Вигемарк: Нема резервног плана

Европска унија нема "резервни план" за суочавање с евентуалном кризом у БиХ која би могла услиједити ако до почетка маја не буде договора о измјенама изборног закона и од политичара очекује да покажу одговорност према бирачима и учине све како до таквог развоја догађаја не би дошло, изјавио је шеф делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк.

Босна и Херцеговина 05.04.2018 | 17:08
Вигемарк: Нема резервног плана
Након састанка с челницима четири политичке странке са сједиштем у Сарајеву, којега је у сриједу одржао заједно с америчком амбасадорком у БиХ Морин Кормак и вршитељем дужности помоћника америчког државног секретара Маттхеwом Палмером, Вигемарк је новинарима казао то није била прилика за изношење неке нове међународне иницијативе, него да се чује што локални политичари желе и кане подузети како би се измијенио изборни закон.

"Нема посебне иницијативе Еуропске уније и САД. Само смо их саслушали", казао је Вигемарк.

Челници Странке демократске акције (СДА), Социјалдемократске партије (СДП БиХ), Демократске фронте (ДФ) и Савеза за бољу будућност (СББ) изнијели су нове приједлоге по којима би се преустројио Дом народа парламента Федерације БиХ, а избор заступника проводио би се по начелу пропорционалности и складно попису из 1991., али Вигемар је казао како се о томе тек требају очитовати и друге странке, нарочито ХДЗ БиХ.

Идући корак био би окупити челнике свих битних странака и видјети има ли међу њима заједничког стајалишта нужног за компромис.

"То је дио процеса који подупиремо како би све релевантне странке довели за сто", казао је шведски дипломат додајући како је јасно да у том процесу нитко неће добити све, а сви требају дати нешто.

Добром вијешћу описао је тврдњу како је јасно да би сви жељели неки договор, али на питање шта уколико договора до 6. маја, када је крајњи рок, ипак не буде, није могао казати ништа одређеније.

Не буде ли договора, власт након октобарских избора у БиХ не би се могла формирати па би земља запала у кризу без преседана након Дејтона.

"ЕУ нема план за могућу кризу након избора, али јасно је како би то имало негативан утицај на процес европских интеграција БиХ", казао је Вигемарк.

Рекао је како се управо у овом случају треба показати колико су политичари у БиХ одговорни према грађанима чије би интересе требали заступати, а бирачи би о томе требали водити рачуна када 7. октобра буду гласали.

Извор: Хина

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Трн

05.04.2018 16:38

Смените све глупане у БиХ од опстине до председавајуцих. Уведите законе ЕУ и ми бих вам били захвални

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е БОСНО,БОСНО,

05.04.2018 17:21

Све неки пропалитети долазе ,тренирати на леђима васим ,врацају се са докторатима, залостно ,дај вец једном договорите се не зајебавај те нас.

Name

Смијесна дрзава

05.04.2018 19:31

Направили су смијесну дрзаву па их сад боли глава.Ал добро.За велике плате мозе и глава мало да боли.Да то у Федерацији неце бити заступљеност по попису из 1991.Смијесно.Па тамо нема Срба а у надри органима це их бити 40 одсто.Таква карикатура од сустема и дрзаве није потребна ни Србима.

Name

Игор

05.04.2018 17:03

Мозе ли и заступљеност у органима власти Кантона Сарајево пропорционално по попису из 91-е ?

ОДГОВОРИТЕ