Kim spreman za pregovore

Sjevernokorejski lider Kim Džong-un rekao je kineskom predsjedniku Si Ðinpingu, tokom posjete Pekingu prošle nedelje, da je saglasan da se vrati šestostranim pregovorima o nuklearnom programu i raketnim probama svoje zemlje, koji su prekinuti 2009. godine, navodi danas japanski list "Nikei".

Svijet 05.04.2018 | 15:14
Kim spreman za pregovore
List to piše pozivajući se na više neimenovanih izvora povezanih s Pekingom i Pjongjangom, kao i na osnovu dokumenata objavljenih nakon sastanka Kima i Sija, prenosi Rojters.

Sjeverna Koreja je 2009. godine pregovore, koji su s prekidima do tada održavani, proglasila okončanim, a za to je optužila agresiju SAD.

U pregovorima su učestvovale dvije Koreje, SAD, Rusija, Japan i Kina, kao domaćin.

Isti, neimenovani izvori navode i mogućnost da Kim o svojoj spremnosti za nastavak pregovora obavijesti i američkog predsjednika Donalda Trampa, na samitu koji bi trebalo da se održi u maju.

U ranijim pregovorima, Sjeverna Koreja je saopštila da bi mogla da razmotri odustajanje od nuklearnog arsenala ako SAD uklone svoje trupe iz Južne Koreje i povuku takozvani "nuklearni kišobran odvraćanja" iz Južne Koreje i Japana.

Neki analitičari tvrde da je Trampova spremnost za sastanak s Kimom Sjevernoj Koreji donijela diplomatsku pobjedu, dok su SAD godinama isticale da bilo kakvom takvom samitu morali da prethode koraci Pjongjanga ka denuklearizaciji.

Inače, Kina je tradicionalno, ali diskretno, najbliži saveznik Sjeverne Koreje, mada je veze između njih poremetila Kimova težnja ka nuklearnom oružju i raketama, pri čemu Peking podržava oštre sankcije UN kao odgovor na to, navodi Rojters.

Višemjesečno zahlađenje u odnosima između Kine i Sjeverne Koreje je, očito, najednom izšcezlo tokom Kimove posjete obavijene velom tajnosti, a Kina je saopštila da je Kim tom prilikom obećao da će biti posvećen denuklearizaciji, napominje britanska agencija.

Izvor: Tanjug

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Amazon

05.04.2018 13:47

Ova slika je skolski primjer kada si ravnopravan pregovarac.Ako iz sebe imas nuklearne rakete onda si pregovarac ako nemas onda dobijas instrukcije.

ODGOVORITE
Name

Neko mora

05.04.2018 18:54

Mislim da bi S.Koreja bila do sada podrobljena da iza sebe nema Rusiju iKinu. Motore za rakete su kupili od komsija. Sa svijetom preko komsija saradjuju. Sta reci nego im pozeljeti puno srece u ovom ludom vremenu.

ODGOVORITE