Ким спреман за преговоре

Сјевернокорејски лидер Ким Џонг-ун рекао је кинеском предсједнику Си Ðинпингу, током посјете Пекингу прошле недеље, да је сагласан да се врати шестостраним преговорима о нуклеарном програму и ракетним пробама своје земље, који су прекинути 2009. године, наводи данас јапански лист "Никеи".

Свијет 05.04.2018 | 15:14
Ким спреман за преговоре
Лист то пише позивајући се на више неименованих извора повезаних с Пекингом и Пјонгјангом, као и на основу докумената објављених након састанка Кима и Сија, преноси Ројтерс.

Сјеверна Кореја је 2009. године преговоре, који су с прекидима до тада одржавани, прогласила окончаним, а за то је оптужила агресију САД.

У преговорима су учествовале двије Кореје, САД, Русија, Јапан и Кина, као домаћин.

Исти, неименовани извори наводе и могућност да Ким о својој спремности за наставак преговора обавијести и америчког предсједника Доналда Трампа, на самиту који би требало да се одржи у мају.

У ранијим преговорима, Сјеверна Кореја је саопштила да би могла да размотри одустајање од нуклеарног арсенала ако САД уклоне своје трупе из Јужне Кореје и повуку такозвани "нуклеарни кишобран одвраћања" из Јужне Кореје и Јапана.

Неки аналитичари тврде да је Трампова спремност за састанак с Кимом Сјеверној Кореји донијела дипломатску побједу, док су САД годинама истицале да било каквом таквом самиту морали да претходе кораци Пјонгјанга ка денуклеаризацији.

Иначе, Кина је традиционално, али дискретно, најближи савезник Сјеверне Кореје, мада је везе између њих пореметила Кимова тежња ка нуклеарном оружју и ракетама, при чему Пекинг подржава оштре санкције УН као одговор на то, наводи Ројтерс.

Вишемјесечно захлађење у односима између Кине и Сјеверне Кореје је, очито, наједном изшцезло током Кимове посјете обавијене велом тајности, а Кина је саопштила да је Ким том приликом обећао да ће бити посвећен денуклеаризацији, напомиње британска агенција.

Извор: Тањуг

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Амазон

05.04.2018 13:47

Ова слика је сколски примјер када си равноправан преговарац.Ако из себе имас нуклеарне ракете онда си преговарац ако немас онда добијас инструкције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко мора

05.04.2018 18:54

Мислим да би С.Кореја била до сада подробљена да иза себе нема Русију иКину. Моторе за ракете су купили од комсија. Са свијетом преко комсија сарадјују. Ста реци него им позељети пуно среце у овом лудом времену.

ОДГОВОРИТЕ