Priča: Pozadina Figove “izdaje“...

U Barsi bio među najmanje plaćenima, u Madrid nije hteo, ali menadžer ga prodao - ili Real ili 35. 000. 000 iz džepa! Paulo Futre nas vraća u 2000. godinu. . .

Fudbal 08.04.2018 | 23:15
Priča: Pozadina Figove “izdaje“...
Te 2000. godine uručena mu je Zlatna lopta kao najboljem igraču planete. Već je bio član madridskog Reala, ali je priznanje završilo u rukama Luis Figa pre svega zbog onoga što je radio u dresu Barselone u prolećnom delu godine. Obožavali su ga na stadionu "Kamp Nou". Kovali u ikone. A onda je došlo pakleni jul. Figo je kao predizborno obećanje Florentina Pereza započeo eru Galaktikosa u madridskom Realu, dok je u Barseloni ostao upamćen kao izdajnik. Iako on sam to zaista nije želeo. Paulo Futre, njegov nekadašnji saigrač iz reprezentacije Portugalije, bivši igrač madridskog Atletika, u intervjuu za špansku TV emisiju Čiringito otkriva šta se sve dešavalo leta 2000. godine.

Tvrdi da Figo nikako nije želeo u Madrid. Iako priznaje da član one čudesne navale koju su činili još iRivaldo i Patrik Klajvert nije bio ni sasvim najzadovoljniji u Barseloni.

“Bio je besan na (tadašnjeg predsednika Barselona Đoana) Gaspara zato što je bio među najmanje plaćenim igračima“, priseća se Futre.

Ipak, nije sam Figo ni zakuvao sve, mada je bio donekle upućen u naizgled lukavi plan njegovog menadžera Žozea Vejge. A on je opasno potcenio Florentina Pereza, koji je baš uoči prelaznog roka dobio na izborima u Realu obećavajući da će, ako pobedi, na “Santjago Bernabeu“ dovesti jednog Barsinog asa. Vejga je nanjušio priliku da zaradi. Nije mnogo razmišljao o posledicama. To će tek kasnije doći na dnevni rad. Na nekoliko dana napraviće mu pakao od života. Figu posebno. Ali uzalud. Kako svedoči Futre, koji je imao istog menadžera, ugovor je već bio deponovan u sef u banci u Kadizu. Potpisan je bio tri dana pre izbora u Realu...

I aktiviran čim je Florentino seo u predsedničku fotelju.

“Kad je Figo video u šta se uvalio, kad je video da prete i njegovim ćerkama, kad je video šta se sve valja iza brda, počeo je da se povlači. Rekao je svom menadžeru, Žozeu Vejgi, da neće u Real“, priseća seFutre.



Avaj...

“Problem je bio u tome što je u poslednjoj klauzuli u ugovoru pisalo da ako Figo ne dođe u Real mora da klubu plati 35.000.000 evra. Ni Vejga ni ja nismo misli da Florentino može da dobije izbore. Kad ih je dobio, Vejga je plakao, ja sam bio zabrinut“.

A tek Figo...

“Bio je na Sardiniji i morao je u Madrid. I nije hteo da ide. Onda smo Vejga i ja leteli iz Lisabona na Sardiniju. Bio je tamo sa suprugom, već je udario nekog fotografa zato što mu je slikao sina. Nije imao izlaza. Bio je vezan tom klauzulom. Stavite se samo na njegovo mesto. Bio je jedan od najboljih igrača Barselone, ali među najmanje plaćenima. A od Reala je imao ponudu šest puta veću. Na kraju je to bilo pravno pitanje. Ili ideš u Madrid ili dajte 35.000.000. Figo ili Vejga. Ili obojica“.

Na kraju je Figo otišao u Real. Kraljevski klub ga je, preračunato u današnju valutu, platio oko 62.000.000 evra. Kad se 21. oktobra 2000. vratio na Kamp Nou, ali u dresu Reala, Katalonci su ga sačekali zvižducima i povicima kao što su izdajnik, plaćenik, Juda, šljam, pezetero... Iako mu je to već bila standardna obaveza, na toj utakmici nije mogao da izvodi kornere, jer bi ga sa tribina zasuli novčićima, upaljačima, bocom “džim-bima“, pa i svinjskom glavom. Pitanje je da li je ijedan igrač poredFigo doživeo da ga toliko mrzi 98.000 duša na jednom stadionu.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Action Images

Komentari / 0

Ostavite komentar