Naredni dani biće teški za Srbiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će za Srbiju od 10. do 20. aprila biti najteži razgovori o budućnosti Kosova i da ne očekuje dobre vesti za Srbiju. Da li je moguće raspetljati kosovski čvor?

Srbija 06.04.2018 | 22:49
Naredni dani biće teški za Srbiju
“Vučić je spasao što se spasti moglo! Druga je stvar što Albanci nisu ispoštovali svoju stranu dogovora”, ocijenio je u emisiji “Da se ne lažemo” novinar Milovan Jovanović.

Gostujući u istoj emisiji "Kurira", politički analitičar Branko Radun podsjeća da je u Rambujeu Srbija pristala na sve, osim zahtjeva za referendum o nezavisnosti Kosova koji je došao naknadno.

“Nisu nam dali da koristimo mehanizme iz Rezolucije 1244. Mislim da su Albanci imali zeleno svetlo od Amerikanaca da ne poštuju obavezu formiranja ZSO. Albanski narko karteli rade sa zapadnim obaveštajnim službama”, tvrdi Radun.

On smatra da je zamrznuti konflikt loše rešenje, ali da ne vidi bolje.

“Od nas se traži da tolerišemo ulazak Kosova u UN, ali to znači priznanje”, rekao je Radun.

Jovanović očekuje da svi treba da stanu iza pokušaja predsednika Vučića da dođe do kompromisa sa kosovskim Albancima, Bošnjacima i Hrvatima.

“Poredak koji je napravljen poslije Drugog svjetskog rata je ozbiljno uzdrman. Briselska administracija je osinjak korupcije. Albanija je na ivici narko demokratije. Mogerini, Junker, Tusk, Mekalister, ne odlučuju ni o čemu. Ne pita se više ni Angela Merkel, pita se Vašington”.

Radun ocjenjuje da je pitanje Kosova za svaku vlast težak ispit i teško iskušenje.

“Formalno priznanje Kosova nije na stolu, ali jeste ulazak Kosova u UN. Amerikanci su u posljednjih 20-25 godina mnogo uložili u kosovsku nezavisnost”.

Jovanović očekuje da će se verovatno pokušati da se pregovara da Kosovo u UN dobije status posmatrača kao što ima Palestina.

“Poslije hapšenja Đurića Srbija je mudro postupila. mi smo došli da razgovaramo, a vi nas maltretirate. Suština je da se pokuša da sa Amerikancima dođemo do kompromisa.”

Radun smatra da kada bi trgovinsku razmenu između Beograda i Prištine povećali na milijardu evra, Albanci bi odmah drugačije gledali na Srbiju.

“Naša javnost je svjesna da ne možemo povratiti Kosovo, ali je protiv priznanja i posrednog priznanja. Tu je Vučić limitiran”, zaključio je Radun.

(Kurir.rs)

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Bajker

06.04.2018 21:13

Imali iko pametan da vam objasni da na kosovu nema srba i da je Kosovo drzava

ODGOVORITE
Name

Saša

06.04.2018 21:45

Evo da Vam objasnim-Kosovo i Metohija je autonomna pokrajina u sastavu Republike Srbije i njen privremeno okupirani dio. To što Srba na Kosovu ima veoma malo posljedica je one"sila Boga ne moli i može šta hoće" ali i da dodam-neće dokle hoće.

Name

Re

06.04.2018 22:38

Nema moj prijatelju, ma ne radi se nista pa imaju svaki dan neiscepnu temu zvanu kosovo, ljudi vire iz kontejnera a oni tralala tralala.

Name

Mrgud strasni

06.04.2018 23:42

Ajd' ne kaki...

Name

pere

07.04.2018 06:48

Meni je zanimljivo sldeće: Kada je svojevremeno BiH primljena u UN to za Srbiju nije značilo ništa, slali su svoju vojsku i policiju na teritorij BiH i to nazvali građanski sukob a kada Kosovo treba dobiti stolicu u UN-u e to ni pod koju cijenu ili BiH je kao državu priznao defakto cijeli svijet, primljena je u UN 1992 ali to za Dodika i njegove snsd-ovce ne znači ništa a eventualni prijem Kosova u UN ne dolazi u obzir. Srpska politika je puna kontradiktornosti, najobičnija inat politika. Uz RS se dodaje epitet "država" a u suštini je autonomna regija u okviru BiH a sama BiH je članica UN ali Dodig tu činjenicu maximalno ponižava i omalovažava,? pa neka i Kosovo bude u UN-u ako je toliko nebitno.

Name

@Saša

07.04.2018 08:27

Брате, лијепо је што се трудиш, али србомрсцима - колико год се трудио да аргументовано причаш са њима - је немогуће било шта објаснити! Зато и не дискутујем више са њима. Прихватам да нас мрзе, то им је национални програм, тако су их њихови западни ментори (који су им и створили “државе” и “нације”) направили. Ту не помаже ни то што су прије били ми - можда управо зато (да бу убили Србина у себи) нас и мрзе више него неко ко нам је даљи.

Name

K

06.04.2018 21:23

Nemojte sve politikovati!

ODGOVORITE
Name

Ja

07.04.2018 05:20

Glup kometar! Skontaj nesto bolje, za to si placen...

Name

kuku nama sa nama

06.04.2018 21:59

Zvanično priznanje će biti izrežirano na Vidovdan,da se Srbi dotuku do jaja..

ODGOVORITE
Name

Tyu

07.04.2018 08:30

Ja mislim da bi to i bilo posteno, da se jednom opameti za sva vremena da nije Srbija gdje zivi bar jedan srbin, jer kako su srbi mirni i fini u drgim drzavama samo tamo gdje Srbija moze pruziti pipke tu su problemi, Znaci Srbija je problem i treba je poniziti a ne srbi.

Name

LD

07.04.2018 01:33

Ta le prica zavrsena samo gubis vreme..

ODGOVORITE
Name

dzoo

07.04.2018 04:13

MILION PUTA KAZEM I EVO OPET. Ostavi te srbe na kosovu njih ima jos koja sakica par hiljada ne vise od 50 000 dopustite njima da zive ako zele dole .Avi sto iz Begise mlatite glogovo granje nakraju ce biti velika nula.Gde god ste branili Srbski zivalj ostali su jos samo starci da izumru.Vucicu otjeraj svoju mafiju na celu sa JUNAKOM mARKOM,vULINOM,dRECUNOM I ONIM PREDSEDNIKOM SJEVERNE MITROVICE KOJA IMA JOS DVE ULICE. Ako njih oteras i njihove mafijase Srbi ce se dogovoriti sa Siptarima za 24 h ne sto vole Siptare nego sto se boje tvoje mafije.Tako je vreme doslo i kod nas u RS omladina ode ostaju BOTOVI koji opljackase sve,dok drugi deo drzave BiH NAPREDUJE MI TONEMO U RUPETINU IZ KOJE NECEMO IZACI. A najgore sto ce Dodik dovesti RS isto kao i KM ostace saka jada cekati smrt.

ODGOVORITE
Name

muzime

07.04.2018 04:48

Toje zavrsen cin. Srbija gubi a Rusija suti.Gde je sada brastvo.

ODGOVORITE
Name

Pametan je to znao

07.04.2018 05:08

Srbski politicari vec 15ak godina se sljepaju na ideji da je Kosovo jos dio Srbije I na osnovu toga dobijaju politicke poene dok drugi koji su Jos tad rekli sta ce biti sada proglaseni izdajnicima! Ne moze niko da laze kao Srbin samog sebe.

ODGOVORITE
Name

Re pametan

07.04.2018 06:00

Kako si ti pametan dječak. Da ti nije Tači bio učitelj.

Name

Auuuu

07.04.2018 10:24

A dosad bilo med i mlijeko....

ODGOVORITE