И за празнике да буде здрава гозба

Након Ускршњег поста ред је да се Васкршњи празници прославе како доликује - уз богату трпезу. Али пазите да не претјерате! Ускршња јаја су саставни дио Ускрса, радост за дјецу, али и одрасле. Ипак, никако не бисте смјели да претјерате ни са њиховим конзумирањем.

Република Српска 06.04.2018 | 15:55
И за празнике да буде здрава гозба
Иако су веома корисна у људској исхрани и представљају богат извор протеина, витамина и минерала, јаје је намирница код које се мора пазити на квалитет и свјежину због опасности од инфекције салмонелом.

Према ријечима доктора породичне медицине у бијељинском Дому здравља Јелене Тешић, за здраве особе је прихватљиво до три јаја дневно, за хроничне болеснике једно, али притом треба пазити на укупан унос холестерола из различитих извора. Они који имају проблема са жучи не би требало уопште да конзумирају жуманца.

“Садржај холестерола у једном јајету је 180 милиграма, а дозвољене вриједности су 300 милиграма када је ријеч о дневном уносу. При томе, не треба занемарити ни холестерол из других извора. Због тога се особама са кардиоваскуларним обољењима савјетује, не више од једног јајета дневно, док је количина бјеланаца неограничена, јер она не садрже холестерол. Здравим пацијентима се савјетује до 3 јајета дневно,” каже др Тешић.

Да ли је некувано јаје свјеже можете тестирати тако што га ставите у хладну воду.Свјеже јаје ће се спустити на дно посуде и ту остати, док ће се старије јаје одвојити од дна и ићи према површини.

“Што се тиче вјештачке боје за фарбање јаја, дуго су се вршила испитивања на садржај тешких метала. Посебно у случају пуцања љуске јајета И продирања боје у бјеланца. Дошло се до закључка да то нису енормне количине тешких метала које би могле да утичу на здравље.”

Јаја не спадају у храну која се брзо вари. За једно јаје потребно је од два до четири сата И никако не требе комбиновати са месом. Посебан опрез се савјетује онима који су постили васкршњи пост, додаје др Тешић.

“Савјетује се период прилагођавања преласка са посног режима исхране на мрсни од неких 7 дана. Постепено се уводи, кроз један до два оброка дневно храна која обилује протеинима као и велика количина воћа и поврћа које је богато влакнима и које ће убрзати процес варења хране.

Као посљедица смањеног лучења ензима које се дешава у организму усљед неконзумирања намирница животињског поријекла, храна у желуцу се дуже задржава И отежано је варење, па имамо тегобе у виду надимања И осјећаја тежине. Из тог разлога се савјетује постепено увођење мрсне хране у исхрану.”

Васкршња јаја након кувања немојте нагло хладити водом, јер тако бактерије могу ући у јаје. Таква јаја се морају појести најкасније за два дана. Најбоље је да користите рецепте за бојење јаја која су на природној бази или купите боје од биљних екстраката. Од луковине, спанаћа, цвекле, куркуме можете добити природне боје за фарбање јаја.

(БН) 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Миладин

07.04.2018 04:59

Сретан ускрс ХРИСТОС ВАСКРСЕ СВИМ ПРАВОСЛАНИМ ВЈЕРНИЦИМА ПОЗДРАВ....

ОДГОВОРИТЕ