LE: Domaćini i više nego sigurni u prvim mečevima!

Arsenal već u polufinalu, Atletiko i Lacio vrlo blizu! Fudbaleri Arsenala maltene su obezbedili polufinale Lige Evrope, dok su veoma blizu tom uspehu ekipe Atletiko Madrida i Lacija.  Polufinalisti se već naziru: Domaćini bez greške! Arsenal, Atletiko Madrid i Lacio mogu da razmišljaju o polufinalu Lige Evrope, a blizu je i Lajpcig.  Arsenal za 25 minuta urnisao CSKA, Lajpcigova bajka traje.  Moskovljani u jednom trenutku imali 1:1 posle sjajnog pogotka Golovina iz slobodnjaka, ali onda je do izražaja došla ozbiljna razlika u klasi. . .  Rim ključa: Lacio lomio i slomio Salcburg! Atletiko stavio polufinale pod ključ! Ekipa Simonea Iznagija slavila sa 4:2, Madriđani sigurni pred revanš (2:0).

Fudbal 05.04.2018 | 23:14
LE: Domaćini i više nego sigurni u prvim mečevima!
‘Tobdžije’ su sa 4:1 ispratile moskovski CSKA iz Londona, Atletiko je sa 2:0 na svom stadionu pobedio lisabonski Sporting, dok je u goleadi na ‘Olimpiku’ Lacio izašao kao pobednik u duelu sa Salcburgom – 4:2.

Četvrtu pobedu domaćinima u današnjem program doneo je Lajpcig koji je minimalnim rezultatom pobedio Olimpik iz Marseja (1:0).

Revanši su na program za nedelju dana.

Za razliku od Lige šampiona, gde je mnogo toga rešeno u prvim utakmicama četvrtfinala, u Ligi Evrope će, ipak, biti za nijansu neizvesnije za sedam dana, kada se igraju revanš mečevi.

Ipak, Atletiko Madrid i Arsenal će nešto opušteniji u Lisabon i Moskvu.

Arsenal je od samog starta pokazao kolika je razlika u klasi i posle poništenog gola Ramzija, stigao do vođstva u devetom minutu. Velšanin je sada izbegao ofsajd, dobio odličnu povratnu Beljerina i zakucao loptu u mrežu.

Ipak, CSKA je odgovorio brzo i u sledećih nekoliko minuta bio bolji rival – Golovin je fantastičnim udarcem iz slobodnjaka izjednačio, domaćin je bio zbunjen, ali je Musa promašio stopostotnu priliku za potpuni preokret.

Tada je duel bio rešen jer su nedugo zatim ‘Tobdžije’ dobile penal koji je realizovao Lakazet, a onda je Ramzi prikazao jedan od najlepših poteza u ovogodišnjem takmičenju. Ezil je prebacio odbranu, on video da je Akinfejev krenuo na loptu i šmekerski ga lobovao petom.

Tada su ‘Armejci’ bili nokautirani, pa je Lakazet svojim drugim golom pitanje prolaska overio već u prvom poluvremenu prvog susreta. U nastavku su se ispromašivali gotovo svi navalni igrači engleskog predstavnika, pa CSKA može da bude srećan sa ovih 4:1.

"Tobdžije" su sve rešile za 45. minuta. Tim Arsena Vengera je već posle prvog poluvremena imao ogromnih 4:1. Odlučujući momenat dogodio se u 22. minutu, kada je Mesut Ozil iznudio penal, mada je pitanje da li je start igrača CSKA bio za najstrožu kaznu.

Sudija Kralovec je pokazao na "kreč", a Aleksandre Lakazet bio neumoljiv sa 11 metara za prednost Arsenala od 2:1.

Mnogo toga dešavalo se i pre penala i pogotka Francuza. Već u devetom minutu Aron Ramzi je iskoristio asistenciju Ozila i doveo domaćina u vođstvo. Početna prednost Arsenala nije potrajala...

U "opasnoj zoni" dosuđen je faul za Moskovljane u 15. minutu. Loptu je namestio Aleksandar Golovin i maestralno pogodio rašlje.

Londonski sastav se brzo vratio u ritam posle dosuđenog penala i pored još dva postignuta gola, imao je prlika, kako u prvom, tako i u drugom delu da napuni mrežu CSKA.

Međutim...

Ovu nedelju pamtićemo po vrlo lepim golovima, a s onim Kristijana Ronalda uporedivo je delo Remzija u 28. minutu. I opet je ozil odigrao, Velšanin je izbegao ofsajd i vrlo eleganto i lukavo spoljim delom kopačke, u skoku, lobovao Akinfejeva. Iskusni čuvar mreže je krenuo ka fudbaleru Arsenala, ali je na polovini puta skapirao da je napravio grešku.

Sjajno prvo poluvreme Arsenala zaokružio je Lakazet drugim golom u 35. minutu. Sa 12-13 metara gađao je ugao i pogodio.

Tamo gde je Crvena zvezda uspela da izvuče bod (0:0) i dostojanstveno se predstavi londonskoj publici, moskovski CSKA ostavio je kosti već u prvom četvrtfinalnom meču Lige Evrope! Okršaj dva rivala crveno-belih dokazao je ozbiljnu razliku u klasi dva tima i jasno pokazao zbog čega većina stručnjaka i fudbalskih analitičara uz Simeoneovu, baš Vengerovu četu smatra najvećim favoritom za osvajanje ovog takmičenja. Arsenal - CSKA 4:1!  

Tobdžije još samo jedan putić vodi do Lige šampiona naredne sezone, to je trofej Lige Evrope, i zatoArsen Venger nije imao kud nego da ruskoj Armiji suprotstavi ono najbolje na šta je mogao da računa. U takvoj raspodeli snaga Moskovljani nisu mogli mnogo. Svaka čast sjajnom Golovinu za evrogol iz slobodnog udarca za 1:1 u 15. minutu, ali to je bilo manje-više sve od gostiju. Još jedna šansa Museodmah posle toga i - zavrnuta slavina. 

Sve ostalo bilo je u znaku Arsenala i dvostrukih strelaca Arona Ramzija i Aleksandra Lakazeta. Posebno lep bio je Ramzijev drugi pogodak u 28. minutu za 3:1. Ozil je centrirao, a Velšanin u skoku, petom prebacio Akinfejeva...

Šta je posebno zanimljivo još za ovaj meč? Odbrana CSKA. Gotovo u potpunosti ista kao prilikom prethodnog okršaja ovih rivala 2006. godine?! Dakle pre 12 godina?!? Tada je u Londonu bilo 0:0, u Moskvi 1:0 za Armiju, a zadnju liniju, kao i večeras, činili su: golman Akinfejev i defanzivci Aleksej Berezucki, Vasilij Berezucki, odnosno Sergej Ignaševič. Njih četvrorica zajedno danas imaju skoro 150 godina! Priroda je, izgleda, učinila svoje. Dok su bili u punoj snazi Venger im nije dao gol u 180 minuta. Ovaj večerašnji rezultat govori da je vreme za penziju...

Svih pet golova u Londonu viđeno je u prvih 45 minuta. Precizno, Tobdžije su svoju municiju ispucale za nešto više od 25. U nastavku domaćin je malo povukao ručnu, gosti se koncentrisali da po svaku cenu izbegnu blamažu pa mu "nula" dođe kao logičan sled stvari.  

Po onome što smo videli večeras Moskovljani nemaju čemu da se nadaju u revanšu, iako im ovaj rezultat koliko toliko drži glavu iznda vode. Kao što smo već konstatovali, razlika je u klasi...

ARSENAL - CSKA 4:1 (4:1)
/Ramzi 9, 28, Lakazet 23pen, 35 - Golovin 15/

Arsenal: Čeh - Beljerin, Mustafi, Koščelni, Monreal - Ramzi, Džaka - Ozil, Vilšir, Mhitarjan - Lakazet.

CSKA Moskva: Akinfejev - V. Berezucki, Ignaševič, A. Berezucki - Kičaev, Natho, Golovin, Šenjikov - Džagoev, Musa - Vernblom. 

Atletiko nije mogao da zamisli bolji početak utakmice – već u 24. sekundi je Koke zatresao mrežu Sportinga posle užasne greške Koatesa, koji je spoljnim delom kopačke pokušao da pošalje poprečno dodavanje.

Asistent je bio Dijego Kosta, ali nisu domaćini bili toliko ubedljivi koliko su surovo kažnjavali katastrofalne propuste u odbrani rivala.

Najbolju žansu za portugalski tim imao je Želson Martins, ali ga je u situaciji 1 na 1 zaustavio Jan Oblak, da bi u finišu prvog dela Grizman prelomio duel. Sada je Žeremi Matje bio taj koji je pogrešio, Francuzu je ostala lopta na tacni, on se stuštio ka golu i rutinski pogodio donji desni ugao.

Početkom drugog dela Dijego Kosta je propustio dve dobre šanse da završi posao, sa druge strane Koentrao nije uspeo da vrati neizvesnost, posle čega je drastično opao ritam. Ekipa Dijega Simeonea je rutinski privela meč kraju i jednom nogom je u polufinalu.

Atletiko je u Madridu krenuo silovito. Dijego Simeone imao je želju da "blickrigom" demorališe Sporting i u tome je uspeo. Već u prvom minutu Koke je iskoristio veliku grešku odbrane "lavova" i doveo "jorgandžije" u vođstvo.

Madridski sastav je apsolutno kontrolisao dešavanja na terenu na početku, a pogodak, koji ih je rasteretio briga pred put u Lisabon, postigao je Antoan Grizman u 40. I sporting je imao svoje prilike i to odlične, ali se kući vraća bez vrednog gola u gostima.

Atletiko Madridu su protiv Sportinga bile dovoljne svega 23 sekunda da stave do znaja ekipi Žorža Žesusa da nema previše osnova da se nada plasmanu u polufinale (2:0). Koke je tada načeo odbranu protivnika, dok je konačan rezultat u finišu prvog poluvremena postavio Antoan Grizman.

Dijego Simeone je bio svestan da su dva gola prednosti ogroman kapital za njegov tim, kao i da bi za goste iz Lisabona eventualni pogodak na večerašnjoj utakmici mogao da predstavlja veliki kapital u revanšu, pa je odlučio da u nastavku utakmice povede računa pre svega o kontroli lopte. Madriđani su protivnika naterali da igra daleko od njihovog gola, dok su sa druge strane čekali svoju šansu da praktično stave tačku na prolazak u finale. Onu najizgledniju nije uspeo da iskoristi Dijego Kosta već na startu drugog poluvremena, ali je Matrisio uspeo da osujeti njegov pokušaj.

Gosti su na kraju imali razloga ozbilno da žele, pošto je Brajan Ruiz u 93. minutu propustio priliku da kazni veliki propust domaće odbrane, pošto je sa svega dva-tri metra udaljenosti gađao prekoOblakovog gola.

ATLETIKO MADRID – SPORTING 2:0 (2:0)
/Koke 1, Grizman 40/

ATL. MADRID (4-4-2): Oblak – Huanfran, Savić, Godin, Ernandez – Korea (od 53. Gameiro), Gabi, Saul, Koke – Dijego Kosta (od 87. Parti), Grizman (od 90. Vitolo)

SPORTING (4-2-3-1): Patrisio – Pićini, Koates, Matje, Koentrao (od 80. Ruben Ribeiro) – Batalja, Karvaljo (od 45. Akunja) – Želson Martin, Fernandes (od 87. Montero), Ruiz – Dost.

Baš kao prethodna dva domaćina, i Lacio je krenuo izuzetno raspoloženo, pa je srpski reprezentativac Dušan Basta imao značajnu ulogu kod prvog gola. U osmom minutu je odlično probio po desnoj strani, vratio vrhunsku povratnu loptu do Lulića, kojem nije bilo teško da načne goste.

Međutim, Basta se nešto kasnije ponovo našao u centru pažnje, kada je mahinalno udario protivnika čekajući centaršut i sudija prestrogo pokazao na belu tačku. Siguran izvođač bio je Beriša, dok je Sergej Milinković-Savić krajem prvog poluvremena propustio veliku priliku da vrati vođstvo.

Ono što nije uspeo on, jeste Parolo početkom nastavka, i to na divan način – petom je krunisao sjajnu akciju Lacija i asistenciju Luisa Alberta.

To kao da je bila najava onoga što nas je sačekalo kasnije – u 71. minutu rezervista Minamino izjednačuje iz prvog kontakta, da bi se Italijani ekspresno vratili preko Andersona. On je pogodio za 3:2, a nekoliko trenutaka kasnije Imobile postiže sedmi gol u Ligi Evrope i postavlja 4:2 pred revanš u Austriji.

Najviše golova bilo je u Rimu, gde je Lacio pobedio Salcburg 4:2. Austrijanci su dva puta stizali prednost "neboskoplavih", ali su Filipe Anderson i Ćiro Imobile za samo tri minuta obezbedili prednost Rimljanima.

Za Lacio su igrali Sergej Milinković-Savić i Dušan Basta. Obojica su bili asistenti, prvi kod trećeg gola Andersona, a drugi kod pogotka Lulića. Inače, Basta je skrivio penal iz kojeg je Beriša izjednačio na 1:1.

Lacio je još jednom pokazao da je tim pred kojim ove sezone ne postoje barijere. Sjajna ekipa Simonea Inzagija slomila je austrijski Salcburg snagom pobedničkog karaktera i došla do značajne prednosti u četvrtfinalu Lige Erope - 4:2 (1:1).

Lacijali odavno nisu napunili Olimpiko kao što su to činili večeras, a igrači u nebeskoplavim dresovima učinili su da atmosfera u čak četiri puta dostigne stepen ključanja. Salcburg je odigrao dobar meč, vraćao se u dva navrata i delovalo je da će uspeti da ostvari sjajan rezultat na Olimpiku, ali su onda gas dodali Felipe Anderson i Ćiro Imobile, pa je domaćin stigao do kapitala koji će mu omogućiti da u revanšu za sedam dana vodi glavnu reč.

LACIO – SALCBURG 4:2 (2:1)
/Lulić 8, Parolo 49, Anderson 74, Imobile 76 – Beriša 30pen, Minamino 71/

LACIO (3-4-2): Strakoša – Felipe, De Fraj, Radu – Basta (od 65. Patrik), Parolo, Leiva, Milinković-Savić, Lulić – Imobile (od 85. Kaisedo), Luis Alberto (od 65. Anderson).

SALCBURG (4-4-2): Valke – Lajner, Ramaljo, Ćaleta-Car, Ulmer – Hajdara (od 82. Volf), Samaseku, Šlager, Beriša – Gulbrandsen (od 70. Minamino), Dabur.

Iako je u Lajpcigu gost bio mnogo bolji i agresivniji, bundesligaš je realizovao jednu kontru u nadoknadi prvog poluvremena i sada ima prednost. Strelac jedinog pogotka bio je Timo Verner, pošto je dobio dodavanja Forsberga, zalomio čuvara iskosa sa desne strane pronašao put do mreže.

Tom pogotku prethodile su velike prilike Francuza – Mitroglu, Okampos i Sar su bili neprecizni, a poslednji je u 42. minutu pogodio prečku.

Drugi deo igre bio je nešto nezanimljiviji, ali je početkom tog perioda Augustin propustio da na asistenciju Vernera pogodi za 2:0. Okampos je nekoliko trenutaka kasnije bio neprecizan, kazna za promašaj nije stigla, pa će drugi susret biti veoma interesantan.

A RB Lajpcig i dalje sanja! I to najlepše snove. U debitantskoj sezoni u Evropi, klub osnovan pre samo osam godina, na dobrom je putu da se nađe u polufinalu Lige Evrope. U prvom meču protiv Marselja, nemački tim slavio je pred svojom publikom sa 1:0 i s ozbiljnim samopouzdanjem i šansama putuje na revanš na Velodrom. 

Olimpik je bio desetkovan večeras i to je ekipa Ralfa Hasenhutla maksimalno iskoristila. U zadnjoj liniji gostiju nije bilo niti jednog pravog štopera, silom prilika tamo su igrali bekovi i vezista Luiz Gustavo, a u navali nije bilo ni najboljeg strelca ekipe - Florana Tovana, te prvog golmana Mandande. I u takvoj kadrovskoj situaciji četa Rusija Garsije dobro se držala, čak imala nekoliko vrlo izglednih prilika, pa i jednu prečku u finišu prvog dela...

I upravo je sama završnica tih prvih 45 minuta došla glave desetkovanom Marselju. Opasna kontra koju je povukao Emil Forsberg, pas u prostor za Tima Vernera i tu spasa nema. Brzonogi napadač i novi prvi špic nemačke reprezentacije maestralno se oslobodio čuvara na boku, opalio iz sve snage i uz obilatu pomoć golmana Pelea doveo svoj tim u vođstvo.  

U nastavku se jedno vreme igralo bez garda. Ređali se napadi na obe strane, ali rezultat se više nije menjao, na mnogo veće zadovoljstvo Nemaca. 

Olimpik još nije rekao svoju poslednju reč. RB Lajpcig će se na pravom evropskom ispitu tek naći kroz sedam dana...

RB LAJPCIG - MARSELJ 1:0 (1:0)
/Verner 45+1/

RB Lajpcig: Gulači - Lajmer, Konate, Upamekano, Klosterman - Forsberg, Keita, Deme, Bruma - Ogustan, Verner. 

Olimpik Marselj: Pele - Sakai, Luiz Gustavo, Kamara - Sar, Zambo Angisa, Sanson, Amavi - Paje, Okampos - Mitroglu.

Liga Evrope – četvrtfinale:

Arsenal – CSKA Moskva 4:1 (4:1)
(Ramzi 9, 28, Lakazet 23p, 35 – Golovin 15)

Atletiko Madrid – Sporting 2:0 (2:0)
(Koke 1, Grizman40)

Lacio – Salcburg 4:2 (1:1)
(Lulić 8. Parolo 49, Anderson74, Imobile 77 – Beriša 29p, Minamino 71)

Lajpcig – Olimpik Marsej 1:0 (1:0)
(Verner 45+1)

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar