ЛЕ: Домаћини и више него сигурни у првим мечевима!

Арсенал већ у полуфиналу, Атлетико и Лацио врло близу! Фудбалери Арсенала малтене су обезбедили полуфинале Лиге Европе, док су веома близу том успеху екипе Атлетико Мадрида и Лација.  Полуфиналисти се већ назиру: Домаћини без грешке! Арсенал, Атлетико Мадрид и Лацио могу да размишљају о полуфиналу Лиге Европе, а близу је и Лајпциг.  Арсенал за 25 минута урнисао ЦСКА, Лајпцигова бајка траје.  Московљани у једном тренутку имали 1:1 после сјајног поготка Головина из слободњака, али онда је до изражаја дошла озбиљна разлика у класи. . .  Рим кључа: Лацио ломио и сломио Салцбург! Атлетико ставио полуфинале под кључ! Екипа Симонеа Изнагија славила са 4:2, Мадриђани сигурни пред реванш (2:0).

Фудбал 05.04.2018 | 23:14
ЛЕ: Домаћини и више него сигурни у првим мечевима!
‘Тобџије’ су са 4:1 испратиле московски ЦСКА из Лондона, Атлетико је са 2:0 на свом стадиону победио лисабонски Спортинг, док је у голеади на ‘Олимпику’ Лацио изашао као победник у дуелу са Салцбургом – 4:2.

Четврту победу домаћинима у данашњем програм донео је Лајпциг који је минималним резултатом победио Олимпик из Марсеја (1:0).

Реванши су на програм за недељу дана.

За разлику од Лиге шампиона, где је много тога решено у првим утакмицама четвртфинала, у Лиги Европе ће, ипак, бити за нијансу неизвесније за седам дана, када се играју реванш мечеви.

Ипак, Атлетико Мадрид и Арсенал ће нешто опуштенији у Лисабон и Москву.

Арсенал је од самог старта показао колика је разлика у класи и после поништеног гола Рамзија, стигао до вођства у деветом минуту. Велшанин је сада избегао офсајд, добио одличну повратну Бељерина и закуцао лопту у мрежу.

Ипак, ЦСКА је одговорио брзо и у следећих неколико минута био бољи ривал – Головин је фантастичним ударцем из слободњака изједначио, домаћин је био збуњен, али је Муса промашио стопостотну прилику за потпуни преокрет.

Тада је дуел био решен јер су недуго затим ‘Тобџије’ добиле пенал који је реализовао Лаказет, а онда је Рамзи приказао један од најлепших потеза у овогодишњем такмичењу. Езил је пребацио одбрану, он видео да је Акинфејев кренуо на лопту и шмекерски га лобовао петом.

Тада су ‘Армејци’ били нокаутирани, па је Лаказет својим другим голом питање проласка оверио већ у првом полувремену првог сусрета. У наставку су се испромашивали готово сви навални играчи енглеског представника, па ЦСКА може да буде срећан са ових 4:1.

"Тобџије" су све решиле за 45. минута. Тим Арсена Венгера је већ после првог полувремена имао огромних 4:1. Одлучујући моменат догодио се у 22. минуту, када је Месут Озил изнудио пенал, мада је питање да ли је старт играча ЦСКА био за најстрожу казну.

Судија Краловец је показао на "креч", а Александре Лаказет био неумољив са 11 метара за предност Арсенала од 2:1.

Много тога дешавало се и пре пенала и поготка Француза. Већ у деветом минуту Арон Рамзи је искористио асистенцију Озила и довео домаћина у вођство. Почетна предност Арсенала није потрајала...

У "опасној зони" досуђен је фаул за Московљане у 15. минуту. Лопту је наместио Александар Головин и маестрално погодио рашље.

Лондонски састав се брзо вратио у ритам после досуђеног пенала и поред још два постигнута гола, имао је прлика, како у првом, тако и у другом делу да напуни мрежу ЦСКА.

Међутим...

Ову недељу памтићемо по врло лепим головима, а с оним Кристијана Роналда упоредиво је дело Ремзија у 28. минуту. И опет је озил одиграо, Велшанин је избегао офсајд и врло елеганто и лукаво спољим делом копачке, у скоку, лобовао Акинфејева. Искусни чувар мреже је кренуо ка фудбалеру Арсенала, али је на половини пута скапирао да је направио грешку.

Сјајно прво полувреме Арсенала заокружио је Лаказет другим голом у 35. минуту. Са 12-13 метара гађао је угао и погодио.

Тамо где је Црвена звезда успела да извуче бод (0:0) и достојанствено се представи лондонској публици, московски ЦСКА оставио је кости већ у првом четвртфиналном мечу Лиге Европе! Окршај два ривала црвено-белих доказао је озбиљну разлику у класи два тима и јасно показао због чега већина стручњака и фудбалских аналитичара уз Симеонеову, баш Венгерову чету сматра највећим фаворитом за освајање овог такмичења. Арсенал - ЦСКА 4:1!  

Тобџије још само један путић води до Лиге шампиона наредне сезоне, то је трофеј Лиге Европе, и затоАрсен Венгер није имао куд него да руској Армији супротстави оно најбоље на шта је могао да рачуна. У таквој расподели снага Московљани нису могли много. Свака част сјајном Головину за еврогол из слободног ударца за 1:1 у 15. минуту, али то је било мање-више све од гостију. Још једна шанса Мусеодмах после тога и - заврнута славина. 

Све остало било је у знаку Арсенала и двоструких стрелаца Арона Рамзија и Александра Лаказета. Посебно леп био је Рамзијев други погодак у 28. минуту за 3:1. Озил је центрирао, а Велшанин у скоку, петом пребацио Акинфејева...

Шта је посебно занимљиво још за овај меч? Одбрана ЦСКА. Готово у потпуности иста као приликом претходног окршаја ових ривала 2006. године?! Дакле пре 12 година?!? Тада је у Лондону било 0:0, у Москви 1:0 за Армију, а задњу линију, као и вечерас, чинили су: голман Акинфејев и дефанзивци Алексеј Березуцки, Василиј Березуцки, односно Сергеј Игнашевич. Њих четврорица заједно данас имају скоро 150 година! Природа је, изгледа, учинила своје. Док су били у пуној снази Венгер им није дао гол у 180 минута. Овај вечерашњи резултат говори да је време за пензију...

Свих пет голова у Лондону виђено је у првих 45 минута. Прецизно, Тобџије су своју муницију испуцале за нешто више од 25. У наставку домаћин је мало повукао ручну, гости се концентрисали да по сваку цену избегну бламажу па му "нула" дође као логичан след ствари.  

По ономе што смо видели вечерас Московљани немају чему да се надају у реваншу, иако им овај резултат колико толико држи главу изнда воде. Као што смо већ констатовали, разлика је у класи...

АРСЕНАЛ - ЦСКА 4:1 (4:1)
/Рамзи 9, 28, Лаказет 23пен, 35 - Головин 15/

Арсенал: Чех - Бељерин, Мустафи, Кошчелни, Монреал - Рамзи, Џака - Озил, Вилшир, Мхитарјан - Лаказет.

ЦСКА Москва: Акинфејев - В. Березуцки, Игнашевич, А. Березуцки - Кичаев, Натхо, Головин, Шењиков - Џагоев, Муса - Вернблом. 

Атлетико није могао да замисли бољи почетак утакмице – већ у 24. секунди је Коке затресао мрежу Спортинга после ужасне грешке Коатеса, који је спољним делом копачке покушао да пошаље попречно додавање.

Асистент је био Дијего Коста, али нису домаћини били толико убедљиви колико су сурово кажњавали катастрофалне пропусте у одбрани ривала.

Најбољу жансу за португалски тим имао је Желсон Мартинс, али га је у ситуацији 1 на 1 зауставио Јан Облак, да би у финишу првог дела Гризман преломио дуел. Сада је Жереми Матје био тај који је погрешио, Французу је остала лопта на тацни, он се стуштио ка голу и рутински погодио доњи десни угао.

Почетком другог дела Дијего Коста је пропустио две добре шансе да заврши посао, са друге стране Коентрао није успео да врати неизвесност, после чега је драстично опао ритам. Екипа Дијега Симеонеа је рутински привела меч крају и једном ногом је у полуфиналу.

Атлетико је у Мадриду кренуо силовито. Дијего Симеоне имао је жељу да "блицкригом" деморалише Спортинг и у томе је успео. Већ у првом минуту Коке је искористио велику грешку одбране "лавова" и довео "јорганџије" у вођство.

Мадридски састав је апсолутно контролисао дешавања на терену на почетку, а погодак, који их је растеретио брига пред пут у Лисабон, постигао је Антоан Гризман у 40. И спортинг је имао своје прилике и то одличне, али се кући враћа без вредног гола у гостима.

Атлетико Мадриду су против Спортинга биле довољне свега 23 секунда да ставе до знаја екипи Жоржа Жесуса да нема превише основа да се нада пласману у полуфинале (2:0). Коке је тада начео одбрану противника, док је коначан резултат у финишу првог полувремена поставио Антоан Гризман.

Дијего Симеоне је био свестан да су два гола предности огроман капитал за његов тим, као и да би за госте из Лисабона евентуални погодак на вечерашњој утакмици могао да представља велики капитал у реваншу, па је одлучио да у наставку утакмице поведе рачуна пре свега о контроли лопте. Мадриђани су противника натерали да игра далеко од њиховог гола, док су са друге стране чекали своју шансу да практично ставе тачку на пролазак у финале. Ону најизгледнију није успео да искористи Дијего Коста већ на старту другог полувремена, али је Матрисио успео да осујети његов покушај.

Гости су на крају имали разлога озбилно да желе, пошто је Брајан Руиз у 93. минуту пропустио прилику да казни велики пропуст домаће одбране, пошто је са свега два-три метра удаљености гађао прекоОблаковог гола.

АТЛЕТИКО МАДРИД – СПОРТИНГ 2:0 (2:0)
/Коке 1, Гризман 40/

АТЛ. МАДРИД (4-4-2): Облак – Хуанфран, Савић, Годин, Ернандез – Кореа (од 53. Гамеиро), Габи, Саул, Коке – Дијего Коста (од 87. Парти), Гризман (од 90. Витоло)

СПОРТИНГ (4-2-3-1): Патрисио – Пићини, Коатес, Матје, Коентрао (од 80. Рубен Рибеиро) – Батаља, Карваљо (од 45. Акуња) – Желсон Мартин, Фернандес (од 87. Монтеро), Руиз – Дост.

Баш као претходна два домаћина, и Лацио је кренуо изузетно расположено, па је српски репрезентативац Душан Баста имао значајну улогу код првог гола. У осмом минуту је одлично пробио по десној страни, вратио врхунску повратну лопту до Лулића, којем није било тешко да начне госте.

Међутим, Баста се нешто касније поново нашао у центру пажње, када је махинално ударио противника чекајући центаршут и судија престрого показао на белу тачку. Сигуран извођач био је Бериша, док је Сергеј Милинковић-Савић крајем првог полувремена пропустио велику прилику да врати вођство.

Оно што није успео он, јесте Пароло почетком наставка, и то на диван начин – петом је крунисао сјајну акцију Лација и асистенцију Луиса Алберта.

То као да је била најава онога што нас је сачекало касније – у 71. минуту резервиста Минамино изједначује из првог контакта, да би се Италијани експресно вратили преко Андерсона. Он је погодио за 3:2, а неколико тренутака касније Имобиле постиже седми гол у Лиги Европе и поставља 4:2 пред реванш у Аустрији.

Највише голова било је у Риму, где је Лацио победио Салцбург 4:2. Аустријанци су два пута стизали предност "небоскоплавих", али су Филипе Андерсон и Ћиро Имобиле за само три минута обезбедили предност Римљанима.

За Лацио су играли Сергеј Милинковић-Савић и Душан Баста. Обојица су били асистенти, први код трећег гола Андерсона, а други код поготка Лулића. Иначе, Баста је скривио пенал из којег је Бериша изједначио на 1:1.

Лацио је још једном показао да је тим пред којим ове сезоне не постоје баријере. Сјајна екипа Симонеа Инзагија сломила је аустријски Салцбург снагом победничког карактера и дошла до значајне предности у четвртфиналу Лиге Еропе - 4:2 (1:1).

Лацијали одавно нису напунили Олимпико као што су то чинили вечерас, а играчи у небескоплавим дресовима учинили су да атмосфера у чак четири пута достигне степен кључања. Салцбург је одиграо добар меч, враћао се у два наврата и деловало је да ће успети да оствари сјајан резултат на Олимпику, али су онда гас додали Фелипе Андерсон и Ћиро Имобиле, па је домаћин стигао до капитала који ће му омогућити да у реваншу за седам дана води главну реч.

ЛАЦИО – САЛЦБУРГ 4:2 (2:1)
/Лулић 8, Пароло 49, Андерсон 74, Имобиле 76 – Бериша 30пен, Минамино 71/

ЛАЦИО (3-4-2): Стракоша – Фелипе, Де Фрај, Раду – Баста (од 65. Патрик), Пароло, Леива, Милинковић-Савић, Лулић – Имобиле (од 85. Каиседо), Луис Алберто (од 65. Андерсон).

САЛЦБУРГ (4-4-2): Валке – Лајнер, Рамаљо, Ћалета-Цар, Улмер – Хајдара (од 82. Волф), Самасеку, Шлагер, Бериша – Гулбрандсен (од 70. Минамино), Дабур.

Иако је у Лајпцигу гост био много бољи и агресивнији, бундеслигаш је реализовао једну контру у надокнади првог полувремена и сада има предност. Стрелац јединог поготка био је Тимо Вернер, пошто је добио додавања Форсберга, заломио чувара искоса са десне стране пронашао пут до мреже.

Том поготку претходиле су велике прилике Француза – Митроглу, Окампос и Сар су били непрецизни, а последњи је у 42. минуту погодио пречку.

Други део игре био је нешто незанимљивији, али је почетком тог периода Аугустин пропустио да на асистенцију Вернера погоди за 2:0. Окампос је неколико тренутака касније био непрецизан, казна за промашај није стигла, па ће други сусрет бити веома интересантан.

А РБ Лајпциг и даље сања! И то најлепше снове. У дебитантској сезони у Европи, клуб основан пре само осам година, на добром је путу да се нађе у полуфиналу Лиге Европе. У првом мечу против Марсеља, немачки тим славио је пред својом публиком са 1:0 и с озбиљним самопоуздањем и шансама путује на реванш на Велодром. 

Олимпик је био десеткован вечерас и то је екипа Ралфа Хасенхутла максимално искористила. У задњој линији гостију није било нити једног правог штопера, силом прилика тамо су играли бекови и везиста Луиз Густаво, а у навали није било ни најбољег стрелца екипе - Флорана Тована, те првог голмана Манданде. И у таквој кадровској ситуацији чета Русија Гарсије добро се држала, чак имала неколико врло изгледних прилика, па и једну пречку у финишу првог дела...

И управо је сама завршница тих првих 45 минута дошла главе десеткованом Марсељу. Опасна контра коју је повукао Емил Форсберг, пас у простор за Тима Вернера и ту спаса нема. Брзоноги нападач и нови први шпиц немачке репрезентације маестрално се ослободио чувара на боку, опалио из све снаге и уз обилату помоћ голмана Пелеа довео свој тим у вођство.  

У наставку се једно време играло без гарда. Ређали се напади на обе стране, али резултат се више није мењао, на много веће задовољство Немаца. 

Олимпик још није рекао своју последњу реч. РБ Лајпциг ће се на правом европском испиту тек наћи кроз седам дана...

РБ ЛАЈПЦИГ - МАРСЕЉ 1:0 (1:0)
/Вернер 45+1/

РБ Лајпциг: Гулачи - Лајмер, Конате, Упамекано, Клостерман - Форсберг, Кеита, Деме, Брума - Огустан, Вернер. 

Олимпик Марсељ: Пеле - Сакаи, Луиз Густаво, Камара - Сар, Замбо Ангиса, Сансон, Амави - Паје, Окампос - Митроглу.

Лига Европе – четвртфинале:

Арсенал – ЦСКА Москва 4:1 (4:1)
(Рамзи 9, 28, Лаказет 23п, 35 – Головин 15)

Атлетико Мадрид – Спортинг 2:0 (2:0)
(Коке 1, Гризман40)

Лацио – Салцбург 4:2 (1:1)
(Лулић 8. Пароло 49, Андерсон74, Имобиле 77 – Бериша 29п, Минамино 71)

Лајпциг – Олимпик Марсеј 1:0 (1:0)
(Вернер 45+1)

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар