“Ekonomist“ piše: Orban nepobjediv

Na parlamentarnim izborima, koji će sutra biti održani u Mađarskoj, aktuelni premijer Viktor Orban i njegova stranka Fidse deluju nepobedivo, piše "Ekonomist".

Svijet 07.04.2018 | 15:16
“Ekonomist“ piše: Orban nepobjediv
Orbanova desničarska populistička partija Fides daleko je ispred svojih protivnika, pokazuju ankete, dok se, ističe magazin, podeljena opozicija prepucava oko toga čiji bi kandidati trebalo da se povuku u lokalnim izbornim jedinicama, kako bi se ujedinili iza jednog kandidata po okrugu koji je protiv Fidesa.

Takva taktika je, podseća "Ekonomist", dovela do pobede opozicije u bivšem uporištu Fidesa na izborima za gradonačelnika u februaru.

"Ekonomist", međutim, naglašava da na nacionalnom nivou niko nije sposoban da se ravnopravno takmiči sa Orbanom.

Magazin predviđa da će nacionalistička partija Jobik, koja se okrenula ka centru, zauzeti drugo mesto na izborima.

Kao najbolju nadu nekom "očajnom opozicionom čelniku", magazin navodi mogućnost da Fides ne osvoji apsolutnu većinu glasova, što bi omogućilo liberalima i levičarima da formiraju manjinsku vladu, uz prećutnu podršku Jobika.

Takva situacija je, ipak, malo verovatna, ocenjuje britanski magazin.

Kako dodaje, posle osam godina na vlasti i tokom trećeg pokušaja da osvoji mandat, deluje da je Orban daleko od svoje mladalačke disidentske prošlosti.

"Ekonomist" podseća da je 1988. godine, disident i diplomac na mađarskom univerzitetu poslao pismo milijarderu i filantropu Džordžu Sorošu, u kojem traži pomoć da dobije stipendiju na Univerzitetu u Oksfordu.

U pismu, koje je nedavno obelodanjeno, mladi Orban piše da želi da studira "preporod civilnog društva", dodaje magazin.

Orban je dobio stipendiju, podseća "Ekonomist", te predviđa da će, 30 godina kasnije, aktuelni premijer na sutrašnjim izborima verovatno osvojiti treći uzastopni mandat, odnosno četvrti ukupno - premijer je bio od 1998. do 2002 i od 2010. do danas.

Orban je, međutim, tvrdi "Ekonomist", zauzet gušenjem nezavisnog civilnog društva, za koje se nekada zalagao.

Kritičari ga, podseća magazin, optužuju da predvodi "centralizaciju političke i ekonomske moći, koja se ni sa čim ne može uporediti od pada komunizma".

Opozicioni političari tvrde da se fondovi koje Mađarska dobija od EU često preusmeravaju prema bliskim prijateljima Orbana, među kojima je i njegov zet i gradonačelnik njegovog rodnog sela, čime se "neguje nova klasa oligarha".

U velikom broju novinarskih izveštaja, kojima se mađarska vlast zeštoko suprotstavljala, tvrdi se da postoji korupcija na viskom nivou u krugovima vlade, ukazuje "Ekonomist".

Navodi i da je Soroš, sada najveći neprijatelj Orbana, optužio mađarskog premijera da vodi "mafijašku državu".

Prema rečima Viktor Sigetvari iz partije Zajedno, Orban je na "neslobodnom vozu i ne može da ga zaustavi".

On smatra da će još jedna pobeda Fidesa značiti "još napada na građanske slobode, pravosuđe,opoziciju i civilne organizacije".

Ipak, ukazuje "Ekonomist, za veliki broj glasača ne deluje da je išta od toga važno.

Orban i njegova partije Fides fokusirali su se na jednu poruku - potrebu da se zaustave migracije i odbrani Mađarska od autsajdera kao što su Soroš, UN, nevladine organizacije i Evropska komisija.

Mađarska vlada optužuje Soroša i njegove saveznike da planiraju da "poplave Mađarsku muslimanskim migrantima".

Za birače je od još većeg značaja snažna ekonomija, ocenjuje magazin.

Kako objašnjava, u Mađarskoj i dalje ima mnogo siromašnih, posebno među Romima, ali srednjoj klasi ide dobro.

Cene stambenih nekretnina u Budimpešti rastu, delimično zahvaljujući dolasku stranih investitora, BDP je porastao za četiri odsto u 2017. godini, nezaposlenost je pala sa 11,6 odsto u 2010. na 3,8 odsto, a prosečna bruto plata na mesečnom nivou povećana je za 13 odsto do novembra prošle godine, na 1.040 evra, naglašava "Ekonomist".

Za mnoge Mađare, zaključuje "Ekonomist", to je dovoljan razlog da glasaju za Fides.

Izvor: Tanjug

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Re ,

07.04.2018 17:53

Ako je vec tako ,cestitam .soros neka se malo slika "ta druga vremena ,nece valjda vecno ostati .

ODGOVORITE