СЛС: ''Петарда'' Партизана и ''трица'' Звезде пред дерби!

Звезда за 14 минута послала поруку Партизану! Црвена звезда савладала је Земун на домаћем терену на затварању регуларног тока Суперлиге Србије – 3:1 (3:0). Звезда силна пред плеј-оф и утакмицу одлуке! Црвено-бели за свега 18 минута напунили мрежу Земуна. Звезда писала позивницу за дерби 45 минута: Играо се Бен! Црвено-бели били сјајни у првом полувремену, али Земунци у наставку поправили утисак - 3:1. Партизан "бацио петарду" пред дерби! Фудбалери Партизана убедљиво су савладали Борац из Чачка са 5:0 (2:0), у последњем колу регуларног дела Суперлиге Србије.  Партизановцима пуна шака браде: Ожеговић два комада и Света га даде! Осам разлога зашто Ђукић иде насмејан на дерби! Црно-бели убедљиво савладали чачански Борац на затварању основног дела првенства - 5:0.  А, сад - подела бодова! Звезда 39, Партизан 33. . .  Овако стоје ствари после друге фазе и уочи последњих седам кола првенства. . .

Фудбал 05.04.2018 | 19:15
СЛС: ''Петарда'' Партизана и ''трица'' Звезде пред дерби!
"Петарда" Партизана пред вечити дерби! Головима Ожеговића (два), Светозара Марковића, Данила Пантића и Зорана Тошића, Партизан убедљиво победио Борац у 30. колу Суперлиге Србије. 

Црно-бели су импресивном победом, петом узастопном у Суперлиги најавили "вечити" дерби на старту плеј-офа који ће 14. априла бити последња шанса за шампиона да остане у игри за титулу.

Двоструки стрелац био је Огњен Ожеговић, а погађали су још Зоран Тошић, Данило Пантић сјајним волеј ударцем, те Светозар Марковић којем је то био првенац у дресу тима из Хумске.

Партизан је рутински надиграо госте из Чачка у Хумској, лагано је "ломио" ривала, а пресудни су били прекиди.

Шампион је повео већ у деветом минуту преко Огњена Ожеговића који се сјајно снашао после слабог ударца Данила Пантића из слободњака.

Уследио је још јачи притисак црно-белих који доноси резултат у финишу полувремена. Захваљујући киксу голмана Борца Мишића, млади штопер Светозар Марковић постиже свој први гол за Партизан и прелама меч.

У наставку сусрета тим Мирослава Ђукића је само дотукао ривала, на 3:0 је повисио другим голом Ожеговић, из пенала који је изборио млади бек Лука Цуцин.

Десетак минута касније догодио се најлепши тренутак на утакмици. Данило Пантић је прелепим волеј ударцем затресао мрежу за 4:0.

Коначан резултат је 18 минута пре краја поставио Зоран Тошић, после несебичног додавања Леандреа Тавамбе у казненом простору Борца.



Одлична увертира Партизана за "вечити дерби" наредне суботе и покушај да се "ухвати" Црвена звезда која сада црно-белима "бежи" шест бодова (после поделе бодова према важећем систему такмичења). 

"Хоћемо победу, победу у дербију", скандирали су навијачи Партизана пред крај меча са чачанским Борцем, који је испраћен са чак пет голова у мрежи.

Партизан - Борац 5:0 (2:0), стрелци Огњен Ожеговић (два, један из пенала), Светозар Марковић, Данило Пантић, Зоран Тошић.

Ово је најубедљивија победа Партизана ове сезоне, а најважнији детаљи су: првенац Партизановог тинејџера Светозара Марковића, повратак на терен Небојше Косовића после дуге паузе због повреде. На клупи су била још два тинејџера - голман Александар Поповић и бочни играч Страхиња Јовановић.

Потез утакмице био је гол Данила Пантића - волеј са 18 метара! Прелеп гол повратника међу црно-беле.

За разлику од меча јесенас у Чачку, који је решен у последњим тренуцима голом Зорана Тошића из слободног ударца, овај меч није имао никакву неизвесност.

Партизан је врло рано повео, имао је додуше Борац потом велику (и једну од ретких шанси) да изједначи, али су црно-бели потпуно господарили тереном и победник се није доводио у питање.

"Екипа је играла на високом нивоу, свих 90 минута, имали смо одличну утакмицу, пет голова и задовољан сам", рекао је тренер црно-белих Мирослав Ђукић после меча.

О предстојећој, највећој утакмици у српском фудбалу - "вечитом дербију", Ђукић је рекао да "долази у правом моменту за обе екипе".

"Надам се лепом фудбалу и нека победи бољи", додао је Ђукић.

СУМА НИ НА КЛУПИ, ЈАНКОВИЋ КАПИТЕН

Најскупљи играч у историји Партизана Сејдубе Суме није био ни на клупи. Још један интересантан податак - у тиму није био ниједан од тројице капитена: Саша Илић, Мирослав Вулићевић и Владимир Стојковић, па је капитенска трака била на руци Марка Јанковића.

Увод забрињавајући, разрада  охрабрујућа, а ако је судити на основу сусрета са Борцем, закључак би могао да буде ефектан.

Налик минулој сезони. Партизан спреман улази у завршницу Суперлиге, пошто је на практичном примеру потврдио како је раскрстио са мањкавостима из јесењег дела, кад су му ривали попут Борца били кост у грлу. Сигурним слављем над Чачанима, црно-бели су завршили обавезе у основном делу првенства, наговестивши да у плеј-оф улазе са више адута него што је пре само месец дана могло да се претпостави - 5:0.

Тим Мирослава Ђукића добио је вишеструку ћар на утакмици 30. кола. Дописао је три бода, сачувао снагу за дуел са Црвеном звездом 14. априла, неокрњен прошао кроз судијску бележницу задржавши на располагању све адуте за гостовање на Маракани, дочекао повратак Зорана Тошића после једномесечног, а Небојше Косовића после седмомесечног одсуства, потврдио голгетерску формуОгњена Ожеговића и у мечу који ће се памтити по првенцу Светозара Марковића и врло добро издању Луке Цуцина напунио очи око 3.500 Гробара, који су миљенике испратили са са овацијама и жељом за победом у дербију.

Да би у тој мисији успели фудбалери актуелног освајача дупле круне ће морати да играју у брзини или две више, пошто су госте из Западне Србије добили - пешке. У ванредном термину, по кишом натопљеном терену, видело се да је домаћин стекао аутоматизме у игри и да рутински може да решава задатке наметнуте очекивано дефанзивном поставком стратега Владимира Станисављевиућа. Зебре су стале у дупли блок, покушале да издрже што дуже без примљеног гола и избројале до девет минута.

Толико је времена било потребно фавориту да разлику у класи са терена пренесе на самафор, на коме је најпре засветлуцало презиме Огњена Ожеговића. Инстиктивна и спретна реакција 24-годишњег нападача после слободног ударца Данила Пантића повела је Партизан ка, испоставиће се, тријумфу, који је с беле тачке почетком другог дела убедљивијим учинио управо Ожеговић. Са ова два гола стигао је до коте девет у Суперлиги, има само два мање од водећег на клупској листи стрелаца Леандреа Тавамба, који је разлику направио јесенас, али ће бивши шпиц Чукаричког имати прилику да му се примакне на Маракани. Бољи тренутак не може да пожели...

У утакмици са доста шанси и лепих потеза - углавном с једне стране пре свега због волеја Данила Пантића - Партизанова публика спознала је и потенцијал двојице младића о чијем се таленту нашироко прича. Светозар Маковић је главом, после центаршута данашњег капитена Марка Јанковића из  корнера, постигао дебитантски гол за сениоре потрдивши да осим квалитетне дефанзиве може да буде од користи и у туђем казненом просотру, док је Лука Цуцин један од низа продора по десној страни завршио тако што је изнудио једанаестерац и на најбољи начин одменио Мирослава Вулићевића.

Борац је имао само две шансе. И то добре. У првом полувремену Урош Стаменић се искрао домаћој одбрани и кад је требало да заврши акцију шутнуо лопту поред гола, док је у наставку Филип Кнежевићнамучио Марка Јовичића. Недовољно за неизвесност, јер се за све питао шампион, чији тренер Ђукић је у  комфорнији зони убацио на терен Тошића, а овај му се реванширао поготком, као и Небојшу Косовића, опорављено од летошње тешке повреде колена.

Тај аплауз подршке црногорском репрезентативцу надјачао је све оне после голова. И то показује да Партизанова публика има укуса.

СУПЕРЛИГА СРБИЈЕ, 30. КОЛО

ПАРТИЗАН - БОРАЦ 5:0 (2:0)
/Ожеговић 9, 54 пен, Марковић 38, Пантић 62, Тошић 72/

Београд
Стадион Партизана
Гледалаца: око 3.500
Судија: Мајо Вујовић (Нови Сад)

Партизан (4-4-2): Јовичић - Цуцин, Н.Р. Милетић, Марковић, Урошевић - Здјелар, Пантић (од 69. Косовић), Јанковић, Ђерлек (од 61. Тошић) - Ожеговић, Тавамба (од 73. Ивановић). Тренер: Мирослав Ђукић.

Борац: (4-2-3-1): Мишић - Обрадовић, Дуповац, Маринковић, Перишић - Зоћевић, Чађеновић - Кнежевић, С. Филиповић (од 63. Кувељић), Стаменић - Матеус (од 71. Лукић). Тренер: Владимир Станисављевић.

Звезда за 14 минута послала поруку Партизану! Црвена звезда савладала је Земун на домаћем терену на затварању регуларног тока Суперлиге Србије – 3:1 (3:0).

Црвено-бели су тако сачували дванаест поена предност над вечитим ривалом Партизаном, који је у истом термину декласирао чачански Борац (5:0), па ће када се лига подели на плеј-офа и плеј-аут, односно освојени бодови преполове, имати шест бодова вишка пред одлучујућих седам рунди.

Управо ће Црвена звезда и Партизан, наредне суботе на стадиону Рајко Митић, отворити доигравање за шампионску титулу.

Екипа Владана Милојевића није имала превише проблема против Земунаца, пошто је после само осамнаест минута фудбала практично решила питање победника.

Већ из првог шута на сусрету, Ел Фраду Бен донео је предност домаћина лепим ударцем из слободног ударца са око 25 метара у четвртом минуту, после фаула који је сâм изнудио, да би момак са Коморских острва само осам минута касније асистирао Александру Пешићу за нови погодак.

Бивши центарфор Тулуза није превише чекао да му узврати на истоветан начин. Он и Немања Радоњић одиграли су дупли пâс, а Пешић потом само проследио лопту на петерац – одакле Бен још једном лако погађа мрежу Марка Милошевића.

Могла је Звезда до одмора да постигне барем још један погодак, али је Милошевић истакао сјајном парадом у стопостотној шанси за Пешића, док Земунци, који су после дванаест година гостовали на нашем највећем стадиону, нису успели да упуте нити један ударац ка голу Милана Борјана.

Наставак нам није донео превише узбуђења, домаћин је свесно спустио ритам пред одлучујуће дуеле који следе, пре него што је гост из прве прилике успео да упише почасни гол.

У 51. минуту, Урош Рачић погрешио је на ивици казненог, до лопте је дошао Дејан Ђенић и одмах проиграо Милана Вукадиновића, који се паметно завукао иза леђа чувара и рутински погодио ближи угао гола.

До краја меча темпо је само постепено опадао, а оба тима пропустила су још неколико полуприлика да постигну још неки погодак.

Црвена звезда завршила је регуларни ток такмичења са 79 бодова, односно 25 тријумфа, четири ремија и само једним поразом, уз 75 постигнутих голова и само 15 примљених, док је екипа из Горње Вароши 11. са 35 бодова и следе јој наступи у плеј-ауту.

Фудбалери Земуна вратили су се на "Маракану" после 12 година и - нису се добро провели.

У последњој утакмици Суперлиге пред поделу на плеј-оф и плеј-аут, Црвена звезда је као домаћин савладала тим из Горње Вароши 3:1 (3:0).

Тај пораз је блажи по зелено-плаве него последњи пут када су гостовали на највећем српском стадиону (0:5), али је ове среде питање победника било решено после свега 18 минута.

Црвено-бели су експресно стигли до убедљиве предности - головима Бена у 4. и 18. минуту и Пешића у 12. - после чега је све било јасно.

Гости су тек у другом полувремену заиграли нешто боље, што и није било тешко имајући у виду њихово издање из првих 45 минута током којих су били без шута ка противничком голу.

Успео је Миљан Вукадиновић у 51. минуту да савлада Милана Борјана, али то је било све што су Земунци урадили у овој утакмици.

Домаћин је на прави начин "оверио" прво место и трећом узастопном победом учврстио самопоуздање пред 157. "вечити дерби" против другопласираног Партизана (субота, 14. април, 18.30 стадион Рајко Митић), чији би исход могао и да реши питање шампиона.

Звезда у плеј-оф узали са "плус шест" у односу на црно-беле, а оно што посебно може да радује Владана Милојевића јесте добро издање његових офанзивних играча, што није био чест случај овог пролећа.

Бен је поред два гола уписао и асистенцију, Пешић је после два гола у Лучанима уписао још један и са 22 поготка чврсто држи водећу позицију на листи најбољих стрелаца Суперлиге, а расположен је био и Немања Радоњић, који је у неколико наврата одлично комбиновао са Беном и младим Луком Илићем, а два пута је и сам могао до поготка снажним ударцима са дистанце, али је успешнији био голман гостију, Марко Милошевић.

Добра вест по стручни штаб црвено-белих је и то што је Ненад Крстичић издржао цем меч, што значи да се потпуно опоравио од повреде. За дуел са Партизаном у тиму се очекују и опорављени Вујадин Савић и Мичел Доналд, док се сигурно враћа Филип Стојковић, који овај пут није играо због жутих картона. Њега је успешно одменио Марко Гобељић, који је због изласка Милана Родића друго полувреме играо на позицији левог бека, док је место уз десну аут-линију припало Абрахаму Фримпонгу.

И један и други нису грешили, што се не може рећи за младог Уроша Рачића, јер је управо он изгубио лопту у акцији која је довела до гола Земуна. Талентовани дефанизвни везиста црвено-белих још једном је добио велико поверење тренера Милојевића, али мораће до краја сезоне много више да покаже како би то и оправдао...

Позивница за дерби исписана је 45-минутним краснописом у режији комплетног тима лидера Суперлиге! Црвена звезда је у првом полувремену згромила госте из Земуна, напунила срце и душу навијача, а потом је на априлској киши спрала сјајан утисак. Можда и свесно чувајући снагу за преломни меч првенства 14. априла у којем ће на талону имати шампионски пехар: Црвена звезда - Земун 3:1.

Ако је први део са екстремно разиграним Беном, расположеним Пешићем и брзим Радоњићем показна вежба за дуел против Партизана, онда Владан Милојевић може да накриви качкет. Са Горњоварошанима је обрисана трава на Маракани, али је Земун у наставку избегао кошмарни пораз. Гости су се сабрали, вешто користећи празне минуте и Звездину мисли о 157. вечитом дербију. Ипак, Звезда је сачувала шест бодова предности, добила позитивну прича са два гола Бена и још једним поготком Александра Пешића који се учврстио на првој позицији листе стрелаца Суперлиге...

Управа Црвене звезде решила је да части навијаче бесплатним улазом, али је главни мени био на терену. Просто и једноставно: Црвена звезда је одиграла најбољу утакмицу пролећа. Било је у тиму Владана Милојевића и поетичних момената, финих комбинација, баш да гурманлук присутне публике током кишовитог априлског поподнева буде задовољене. Прва убитачна лопта Ненада Крстичића ка захухталом Радоњићу, јасно је показала гостима да се и поред одличних пролећних резултата ништа неће питати у Љутице Богдана.

Над тимом из Горње Вароши надвила се џиновска силуета Ел Фарду Бена. Момак са Коморских Острва био је сјајна спона између везног реда и нападача Пешића, можда отклонивши дилему Владану Милојевићу где је најкориснији. Некадашњи члан Олимпијакоса је сјајно отворио меч у четвртом минуту, прецизном килфом из слободњака. Међутим, првенац Ел Фарду Бена на Маракани био је тек почетак његовог пира, још када се у том креативном заносу Ел Фарду Бен упарио са Радоњићем Земунцима није било спаса...

Лопта је у Звездином тиму ишла као по концу, затим су се после одузетих лопти изабраници Владана Милојевића развијали у слободне стрелце. Било је свих шампионских елеманата. Играо се 12. минут када је Ел Фарду Бен одлично упослио Пешића који је исто тако и реаговао. Само је пустио лопту и потом погодио даљи угао Милошевићевог гола.

Киша је лила, Звезда је плесала, а Немања Радоњић је наставио пролећну ниску промашаја. Нема оног ко није помислио да су у питању паранормалне појаве, када је на својој половини Радоњић узео лопту, одиграо дупли пас са Беном, оставио комплетан тим Земуна иза себе и  - погодио Милошевића.

Пропустио је шансу да комплетира учинак започет подваљивањем лопте за Луку Илића који је центрирао за Ел Фарду Бена. Три гола за 22. минута и још неколико шанси наговештавали су потоп екипе Милана Милановића.

Ако ништа друго Звезда је испровоцирала понос гостију. Земун је показао знаке живота у 51. минуту. Кардинално је у опасној зони погрешио Урош Рачић, изгубио је дуел са Ђенићем. Уследио је убитачан пас каВукадиновићу за трећи гол у мрежи Милана Борјана у последње две утакмице. Публика на Маракани аплаузима је поздравила бившег капитена Павла Нинкова. Био је то најзанимљивији детаљ врло мршавог другог полувремена.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА - ЗЕМУН 3:1
/Бен 4, 18, Пешић 12 - Вукадиновић 51/

Црвена звезда (4-2-3-1): Борјан - Гобељић, Ле Талек, Бабић, Родић (од 46. Фримпонг) - Рачић, Крстичић - Бен (од 74. Милијаш), Л. Илић (од 61. Аџић), Радоњић - Пешић;
Клупа:  Супић, Фримпонг, Јовичић, Милијаш, Аџић, Милић, Срнић

Земун (4-2-3-1): Милошевић - Луковић, Цветковић, Вуковић, Петковић - Бељић (од 57. Нинков), Кисо - Вукадиновић, Ласицкас, Симић - Ђенић.
Клупа: Остојић, Станимировић, Асани, Марковић, Нинков, Милутиновић, Подунавац.

А, сад - подела бодова! Звезда 39, Партизан 33... Овако стоје ствари после друге фазе и уочи последњих седам кола првенства...

Све дилеме су отклоњене!

Суперлигашки клубови одиграли су и последње коло пре поделе бодова и почетка треће и последње фазе сезоне, у којој ће тимови играти плеј-оф (за титулу и пласман у Европу) и плеј-аут (за опстанак).

Чланови оба "дома" накратко ће узети дигитроне у руке и израчунати колико ће поена имати уочи завршних седам кола.

Када је у питању плеј-оф, Чукарички је остао трећепласиран са бодом више у односу на Раднички, јер је у четвртак одиграо нерешено у градском дербију против Вождовца (0:0). Истовремено, Раднички из Ниша је изгубио у Крушевцу од Напретка (на крају - 3:1) и улази у плеј-оф на деоби четвртог места заједно са Спартаком, који је победио Радник из Сурдулице 3:1.

Турбулентни дани у Војводини, заокружени одласком тренера Илије Столице, бар накратко су завршени победом против Рада уочи плеј-офа - 2:1. Тријумф "лалама" донео је Лазар Арсић, у првом минуту надокнаде времена.

Када су у питању учесници плеј-аута, победу у 30. колу међу њима је остварио само Јавор, савладавши ОФК Бачку у петом минуту надокнаде - 2:1.

Прочитајте резултате и погледајте изглед табеле оба "дома" после поделе бодова.

Резултати 30. кола:

Црвена звезда - Земун 3:1 (3:0)
/Бен, 4', 18', Пешић 12' - Вукадиновић 51'/

Партизан - Борац 5:0 (2:0)
/Ожеговић 9', 53'п, Марковић 38', Пантић 62', Тошић 72'/

Мачва - Младост 2:1 (0:0)

Напредак - Раднички 3:1 (1:1)
/Ндиаје 16' - Стојановић 34'/

Војводина - Рад 2:1 (0:1)
/Путинчанин 71', Арсић 91' - Денић 28'/

Вождовац - Чукарички 0:0

Спартак - Радник 3:1 (2:1)
/Савковић 9', Ђуричин 21' - Павловић 33'/

Јавор - Бачка 2:1 (1:0)
/Мркаић 34' - Мићић 52'/

Табела плеј-офа: Звезда 39, Партизан 33, Чукарички 26, Раднички 25, Спартак 25, Вождовац 24, Напредак 23, Војводина 22

Табела плеј-аута: Радник 18, Земун 18, Младост 18, Мачва 16, ОФК Бачка 15, Јавор 13, Борац 12, Рад 12.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар