Прича: Позадина Фигове “издаје“...

У Барси био међу најмање плаћенима, у Мадрид није хтео, али менаџер га продао - или Реал или 35. 000. 000 из џепа! Пауло Футре нас враћа у 2000. годину. . .

Фудбал 08.04.2018 | 23:15
Прича: Позадина Фигове “издаје“...
Те 2000. године уручена му је Златна лопта као најбољем играчу планете. Већ је био члан мадридског Реала, али је признање завршило у рукама Луис Фига пре свега због онога што је радио у дресу Барселоне у пролећном делу године. Обожавали су га на стадиону "Камп Ноу". Ковали у иконе. А онда је дошло паклени јул. Фиго је као предизборно обећање Флорентина Переза започео еру Галактикоса у мадридском Реалу, док је у Барселони остао упамћен као издајник. Иако он сам то заиста није желео. Пауло Футре, његов некадашњи саиграч из репрезентације Португалије, бивши играч мадридског Атлетика, у интервјуу за шпанску ТВ емисију Чирингито открива шта се све дешавало лета 2000. године.

Тврди да Фиго никако није желео у Мадрид. Иако признаје да члан оне чудесне навале коју су чинили још иРивалдо и Патрик Клајверт није био ни сасвим најзадовољнији у Барселони.

“Био је бесан на (тадашњег председника Барселона Ђоана) Гаспара зато што је био међу најмање плаћеним играчима“, присећа се Футре.

Ипак, није сам Фиго ни закувао све, мада је био донекле упућен у наизглед лукави план његовог менаџера Жозеа Вејге. А он је опасно потценио Флорентина Переза, који је баш уочи прелазног рока добио на изборима у Реалу обећавајући да ће, ако победи, на “Сантјаго Бернабеу“ довести једног Барсиног аса. Вејга је нањушио прилику да заради. Није много размишљао о последицама. То ће тек касније доћи на дневни рад. На неколико дана направиће му пакао од живота. Фигу посебно. Али узалуд. Како сведочи Футре, који је имао истог менаџера, уговор је већ био депонован у сеф у банци у Кадизу. Потписан је био три дана пре избора у Реалу...

И активиран чим је Флорентино сео у председничку фотељу.

“Кад је Фиго видео у шта се увалио, кад је видео да прете и његовим ћеркама, кад је видео шта се све ваља иза брда, почео је да се повлачи. Рекао је свом менаџеру, Жозеу Вејги, да неће у Реал“, присећа сеФутре.



Авај...

“Проблем је био у томе што је у последњој клаузули у уговору писало да ако Фиго не дође у Реал мора да клубу плати 35.000.000 евра. Ни Вејга ни ја нисмо мисли да Флорентино може да добије изборе. Кад их је добио, Вејга је плакао, ја сам био забринут“.

А тек Фиго...

“Био је на Сардинији и морао је у Мадрид. И није хтео да иде. Онда смо Вејга и ја летели из Лисабона на Сардинију. Био је тамо са супругом, већ је ударио неког фотографа зато што му је сликао сина. Није имао излаза. Био је везан том клаузулом. Ставите се само на његово место. Био је један од најбољих играча Барселоне, али међу најмање плаћенима. А од Реала је имао понуду шест пута већу. На крају је то било правно питање. Или идеш у Мадрид или дајте 35.000.000. Фиго или Вејга. Или обојица“.

На крају је Фиго отишао у Реал. Краљевски клуб га је, прерачунато у данашњу валуту, платио око 62.000.000 евра. Кад се 21. октобра 2000. вратио на Камп Ноу, али у дресу Реала, Каталонци су га сачекали звиждуцима и повицима као што су издајник, плаћеник, Јуда, шљам, пезетеро... Иако му је то већ била стандардна обавеза, на тој утакмици није могао да изводи корнере, јер би га са трибина засули новчићима, упаљачима, боцом “џим-бима“, па и свињском главом. Питање је да ли је иједан играч поредФиго доживео да га толико мрзи 98.000 душа на једном стадиону.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар