SLS: ''Petarda'' Partizana i ''trica'' Zvezde pred derbi!

Zvezda za 14 minuta poslala poruku Partizanu! Crvena zvezda savladala je Zemun na domaćem terenu na zatvaranju regularnog toka Superlige Srbije – 3:1 (3:0). Zvezda silna pred plej-of i utakmicu odluke! Crveno-beli za svega 18 minuta napunili mrežu Zemuna. Zvezda pisala pozivnicu za derbi 45 minuta: Igrao se Ben! Crveno-beli bili sjajni u prvom poluvremenu, ali Zemunci u nastavku popravili utisak - 3:1. Partizan "bacio petardu" pred derbi! Fudbaleri Partizana ubedljivo su savladali Borac iz Čačka sa 5:0 (2:0), u poslednjem kolu regularnog dela Superlige Srbije.  Partizanovcima puna šaka brade: Ožegović dva komada i Sveta ga dade! Osam razloga zašto Đukić ide nasmejan na derbi! Crno-beli ubedljivo savladali čačanski Borac na zatvaranju osnovnog dela prvenstva - 5:0.  A, sad - podela bodova! Zvezda 39, Partizan 33. . .  Ovako stoje stvari posle druge faze i uoči poslednjih sedam kola prvenstva. . .

Fudbal 05.04.2018 | 19:15
SLS: ''Petarda'' Partizana i ''trica'' Zvezde pred derbi!
"Petarda" Partizana pred večiti derbi! Golovima Ožegovića (dva), Svetozara Markovića, Danila Pantića i Zorana Tošića, Partizan ubedljivo pobedio Borac u 30. kolu Superlige Srbije. 

Crno-beli su impresivnom pobedom, petom uzastopnom u Superligi najavili "večiti" derbi na startu plej-ofa koji će 14. aprila biti poslednja šansa za šampiona da ostane u igri za titulu.

Dvostruki strelac bio je Ognjen Ožegović, a pogađali su još Zoran Tošić, Danilo Pantić sjajnim volej udarcem, te Svetozar Marković kojem je to bio prvenac u dresu tima iz Humske.

Partizan je rutinski nadigrao goste iz Čačka u Humskoj, lagano je "lomio" rivala, a presudni su bili prekidi.

Šampion je poveo već u devetom minutu preko Ognjena Ožegovića koji se sjajno snašao posle slabog udarca Danila Pantića iz slobodnjaka.

Usledio je još jači pritisak crno-belih koji donosi rezultat u finišu poluvremena. Zahvaljujući kiksu golmana Borca Mišića, mladi štoper Svetozar Marković postiže svoj prvi gol za Partizan i prelama meč.

U nastavku susreta tim Miroslava Đukića je samo dotukao rivala, na 3:0 je povisio drugim golom Ožegović, iz penala koji je izborio mladi bek Luka Cucin.

Desetak minuta kasnije dogodio se najlepši trenutak na utakmici. Danilo Pantić je prelepim volej udarcem zatresao mrežu za 4:0.

Konačan rezultat je 18 minuta pre kraja postavio Zoran Tošić, posle nesebičnog dodavanja Leandrea Tavambe u kaznenom prostoru Borca.



Odlična uvertira Partizana za "večiti derbi" naredne subote i pokušaj da se "uhvati" Crvena zvezda koja sada crno-belima "beži" šest bodova (posle podele bodova prema važećem sistemu takmičenja). 

"Hoćemo pobedu, pobedu u derbiju", skandirali su navijači Partizana pred kraj meča sa čačanskim Borcem, koji je ispraćen sa čak pet golova u mreži.

Partizan - Borac 5:0 (2:0), strelci Ognjen Ožegović (dva, jedan iz penala), Svetozar Marković, Danilo Pantić, Zoran Tošić.

Ovo je najubedljivija pobeda Partizana ove sezone, a najvažniji detalji su: prvenac Partizanovog tinejdžera Svetozara Markovića, povratak na teren Nebojše Kosovića posle duge pauze zbog povrede. Na klupi su bila još dva tinejdžera - golman Aleksandar Popović i bočni igrač Strahinja Jovanović.

Potez utakmice bio je gol Danila Pantića - volej sa 18 metara! Prelep gol povratnika među crno-bele.

Za razliku od meča jesenas u Čačku, koji je rešen u poslednjim trenucima golom Zorana Tošića iz slobodnog udarca, ovaj meč nije imao nikakvu neizvesnost.

Partizan je vrlo rano poveo, imao je doduše Borac potom veliku (i jednu od retkih šansi) da izjednači, ali su crno-beli potpuno gospodarili terenom i pobednik se nije dovodio u pitanje.

"Ekipa je igrala na visokom nivou, svih 90 minuta, imali smo odličnu utakmicu, pet golova i zadovoljan sam", rekao je trener crno-belih Miroslav Đukić posle meča.

O predstojećoj, najvećoj utakmici u srpskom fudbalu - "večitom derbiju", Đukić je rekao da "dolazi u pravom momentu za obe ekipe".

"Nadam se lepom fudbalu i neka pobedi bolji", dodao je Đukić.

SUMA NI NA KLUPI, JANKOVIĆ KAPITEN

Najskuplji igrač u istoriji Partizana Sejdube Sume nije bio ni na klupi. Još jedan interesantan podatak - u timu nije bio nijedan od trojice kapitena: Saša Ilić, Miroslav Vulićević i Vladimir Stojković, pa je kapitenska traka bila na ruci Marka Jankovića.

Uvod zabrinjavajući, razrada  ohrabrujuća, a ako je suditi na osnovu susreta sa Borcem, zaključak bi mogao da bude efektan.

Nalik minuloj sezoni. Partizan spreman ulazi u završnicu Superlige, pošto je na praktičnom primeru potvrdio kako je raskrstio sa manjkavostima iz jesenjeg dela, kad su mu rivali poput Borca bili kost u grlu. Sigurnim slavljem nad Čačanima, crno-beli su završili obaveze u osnovnom delu prvenstva, nagovestivši da u plej-of ulaze sa više aduta nego što je pre samo mesec dana moglo da se pretpostavi - 5:0.

Tim Miroslava Đukića dobio je višestruku ćar na utakmici 30. kola. Dopisao je tri boda, sačuvao snagu za duel sa Crvenom zvezdom 14. aprila, neokrnjen prošao kroz sudijsku beležnicu zadržavši na raspolaganju sve adute za gostovanje na Marakani, dočekao povratak Zorana Tošića posle jednomesečnog, a Nebojše Kosovića posle sedmomesečnog odsustva, potvrdio golgetersku formuOgnjena Ožegovića i u meču koji će se pamtiti po prvencu Svetozara Markovića i vrlo dobro izdanju Luke Cucina napunio oči oko 3.500 Grobara, koji su miljenike ispratili sa sa ovacijama i željom za pobedom u derbiju.

Da bi u toj misiji uspeli fudbaleri aktuelnog osvajača duple krune će morati da igraju u brzini ili dve više, pošto su goste iz Zapadne Srbije dobili - peške. U vanrednom terminu, po kišom natopljenom terenu, videlo se da je domaćin stekao automatizme u igri i da rutinski može da rešava zadatke nametnute očekivano defanzivnom postavkom stratega Vladimira Stanisavljeviuća. Zebre su stale u dupli blok, pokušale da izdrže što duže bez primljenog gola i izbrojale do devet minuta.

Toliko je vremena bilo potrebno favoritu da razliku u klasi sa terena prenese na samafor, na kome je najpre zasvetlucalo prezime Ognjena Ožegovića. Instiktivna i spretna reakcija 24-godišnjeg napadača posle slobodnog udarca Danila Pantića povela je Partizan ka, ispostaviće se, trijumfu, koji je s bele tačke početkom drugog dela ubedljivijim učinio upravo Ožegović. Sa ova dva gola stigao je do kote devet u Superligi, ima samo dva manje od vodećeg na klupskoj listi strelaca Leandrea Tavamba, koji je razliku napravio jesenas, ali će bivši špic Čukaričkog imati priliku da mu se primakne na Marakani. Bolji trenutak ne može da poželi...

U utakmici sa dosta šansi i lepih poteza - uglavnom s jedne strane pre svega zbog voleja Danila Pantića - Partizanova publika spoznala je i potencijal dvojice mladića o čijem se talentu naširoko priča. Svetozar Maković je glavom, posle centaršuta današnjeg kapitena Marka Jankovića iz  kornera, postigao debitantski gol za seniore potrdivši da osim kvalitetne defanzive može da bude od koristi i u tuđem kaznenom prosotru, dok je Luka Cucin jedan od niza prodora po desnoj strani završio tako što je iznudio jedanaesterac i na najbolji način odmenio Miroslava Vulićevića.

Borac je imao samo dve šanse. I to dobre. U prvom poluvremenu Uroš Stamenić se iskrao domaćoj odbrani i kad je trebalo da završi akciju šutnuo loptu pored gola, dok je u nastavku Filip Kneževićnamučio Marka Jovičića. Nedovoljno za neizvesnost, jer se za sve pitao šampion, čiji trener Đukić je u  komforniji zoni ubacio na teren Tošića, a ovaj mu se revanširao pogotkom, kao i Nebojšu Kosovića, oporavljeno od letošnje teške povrede kolena.

Taj aplauz podrške crnogorskom reprezentativcu nadjačao je sve one posle golova. I to pokazuje da Partizanova publika ima ukusa.

SUPERLIGA SRBIJE, 30. KOLO

PARTIZAN - BORAC 5:0 (2:0)
/Ožegović 9, 54 pen, Marković 38, Pantić 62, Tošić 72/

Beograd
Stadion Partizana
Gledalaca: oko 3.500
Sudija: Majo Vujović (Novi Sad)

Partizan (4-4-2): Jovičić - Cucin, N.R. Miletić, Marković, Urošević - Zdjelar, Pantić (od 69. Kosović), Janković, Đerlek (od 61. Tošić) - Ožegović, Tavamba (od 73. Ivanović). Trener: Miroslav Đukić.

Borac: (4-2-3-1): Mišić - Obradović, Dupovac, Marinković, Perišić - Zoćević, Čađenović - Knežević, S. Filipović (od 63. Kuveljić), Stamenić - Mateus (od 71. Lukić). Trener: Vladimir Stanisavljević.

Zvezda za 14 minuta poslala poruku Partizanu! Crvena zvezda savladala je Zemun na domaćem terenu na zatvaranju regularnog toka Superlige Srbije – 3:1 (3:0).

Crveno-beli su tako sačuvali dvanaest poena prednost nad večitim rivalom Partizanom, koji je u istom terminu deklasirao čačanski Borac (5:0), pa će kada se liga podeli na plej-ofa i plej-aut, odnosno osvojeni bodovi prepolove, imati šest bodova viška pred odlučujućih sedam rundi.

Upravo će Crvena zvezda i Partizan, naredne subote na stadionu Rajko Mitić, otvoriti doigravanje za šampionsku titulu.

Ekipa Vladana Milojevića nije imala previše problema protiv Zemunaca, pošto je posle samo osamnaest minuta fudbala praktično rešila pitanje pobednika.

Već iz prvog šuta na susretu, El Fradu Ben doneo je prednost domaćina lepim udarcem iz slobodnog udarca sa oko 25 metara u četvrtom minutu, posle faula koji je sâm iznudio, da bi momak sa Komorskih ostrva samo osam minuta kasnije asistirao Aleksandru Pešiću za novi pogodak.

Bivši centarfor Tuluza nije previše čekao da mu uzvrati na istovetan način. On i Nemanja Radonjić odigrali su dupli pâs, a Pešić potom samo prosledio loptu na peterac – odakle Ben još jednom lako pogađa mrežu Marka Miloševića.

Mogla je Zvezda do odmora da postigne barem još jedan pogodak, ali je Milošević istakao sjajnom paradom u stopostotnoj šansi za Pešića, dok Zemunci, koji su posle dvanaest godina gostovali na našem najvećem stadionu, nisu uspeli da upute niti jedan udarac ka golu Milana Borjana.

Nastavak nam nije doneo previše uzbuđenja, domaćin je svesno spustio ritam pred odlučujuće duele koji slede, pre nego što je gost iz prve prilike uspeo da upiše počasni gol.

U 51. minutu, Uroš Račić pogrešio je na ivici kaznenog, do lopte je došao Dejan Đenić i odmah proigrao Milana Vukadinovića, koji se pametno zavukao iza leđa čuvara i rutinski pogodio bliži ugao gola.

Do kraja meča tempo je samo postepeno opadao, a oba tima propustila su još nekoliko poluprilika da postignu još neki pogodak.

Crvena zvezda završila je regularni tok takmičenja sa 79 bodova, odnosno 25 trijumfa, četiri remija i samo jednim porazom, uz 75 postignutih golova i samo 15 primljenih, dok je ekipa iz Gornje Varoši 11. sa 35 bodova i slede joj nastupi u plej-autu.

Fudbaleri Zemuna vratili su se na "Marakanu" posle 12 godina i - nisu se dobro proveli.

U poslednjoj utakmici Superlige pred podelu na plej-of i plej-aut, Crvena zvezda je kao domaćin savladala tim iz Gornje Varoši 3:1 (3:0).

Taj poraz je blaži po zeleno-plave nego poslednji put kada su gostovali na najvećem srpskom stadionu (0:5), ali je ove srede pitanje pobednika bilo rešeno posle svega 18 minuta.

Crveno-beli su ekspresno stigli do ubedljive prednosti - golovima Bena u 4. i 18. minutu i Pešića u 12. - posle čega je sve bilo jasno.

Gosti su tek u drugom poluvremenu zaigrali nešto bolje, što i nije bilo teško imajući u vidu njihovo izdanje iz prvih 45 minuta tokom kojih su bili bez šuta ka protivničkom golu.

Uspeo je Miljan Vukadinović u 51. minutu da savlada Milana Borjana, ali to je bilo sve što su Zemunci uradili u ovoj utakmici.

Domaćin je na pravi način "overio" prvo mesto i trećom uzastopnom pobedom učvrstio samopouzdanje pred 157. "večiti derbi" protiv drugoplasiranog Partizana (subota, 14. april, 18.30 stadion Rajko Mitić), čiji bi ishod mogao i da reši pitanje šampiona.

Zvezda u plej-of uzali sa "plus šest" u odnosu na crno-bele, a ono što posebno može da raduje Vladana Milojevića jeste dobro izdanje njegovih ofanzivnih igrača, što nije bio čest slučaj ovog proleća.

Ben je pored dva gola upisao i asistenciju, Pešić je posle dva gola u Lučanima upisao još jedan i sa 22 pogotka čvrsto drži vodeću poziciju na listi najboljih strelaca Superlige, a raspoložen je bio i Nemanja Radonjić, koji je u nekoliko navrata odlično kombinovao sa Benom i mladim Lukom Ilićem, a dva puta je i sam mogao do pogotka snažnim udarcima sa distance, ali je uspešniji bio golman gostiju, Marko Milošević.

Dobra vest po stručni štab crveno-belih je i to što je Nenad Krstičić izdržao cem meč, što znači da se potpuno oporavio od povrede. Za duel sa Partizanom u timu se očekuju i oporavljeni Vujadin Savić i Mičel Donald, dok se sigurno vraća Filip Stojković, koji ovaj put nije igrao zbog žutih kartona. Njega je uspešno odmenio Marko Gobeljić, koji je zbog izlaska Milana Rodića drugo poluvreme igrao na poziciji levog beka, dok je mesto uz desnu aut-liniju pripalo Abrahamu Frimpongu.

I jedan i drugi nisu grešili, što se ne može reći za mladog Uroša Račića, jer je upravo on izgubio loptu u akciji koja je dovela do gola Zemuna. Talentovani defanizvni vezista crveno-belih još jednom je dobio veliko poverenje trenera Milojevića, ali moraće do kraja sezone mnogo više da pokaže kako bi to i opravdao...

Pozivnica za derbi ispisana je 45-minutnim krasnopisom u režiji kompletnog tima lidera Superlige! Crvena zvezda je u prvom poluvremenu zgromila goste iz Zemuna, napunila srce i dušu navijača, a potom je na aprilskoj kiši sprala sjajan utisak. Možda i svesno čuvajući snagu za prelomni meč prvenstva 14. aprila u kojem će na talonu imati šampionski pehar: Crvena zvezda - Zemun 3:1.

Ako je prvi deo sa ekstremno razigranim Benom, raspoloženim Pešićem i brzim Radonjićem pokazna vežba za duel protiv Partizana, onda Vladan Milojević može da nakrivi kačket. Sa Gornjovarošanima je obrisana trava na Marakani, ali je Zemun u nastavku izbegao košmarni poraz. Gosti su se sabrali, vešto koristeći prazne minute i Zvezdinu misli o 157. večitom derbiju. Ipak, Zvezda je sačuvala šest bodova prednosti, dobila pozitivnu priča sa dva gola Bena i još jednim pogotkom Aleksandra Pešića koji se učvrstio na prvoj poziciji liste strelaca Superlige...

Uprava Crvene zvezde rešila je da časti navijače besplatnim ulazom, ali je glavni meni bio na terenu. Prosto i jednostavno: Crvena zvezda je odigrala najbolju utakmicu proleća. Bilo je u timu Vladana Milojevića i poetičnih momenata, finih kombinacija, baš da gurmanluk prisutne publike tokom kišovitog aprilskog popodneva bude zadovoljene. Prva ubitačna lopta Nenada Krstičića ka zahuhtalom Radonjiću, jasno je pokazala gostima da se i pored odličnih prolećnih rezultata ništa neće pitati u Ljutice Bogdana.

Nad timom iz Gornje Varoši nadvila se džinovska silueta El Fardu Bena. Momak sa Komorskih Ostrva bio je sjajna spona između veznog reda i napadača Pešića, možda otklonivši dilemu Vladanu Milojeviću gde je najkorisniji. Nekadašnji član Olimpijakosa je sjajno otvorio meč u četvrtom minutu, preciznom kilfom iz slobodnjaka. Međutim, prvenac El Fardu Bena na Marakani bio je tek početak njegovog pira, još kada se u tom kreativnom zanosu El Fardu Ben upario sa Radonjićem Zemuncima nije bilo spasa...

Lopta je u Zvezdinom timu išla kao po koncu, zatim su se posle oduzetih lopti izabranici Vladana Milojevića razvijali u slobodne strelce. Bilo je svih šampionskih elemanata. Igrao se 12. minut kada je El Fardu Ben odlično uposlio Pešića koji je isto tako i reagovao. Samo je pustio loptu i potom pogodio dalji ugao Miloševićevog gola.

Kiša je lila, Zvezda je plesala, a Nemanja Radonjić je nastavio prolećnu nisku promašaja. Nema onog ko nije pomislio da su u pitanju paranormalne pojave, kada je na svojoj polovini Radonjić uzeo loptu, odigrao dupli pas sa Benom, ostavio kompletan tim Zemuna iza sebe i  - pogodio Miloševića.

Propustio je šansu da kompletira učinak započet podvaljivanjem lopte za Luku Ilića koji je centrirao za El Fardu Bena. Tri gola za 22. minuta i još nekoliko šansi nagoveštavali su potop ekipe Milana Milanovića.

Ako ništa drugo Zvezda je isprovocirala ponos gostiju. Zemun je pokazao znake života u 51. minutu. Kardinalno je u opasnoj zoni pogrešio Uroš Račić, izgubio je duel sa Đenićem. Usledio je ubitačan pas kaVukadinoviću za treći gol u mreži Milana Borjana u poslednje dve utakmice. Publika na Marakani aplauzima je pozdravila bivšeg kapitena Pavla Ninkova. Bio je to najzanimljiviji detalj vrlo mršavog drugog poluvremena.

CRVENA ZVEZDA - ZEMUN 3:1
/Ben 4, 18, Pešić 12 - Vukadinović 51/

Crvena zvezda (4-2-3-1): Borjan - Gobeljić, Le Talek, Babić, Rodić (od 46. Frimpong) - Račić, Krstičić - Ben (od 74. Milijaš), L. Ilić (od 61. Adžić), Radonjić - Pešić;
Klupa:  Supić, Frimpong, Jovičić, Milijaš, Adžić, Milić, Srnić

Zemun (4-2-3-1): Milošević - Luković, Cvetković, Vuković, Petković - Beljić (od 57. Ninkov), Kiso - Vukadinović, Lasickas, Simić - Đenić.
Klupa: Ostojić, Stanimirović, Asani, Marković, Ninkov, Milutinović, Podunavac.

A, sad - podela bodova! Zvezda 39, Partizan 33... Ovako stoje stvari posle druge faze i uoči poslednjih sedam kola prvenstva...

Sve dileme su otklonjene!

Superligaški klubovi odigrali su i poslednje kolo pre podele bodova i početka treće i poslednje faze sezone, u kojoj će timovi igrati plej-of (za titulu i plasman u Evropu) i plej-aut (za opstanak).

Članovi oba "doma" nakratko će uzeti digitrone u ruke i izračunati koliko će poena imati uoči završnih sedam kola.

Kada je u pitanju plej-of, Čukarički je ostao trećeplasiran sa bodom više u odnosu na Radnički, jer je u četvrtak odigrao nerešeno u gradskom derbiju protiv Voždovca (0:0). Istovremeno, Radnički iz Niša je izgubio u Kruševcu od Napretka (na kraju - 3:1) i ulazi u plej-of na deobi četvrtog mesta zajedno sa Spartakom, koji je pobedio Radnik iz Surdulice 3:1.

Turbulentni dani u Vojvodini, zaokruženi odlaskom trenera Ilije Stolice, bar nakratko su završeni pobedom protiv Rada uoči plej-ofa - 2:1. Trijumf "lalama" doneo je Lazar Arsić, u prvom minutu nadoknade vremena.

Kada su u pitanju učesnici plej-auta, pobedu u 30. kolu među njima je ostvario samo Javor, savladavši OFK Bačku u petom minutu nadoknade - 2:1.

Pročitajte rezultate i pogledajte izgled tabele oba "doma" posle podele bodova.

Rezultati 30. kola:

Crvena zvezda - Zemun 3:1 (3:0)
/Ben, 4', 18', Pešić 12' - Vukadinović 51'/

Partizan - Borac 5:0 (2:0)
/Ožegović 9', 53'p, Marković 38', Pantić 62', Tošić 72'/

Mačva - Mladost 2:1 (0:0)

Napredak - Radnički 3:1 (1:1)
/Ndiaje 16' - Stojanović 34'/

Vojvodina - Rad 2:1 (0:1)
/Putinčanin 71', Arsić 91' - Denić 28'/

Voždovac - Čukarički 0:0

Spartak - Radnik 3:1 (2:1)
/Savković 9', Đuričin 21' - Pavlović 33'/

Javor - Bačka 2:1 (1:0)
/Mrkaić 34' - Mićić 52'/

Tabela plej-ofa: Zvezda 39, Partizan 33, Čukarički 26, Radnički 25, Spartak 25, Voždovac 24, Napredak 23, Vojvodina 22

Tabela plej-auta: Radnik 18, Zemun 18, Mladost 18, Mačva 16, OFK Bačka 15, Javor 13, Borac 12, Rad 12.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar