Vigemark: Nema rezervnog plana

Evropska unija nema "rezervni plan" za suočavanje s eventualnom krizom u BiH koja bi mogla uslijediti ako do početka maja ne bude dogovora o izmjenama izbornog zakona i od političara očekuje da pokažu odgovornost prema biračima i učine sve kako do takvog razvoja događaja ne bi došlo, izjavio je šef delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark.

Bosna i Hercegovina 05.04.2018 | 17:08
Vigemark: Nema rezervnog plana
Nakon sastanka s čelnicima četiri političke stranke sa sjedištem u Sarajevu, kojega je u srijedu održao zajedno s američkom ambasadorkom u BiH Morin Kormak i vršiteljem dužnosti pomoćnika američkog državnog sekretara Matthewom Palmerom, Vigemark je novinarima kazao to nije bila prilika za iznošenje neke nove međunarodne inicijative, nego da se čuje što lokalni političari žele i kane poduzeti kako bi se izmijenio izborni zakon.

"Nema posebne inicijative Europske unije i SAD. Samo smo ih saslušali", kazao je Vigemark.

Čelnici Stranke demokratske akcije (SDA), Socijaldemokratske partije (SDP BiH), Demokratske fronte (DF) i Saveza za bolju budućnost (SBB) iznijeli su nove prijedloge po kojima bi se preustrojio Dom naroda parlamenta Federacije BiH, a izbor zastupnika provodio bi se po načelu proporcionalnosti i skladno popisu iz 1991., ali Vigemar je kazao kako se o tome tek trebaju očitovati i druge stranke, naročito HDZ BiH.

Idući korak bio bi okupiti čelnike svih bitnih stranaka i vidjeti ima li među njima zajedničkog stajališta nužnog za kompromis.

"To je dio procesa koji podupiremo kako bi sve relevantne stranke doveli za sto", kazao je švedski diplomat dodajući kako je jasno da u tom procesu nitko neće dobiti sve, a svi trebaju dati nešto.

Dobrom viješću opisao je tvrdnju kako je jasno da bi svi željeli neki dogovor, ali na pitanje šta ukoliko dogovora do 6. maja, kada je krajnji rok, ipak ne bude, nije mogao kazati ništa određenije.

Ne bude li dogovora, vlast nakon oktobarskih izbora u BiH ne bi se mogla formirati pa bi zemlja zapala u krizu bez presedana nakon Dejtona.

"EU nema plan za moguću krizu nakon izbora, ali jasno je kako bi to imalo negativan uticaj na proces evropskih integracija BiH", kazao je Vigemark.

Rekao je kako se upravo u ovom slučaju treba pokazati koliko su političari u BiH odgovorni prema građanima čije bi interese trebali zastupati, a birači bi o tome trebali voditi računa kada 7. oktobra budu glasali.

Izvor: Hina

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Trn

05.04.2018 16:38

Smenite sve glupane u BiH od opstine do predsedavajucih. Uvedite zakone EU i mi bih vam bili zahvalni

ODGOVORITE
Name

E BOSNO,BOSNO,

05.04.2018 17:21

Sve neki propaliteti dolaze ,trenirati na leđima vasim ,vracaju se sa doktoratima, zalostno ,daj vec jednom dogovorite se ne zajebavaj te nas.

Name

Smijesna drzava

05.04.2018 19:31

Napravili su smijesnu drzavu pa ih sad boli glava.Al dobro.Za velike plate moze i glava malo da boli.Da to u Federaciji nece biti zastupljenost po popisu iz 1991.Smijesno.Pa tamo nema Srba a u nadri organima ce ih biti 40 odsto.Takva karikatura od sustema i drzave nije potrebna ni Srbima.

Name

Igor

05.04.2018 17:03

Moze li i zastupljenost u organima vlasti Kantona Sarajevo proporcionalno po popisu iz 91-e ?

ODGOVORITE