичари га, подсећа магазин, оптужују да предводи "централизацију политичке и економске моћи, која се ни са чим не може упоредити од пада комунизма".

Опозициони политичари тврде да се фондови које Мађарска добија од ЕУ често преусмеравају према блиским пријатељима Орбана, међу којима је и његов зет и градоначелник његовог родног села, чиме се "негује нова класа олигарха".

У великом броју новинарских извештаја, којима се мађарска власт зештоко супротстављала, тврди се да постоји корупција на виском нивоу у круговима владе, указује "Економист".

Наводи и да је Сорош, сада највећи непријатељ Орбана, оптужио мађарског премијера да води "мафијашку државу".

Према речима Виктор Сигетвари из партије Заједно, Орбан је на "неслободном возу и не може да га заустави".

Он сматра да ће још једна победа Фидеса значити "још напада на грађанске слободе, правосуђе,опозицију и цивилне организације".

Ипак, указује "Економист, за велики број гласача не делује да је ишта од тога важно.

Орбан и његова партије Фидес фокусирали су се на једну поруку - потребу да се зауставе миграције и одбрани Мађарска од аутсајдера као што су Сорош, УН, невладине организације и Европска комисија.

Мађарска влада оптужује Сороша и његове савезнике да планирају да "поплаве Мађарску муслиманским мигрантима".

За бираче је од још већег значаја снажна економија, оцењује магазин.

Како објашњава, у Мађарској и даље има много сиромашних, посебно међу Ромима, али средњој класи иде добро.

Цене стамбених некретнина у Будимпешти расту, делимично захваљујући доласку страних инвеститора, БДП је порастао за четири одсто у 2017. години, незапосленост је пала са 11,6 одсто у 2010. на 3,8 одсто, а просечна бруто плата на месечном нивоу повећана је за 13 одсто до новембра прошле године, на 1.040 евра, наглашава "Економист".

За многе Мађаре, закључује "Економист", то је довољан разлог да гласају за Фидес.

Извор: Тањуг

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ре ,

07.04.2018 15:53

Ако је вец тако ,цеститам .сорос нека се мало слика "та друга времена ,неце ваљда вецно остати .

ОДГОВОРИТЕ