Наредни дани биће тешки за Србију

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће за Србију од 10. до 20. априла бити најтежи разговори о будућности Косова и да не очекује добре вести за Србију. Да ли је могуће распетљати косовски чвор?

Србија 06.04.2018 | 22:49
Наредни дани биће тешки за Србију
“Вучић је спасао што се спасти могло! Друга је ствар што Албанци нису испоштовали своју страну договора”, оцијенио је у емисији “Да се не лажемо” новинар Милован Јовановић.

Гостујући у истој емисији "Курира", политички аналитичар Бранко Радун подсјећа да је у Рамбујеу Србија пристала на све, осим захтјева за референдум о независности Косова који је дошао накнадно.

“Нису нам дали да користимо механизме из Резолуције 1244. Мислим да су Албанци имали зелено светло од Американаца да не поштују обавезу формирања ЗСО. Албански нарко картели раде са западним обавештајним службама”, тврди Радун.

Он сматра да је замрзнути конфликт лоше решење, али да не види боље.

“Од нас се тражи да толеришемо улазак Косова у УН, али то значи признање”, рекао је Радун.

Јовановић очекује да сви треба да стану иза покушаја председника Вучића да дође до компромиса са косовским Албанцима, Бошњацима и Хрватима.

“Поредак који је направљен послије Другог свјетског рата је озбиљно уздрман. Бриселска администрација је осињак корупције. Албанија је на ивици нарко демократије. Могерини, Јункер, Туск, Мекалистер, не одлучују ни о чему. Не пита се више ни Ангела Меркел, пита се Вашингтон”.

Радун оцјењује да је питање Косова за сваку власт тежак испит и тешко искушење.

“Формално признање Косова није на столу, али јесте улазак Косова у УН. Американци су у посљедњих 20-25 година много уложили у косовску независност”.

Јовановић очекује да ће се вероватно покушати да се преговара да Косово у УН добије статус посматрача као што има Палестина.

“Послије хапшења Ђурића Србија је мудро поступила. ми смо дошли да разговарамо, а ви нас малтретирате. Суштина је да се покуша да са Американцима дођемо до компромиса.”

Радун сматра да када би трговинску размену између Београда и Приштине повећали на милијарду евра, Албанци би одмах другачије гледали на Србију.

“Наша јавност је свјесна да не можемо повратити Косово, али је против признања и посредног признања. Ту је Вучић лимитиран”, закључио је Радун.

(Курир.рс)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Бајкер

06.04.2018 21:13

Имали ико паметан да вам објасни да на косову нема срба и да је Косово дрзава

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саша

06.04.2018 21:45

Ево да Вам објасним-Косово и Метохија је аутономна покрајина у саставу Републике Србије и њен привремено окупирани дио. То што Срба на Косову има веома мало посљедица је оне"сила Бога не моли и може шта хоће" али и да додам-неће докле хоће.

Name

Ре

06.04.2018 22:38

Нема мој пријатељу, ма не ради се ниста па имају сваки дан неисцепну тему звану косово, људи вире из контејнера а они тралала тралала.

Name

Мргуд страсни

06.04.2018 23:42

Ајд' не каки...

Name

пере

07.04.2018 06:48

Мени је занимљиво слдеће: Када је својевремено БиХ примљена у УН то за Србију није значило ништа, слали су своју војску и полицију на териториј БиХ и то назвали грађански сукоб а када Косово треба добити столицу у УН-у е то ни под коју цијену или БиХ је као државу признао дефакто цијели свијет, примљена је у УН 1992 али то за Додика и његове снсд-овце не значи ништа а евентуални пријем Косова у УН не долази у обзир. Српска политика је пуна контрадикторности, најобичнија инат политика. Уз РС се додаје епитет "држава" а у суштини је аутономна регија у оквиру БиХ а сама БиХ је чланица УН али Додиг ту чињеницу маxимално понижава и омаловажава,? па нека и Косово буде у УН-у ако је толико небитно.

Name

@Саша

07.04.2018 08:27

Брате, лијепо је што се трудиш, али србомрсцима - колико год се трудио да аргументовано причаш са њима - је немогуће било шта објаснити! Зато и не дискутујем више са њима. Прихватам да нас мрзе, то им је национални програм, тако су их њихови западни ментори (који су им и створили “државе” и “нације”) направили. Ту не помаже ни то што су прије били ми - можда управо зато (да бу убили Србина у себи) нас и мрзе више него неко ко нам је даљи.

Name

К

06.04.2018 21:23

Немојте све политиковати!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

07.04.2018 05:20

Глуп кометар! Сконтај несто боље, за то си плацен...

Name

куку нама са нама

06.04.2018 21:59

Званично признање ће бити изрежирано на Видовдан,да се Срби дотуку до јаја..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тyу

07.04.2018 08:30

Ја мислим да би то и било постено, да се једном опамети за сва времена да није Србија гдје зиви бар један србин, јер како су срби мирни и фини у дргим дрзавама само тамо гдје Србија мозе прузити пипке ту су проблеми, Знаци Србија је проблем и треба је понизити а не срби.

Name

ЛД

07.04.2018 01:33

Та ле прица заврсена само губис време..

ОДГОВОРИТЕ
Name

дзоо

07.04.2018 04:13

МИЛИОН ПУТА КАЗЕМ И ЕВО ОПЕТ. Остави те србе на косову њих има јос која сакица пар хиљада не висе од 50 000 допустите њима да зиве ако зеле доле .Ави сто из Бегисе млатите глогово грање накрају це бити велика нула.Где год сте бранили Србски зиваљ остали су јос само старци да изумру.Вуцицу отјерај своју мафију на целу са ЈУНАКОМ мАРКОМ,вУЛИНОМ,дРЕЦУНОМ И ОНИМ ПРЕДСЕДНИКОМ СЈЕВЕРНЕ МИТРОВИЦЕ КОЈА ИМА ЈОС ДВЕ УЛИЦЕ. Ако њих отерас и њихове мафијасе Срби це се договорити са Сиптарима за 24 х не сто воле Сиптаре него сто се боје твоје мафије.Тако је време досло и код нас у РС омладина оде остају БОТОВИ који опљацкасе све,док други део дрзаве БиХ НАПРЕДУЈЕ МИ ТОНЕМО У РУПЕТИНУ ИЗ КОЈЕ НЕЦЕМО ИЗАЦИ. А најгоре сто це Додик довести РС исто као и КМ остаце сака јада цекати смрт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

музиме

07.04.2018 04:48

Тоје заврсен цин. Србија губи а Русија сути.Где је сада браство.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Паметан је то знао

07.04.2018 05:08

Србски политицари вец 15ак година се сљепају на идеји да је Косово јос дио Србије И на основу тога добијају политицке поене док други који су Јос тад рекли ста це бити сада прогласени издајницима! Не мозе нико да лазе као Србин самог себе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре паметан

07.04.2018 06:00

Како си ти паметан дјечак. Да ти није Тачи био учитељ.

Name

Ауууу

07.04.2018 10:24

А досад било мед и млијеко....

ОДГОВОРИТЕ