I za praznike da bude zdrava gozba

Nakon Uskršnjeg posta red je da se Vaskršnji praznici proslave kako dolikuje - uz bogatu trpezu. Ali pazite da ne pretjerate! Uskršnja jaja su sastavni dio Uskrsa, radost za djecu, ali i odrasle. Ipak, nikako ne biste smjeli da pretjerate ni sa njihovim konzumiranjem.

Republika Srpska 06.04.2018 | 15:55
I za praznike da bude zdrava gozba
Iako su veoma korisna u ljudskoj ishrani i predstavljaju bogat izvor proteina, vitamina i minerala, jaje je namirnica kod koje se mora paziti na kvalitet i svježinu zbog opasnosti od infekcije salmonelom.

Prema riječima doktora porodične medicine u bijeljinskom Domu zdravlja Jelene Tešić, za zdrave osobe je prihvatljivo do tri jaja dnevno, za hronične bolesnike jedno, ali pritom treba paziti na ukupan unos holesterola iz različitih izvora. Oni koji imaju problema sa žuči ne bi trebalo uopšte da konzumiraju žumanca.

“Sadržaj holesterola u jednom jajetu je 180 miligrama, a dozvoljene vrijednosti su 300 miligrama kada je riječ o dnevnom unosu. Pri tome, ne treba zanemariti ni holesterol iz drugih izvora. Zbog toga se osobama sa kardiovaskularnim oboljenjima savjetuje, ne više od jednog jajeta dnevno, dok je količina bjelanaca neograničena, jer ona ne sadrže holesterol. Zdravim pacijentima se savjetuje do 3 jajeta dnevno,” kaže dr Tešić.

Da li je nekuvano jaje svježe možete testirati tako što ga stavite u hladnu vodu.Svježe jaje će se spustiti na dno posude i tu ostati, dok će se starije jaje odvojiti od dna i ići prema površini.

“Što se tiče vještačke boje za farbanje jaja, dugo su se vršila ispitivanja na sadržaj teških metala. Posebno u slučaju pucanja ljuske jajeta I prodiranja boje u bjelanca. Došlo se do zaključka da to nisu enormne količine teških metala koje bi mogle da utiču na zdravlje.”

Jaja ne spadaju u hranu koja se brzo vari. Za jedno jaje potrebno je od dva do četiri sata I nikako ne trebe kombinovati sa mesom. Poseban oprez se savjetuje onima koji su postili vaskršnji post, dodaje dr Tešić.

“Savjetuje se period prilagođavanja prelaska sa posnog režima ishrane na mrsni od nekih 7 dana. Postepeno se uvodi, kroz jedan do dva obroka dnevno hrana koja obiluje proteinima kao i velika količina voća i povrća koje je bogato vlaknima i koje će ubrzati proces varenja hrane.

Kao posljedica smanjenog lučenja enzima koje se dešava u organizmu usljed nekonzumiranja namirnica životinjskog porijekla, hrana u želucu se duže zadržava I otežano je varenje, pa imamo tegobe u vidu nadimanja I osjećaja težine. Iz tog razloga se savjetuje postepeno uvođenje mrsne hrane u ishranu.”

Vaskršnja jaja nakon kuvanja nemojte naglo hladiti vodom, jer tako bakterije mogu ući u jaje. Takva jaja se moraju pojesti najkasnije za dva dana. Najbolje je da koristite recepte za bojenje jaja koja su na prirodnoj bazi ili kupite boje od biljnih ekstrakata. Od lukovine, spanaća, cvekle, kurkume možete dobiti prirodne boje za farbanje jaja.

(BN) 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Miladin

07.04.2018 04:59

Sretan uskrs HRISTOS VASKRSE SVIM PRAVOSLANIM VJERNICIMA POZDRAV....

ODGOVORITE